Συνέντευξη: Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας

26-12-2016

Σε μία πολύ ανησυχητική διαπίστωση καταλήγουν οι παιδίατροι, βλέποντας ότι, σε σύγκριση με άλλες χρονιές, φέτος, έχουν φουντώσει η ιλαρά, η μηνιγγίτιδα και οι μικροβιαιμίες. Οι γονείς απέφυγαν φέτος να εμβολιάσουν τα παιδιά τους και η εξήγηση που δόθηκε, προβληματίζει. Όπως εξηγεί μιλώντας στο healthview ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος,

«…Δυστυχώς, τον τελευταίο χρόνο δημιουργήθηκε στην Ελλάδα ένα κλίμα εναντίον των εμβολίων, το οποίο δεν υπήρχε μέχρι πέρυσι , πριν από την εφαρμογή του εμβολίου της γρίπης. Και γι΄ αυτό ευθύνεται ξεκάθαρα η Επιτροπή Πανδημίας».

Του Λεωνίδα Καλλιδώνη

-Μας λέτε δηλαδή ότι κάποιοι συνάδελφοί σας δεν έκαναν σοβαρή επιστημονική δουλειά, με συνέπεια να υπάρχει τώρα δυσπιστία απέναντι στα εμβόλια…

«…Ομολογουμένως, με την παραπληροφόρηση που έκανε η Επιτροπή Πανδημίας επί τρεις μήνες…μία ότι το εμβόλιο είναι επικίνδυνο…μία ότι το εμβόλιο δεν πρέπει να χορηγείται σε παιδιά, ήταν αναπόφευκτη η ζημιά. Κάθε φορά η Επιτροπή Πανδημίας είχε διαφορετική άποψη και στο τέλος κατέληξε ότι το εμβόλιο είναι αθώο. Φυσικό ήταν λοιπόν οι γονείς να πεισθούν ότι όλα τα εμβόλια έχουν παρενέργειες. Δυστυχώς…».

-Πόσο μεγάλη είναι η ζημιά που έγινε;

«…Τεράστια. Αρκεί να σας αναφέρω ότι η κατανάλωση των εμβολίων το τρίμηνο Δεκέμβριος- Φεβρουάριος, δείχνει ότι οι γονείς έχασαν την εμπιστοσύνη τους στα εμβόλια. Είναι χαρακτηριστικό ότι το εμβόλιο του HPV και το εμβόλιο του αιμόφιλου έπεσαν κατά 40%, τα εμβόλια της ηπατίτιδας Α και Β έπεσαν κατά 25%, τα δε εμβόλια της μηνιγγίτιδας και της ανεμοβλογιάς έπεσαν κατά 20%…».

-Αυτό είναι εγκληματικό, γιατί νομίζω ότι μεταφράζεται κλινικά. Θα δούμε τις συνέπειες στην πορεία, ίσως πολύ σύντομα στα νοσοκομεία.

«…Ήδη έχουμε δει τις δυσάρεστες συνέπειες. Τα πρώτα κρούσματα της ιλαράς εμφανίστηκαν στην Ελλάδα, την Κύπρο και σε άλλες χώρες, διότι σταμάτησαν οι γονείς να εμβολιάζουν τα παιδιά τους με το εμβόλιο της ιλαράς. Και είναι κρίμα αν σκεφτούμε τις συνέπειες. Ένα στα 300 παιδιά που νοσούν από ιλαρά χάνεται από πνευμονία, ένα στα 500 παθαίνει εγκεφαλίτιδα και ένα στα 1000 παθαίνει μηνιγγίτιδα. Απ΄ την άλλη πλευρά, παραγνωρίζεται το γεγονός ότι οι παρενέργειες του εμβολίου μπορεί να είναι μόνο απλές αλλεργικές αντιδράσεις. Και μόλις μία περίπτωση στο εκατομμύριο…».

-Δεν υπάρχει, δηλαδή, λόγος ανησυχίας από τα εμβόλια…

«…Πρέπει να το τονίσω. Όλα τα εμβόλια σήμερα είναι τελείως καθαρά, τελείως αθώα. Πριν από 30 χρόνια τα εμβόλια ήτανε πολύπλοκα, ήταν δύσκολο να τα καθαρίσουν, δεν υπήρχαν οι τεχνικές, γι΄ αυτό και επεφύλασσαν παρενέργειες, όπως εγκεφαλίτιδες και σπασμούς. Σήμερα, όμως, με τη βιοτεχνολογία της ιατρικής να έχει κάνει άλματα, τα εμβόλια, λέω και τονίζω ότι είναι τελείως αθώα και σώζουν ζωές. Θα πρέπει ο κάθε ένας να τρέξει και να εμβολιάσει τα παιδιά του για κάθε αρρώστια την οποία υποδεικνύει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών…».

-Άλλωστε, έχουμε και καινούρια, πολύ εξελιγμένα εμβόλια, τα οποία σίγουρα δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς…

«…Πράγματι. Και θα αναφερθώ στο 13δύναμο εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου, το οποίο είναι ένα εμβόλιο το οποίο προσπαθεί να καλύψει τα κενά που δημιούργησε το επταδύναμο εμβόλιο. Αυτή τη στιγμή το επταδύναμο για τον πνευμονιόκοκκο που κάνουν οι γονείς στα παιδιά τους θα έλεγα ότι ίσως είναι άχρηστο. Διότι η κάλυψη που κάνει ανέρχεται στο 20%, ενώ το καινούριο 13δύναμο εμβόλιο φτάνει σε υψηλά επίπεδα κάλυψης, περίπου 90%. Συνεπώς, θα πρέπει οι γονείς ταχύτατα να αντικαταστήσουν το παλιό εμβόλιο. Ανεξάρτητα των οροτύπων, θα πρέπει να γίνεται το εμβόλιο με τους περισσότερους ορότυπους…».