Συνέντευξη Δημήτρη Τριχόπουλου

26-12-2016

«…τα μοντέλα διατροφής καθορίζουν τα νέα όρια ηλικίας…οι νέες γενιές Ελλήνων θα ψηλώσουν κι άλλο, θα παχύνουν κι άλλο, αλλά θα ζήσουν και περισσότερο»

«Όλο και περισσότεροι, όμως, θα πεθαίνουν, από καρκίνο…».

του ΛΕΩΝΙΔΑ ΚΑΛΛΙΔΩΝΗ

Η εκτίμηση ανήκει στον καθηγητή επιδημιολογίας Δημήτρη Τριχόπουλο, ο οποίος, μιλώντας στο «healthview.gr”, υποστηρίζει ότι το μοντέλο της Μεσογειακής Διατροφής φτάνει πλέον στα όρια της υπερβολής. Βλέπει, μάλιστα, με «καλό μάτι» ορισμένα μεταλλαγμένα προϊόντα, τα «έξυπνα φάρμακα» του μέλλοντος, όπως τα χαρακτηρίζει. «…Ούτε αυτά, όμως, θα μας γλιτώσουν από μια γερή πανδημία, που ίσως έρθει σε 5-10 χρόνια…».

-Σχεδόν όλες οι μελέτες γύρω από τη Μεσογειακή διατροφή την ταυτίζουν με δείκτες νεότητας και υγείας. Πόσο κοντά στην πραγματικότητα είναι κάτι τέτοιο;

Η Μεσογειακή Διατροφή είναι ενδεχομένως το καλύτερο είδος διατροφής που μπορεί να υιοθετήσει κανείς, από την άλλη μεριά, όμως, υπάρχουν αρκετά στοιχεία υπερβολής. Δεν πρόκειται για φάρμακο, ούτε για πανάκεια.

-Για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, ποια η άποψή σας;

Κάποια από αυτά τα μεταλλαγμένα ή γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα είναι, ουσιαστικά, φάρμακα. Και θέλουμε τέτοια «έξυπνα» και «φιλικά» φάρμακα. Επομένως, δεν είμαι κατηγορηματικά εναντίον.

-Η φύση ή η τεχνολογία θα υπερισχύσει, τελικά, στη διατροφή;

Η γνώμη μου είναι ότι πρόκειται για μια χαμένη μάχη για τα φυσικά προϊόντα. Τα μεταλλαγμένα τρόφιμα έχουν μπει στη ζωή μας για τα καλά και τιμή σ΄ αυτούς οι οποίοι ανθίστανται εναντίον τους, αλλά νομίζω ότι η μάχη είναι χαμένη.

-Τις τελευταίες δεκαετίες, λόγω διατροφής, άλλαξε ακόμη και ο σωματότυπός μας. Ψηλώσαμε, παχύναμε…

Ψηλώσαμε. Τα τελευταία 30 χρόνια πήραμε 6-7 εκατοστά. Είναι πολύ μεγάλη αύξηση η οποία, μάλιστα, θα συνεχιστεί. Το κακό, όμως, είναι ότι παχύναμε και πάρα πολύ. Δεν περπατάμε καθόλου, άρα η παχυσαρκία ήρθε αναπόφευκτα.

-Από τι θα πεθάνουμε; Από καρδιά, καρκίνο ή λοιμώδη νοσήματα;

Ενώ μειώθηκαν αισθητά οι θάνατοι από λοιμώδη και καρδιαγγειακά, εντούτοις διευρύνεται ο αριθμός των θανάτων από καρκίνο. Πιστεύω, λοιπόν, ότι σταδιακά, οι θάνατοι από καρκίνο θα καταλαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος.

-Γνωρίζοντας όλα αυτά, πώς διαμορφώνεται ο νέος Μέσος Όρος ζωής;

Οι γυναίκες σίγουρα θα ξεπεράσουν τα 90 χρόνια ζωής. Αλλά και οι άνδρες ίσως να ξεπεράσουν τα 80 ή να φτάσουν τα 85. Αλλά και τα 100 δεν μοιάζουν, πλέον, να βρίσκονται μακριά…

-Θα συμφωνήσετε, όμως, ότι αυτός ο πλανήτης έχει κορεστεί πληθυσμιακά. Αρκετοί συνάδελφοί σας, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι ίσως η λύση θα ήτανε μια γερή πανδημία…

Αυτό όμως δεν θα το ακούσετε ποτέ από εμένα… Αφού θέλουμε να ζούμε παραπάνω και δεν θέλουμε να γίνει εκρηκτικός ο πληθυσμός της γης, η μόνη λύση είναι ο περιορισμός των γεννήσεων. Δύο παιδιά ανά οικογένεια θα ήταν η λύση.

-Ωστόσο, θα παραδεχτείτε κι εσείς ότι μάλλον έχει αργήσει μια γερή πανδημία…

Μια γερή επιδημία έχει πράγματι αργήσει, αλλά θα έρθει… Μπορεί, βέβαια, να μην έρθει ούτε στα επόμενα 5 χρόνια, ίσως ούτε και στα επόμενα 10, όμως θα έρθει…