Συνέντευξη Γιώργου Πατούλη: “Οι μαθητευόμενοι μάγοι βλάπτουν σοβαρά την υγεία”

26-12-2016

Υπέρ των ελεγμένων και επώνυμων γενοσήμων φαρμάκων οι γιατροί της Αθήνας.
Προειδοποιεί με νομικές δράσεις για τη συνταγογράφηση με δραστική

Το μεγάλο πρόβλημα στο χώρο της υγείας σύμφωνα με τον Γιώργο Πατούλη, Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας και Δήμαρχο Αμαρουσίου είναι ότι έχουν ανακατευθεί άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με την υγεία. «Μαθητευόμενοι μάγοι οι οποίοι στου κασίδη το κεφάλι προσπαθούν να εξορθολογήσουν μια κατάσταση χωρίς καμία γνώση και χωρίς εμπειρία. Η υγεία πράγματι χρειάζεται εξορθολογισμό και τάξη. Όχι όμως από ανθρώπους που δεν ξέρουν την αρχή το μέσο και το τέλος μιας στρατηγικής και είναι άσχετοι με το χώρο της υγείας».

Ποιοι είναι κε Πατούλη αυτοί οι μαθητευόμενοι μάγοι;

«Αυτοί που βρίσκονται στην κορυφή της πολιτικής ηγεσίας. Ο Υπουργός Υγείας ξέρει τόσα από υγεία όσα εγώ από αστρονομία! Δυστυχώς σε μια πολύ άσκημη συγκυρία για τη χώρα μας τα ηνία της υγείας έχουν περάσει σε χέρια ανθρώπων με υπερβάλλοντα εγωισμό οι οποίοι παίρνουν αποφάσεις χωρίς να ρωτούν τα αρμόδια όργανα, ιατρικούς συλλόγους και υγειονομικούς φορείς κι αυτό γιατί βλέπουν την υγεία ως βατήρα για να πάνε κάπου αλλού».

Υπάρχουν όμως και αντιδράσεις από όλο το σύστημα Υγείας. Οι γιατροί πχ. γιατί αντιδρούν στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση;

«Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση δεν πηγαίνει καλά, όχι γιατί αντιδρούν οι γιατροί αλλά γιατί το σύστημα είναι κακοσχεδιασμένο. Στα ΙΚΑ δεν υπάρχουν κεντρικές μονάδες. Για να μπεις στο σύστημα μπορεί να κάνεις και 15 λεπτά ενώ οι ασθενείς θα περιμένουν απέξω .Έπειτα είναι δυνατόν ο κάθε γιατρός να έρχεται με το λαπ τοπ του να συνταγογραφεί ηλεκτρονικά και μετά να το παίρνει και να φεύγει και να έρχεται ένας άλλος γιατρός; Μπορεί έτσι να γίνει σωστός έλεγχος για να μειωθούν οι δαπάνες; Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι απαραίτητη! Εμείς ως ιατρικός σύλλογος είχαμε πει να οργανώσουμε εκπαιδευτικά σεμινάρια χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών για τους μεγαλύτερους σε ηλικία γιατρούς. Βιάστηκαν όμως, μόνο και μόνο για να έχουν να δείξουν κάτι στους τροϊκανούς».

Υπάρχουν όμως και αποτελέσματα στην περιστολή δαπανών. Σε ποια περιοχή της υγείας θεωρείτε ότι γίνεται η μεγαλύτερη σπατάλη;

«Σε όλες τις περιοχές εκτός από τις αμοιβές των γιατρών. Μέχρι τώρα έχουν παρελάσει διάφορες ηγεσίες στο Υπουργείο Υγείας και πολλοί διοικητές Ταμείων. Ποιοι είναι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που τοποθέτησαν; Λειτούργησαν; Όχι. Εγώ δε βλέπω κανένα έλεγχο μόνο μια μαύρη τρύπα από αυτούς που κερδοσκοπούσαν. Δε φταίνε όμως μόνο οι επιχειρηματίες της υγείας που κερδοσκοπούσαν αλλά και οι διοικήσεις που αδρανούσαν και δεν τους ήλεγχαν. Οι διοικήσεις στα νοσοκομεία τοποθετούνται από τους εκάστοτε υπουργούς. Αυτοί όφειλαν να βάλουν τάξη στα έσοδα και στα έξοδα της λειτουργίας ενός νοσοκομείου. Το έκαναν; Όχι! Μήπως τιμωρήθηκε κάποιος για αυτό; Όχι!»

Ποια η στάση του ΙΣΑ στο θέμα των γενόσημων φαρμάκων;

«Τα γενόσημα τα χρησιμοποιούμε χρόνια στη χώρα μας όπως γίνεται και σε όλες τις χώρες του κόσμου. Εμείς ως Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας είμαστε υπέρ των ελεγμένων και επώνυμων φαρμάκων και βεβαίως είμαστε υπέρ της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην οποία εργάζονται 8.000 Έλληνες. Το Υπουργείο όμως ανοίγει την κερκόπορτα για να μπουν στη χώρα μας γενόσημα αμφιβόλου ποιότητας με πολύ χαμηλό κόστος. Το αποτέλεσμα σε δύο χρόνια είναι να έχουμε μονοπώλιο και αύξηση των τιμών ενώ οι φαρμακοβιομηχανίες θα απονευρωθούν».

Όμως ο ΙΣΑ με το σποτάκι που έβγαλε για τα γενόσημα έσπειρε τον πανικό στον κόσμο;

«Τον πανικό τον έσπειρε μόνο σε έναν Υπουργό Υγείας που αρέσκεται σε μονολόγους σε τηλεοπτικές εκπομπές και δεν κατεβαίνει ποτέ στις επιστημονικές κοινότητες να αντιτάξει τις απόψεις του».

Σχετικά με την υποχρεωτική συνταγογράφηση με δραστική ουσία;

«Πουθενά στον κόσμο δε συμβαίνει αυτό. Οι γιατροί σε όλες τις χώρες συνταγογραφούν τα φάρμακα και δίπλα γράφουν και τη δραστική αν θέλουν. Μόνο στην Πορτογαλία πάνε και εκεί να το επιβάλλουν αλλά ο ιατρικός σύλλογος έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη . Και θα δικαιωθεί. Το ίδιο θα κάνουμε και εμεί! Θα κινηθούμε νομικά».

Η υπόθεση της θεραπείας είναι αποκλειστικά υπόθεση των γιατρών ή μήπως πρέπει να έχουν λόγο και οι φαρμακοποιοί;

«Οι φαρμακοποιοί είναι επιστήμονες και τους σεβόμαστε. Δυστυχώς στη χώρα μας έφτασαν να πουλάνε από τσόκαρα και ρόμπες μέχρι θερμοφόρες και πιπίλες! Η θεραπεία της Υγείας είναι θέμα των γιατρών και δε μπορεί τώρα ξαφνικά να θέλουν να την πάρουν οι φαρμακοποιοί. Αν ήθελαν να είναι γιατροί θα έπρεπε να είχαν μπει στην Ιατρική Σχολή! Ο γιατρός ξέρει σε τι διαφέρει ένα γενόσημο από ένα άλλο και αν κάνει καλό στον ασθενή γιατί βλέπει τις εξετάσεις του και γνωρίζει το ιστορικό. Τα γενόσημα μπορεί να έχουν την ίδια δραστική ουσία αλλά δεν έχουν την ίδια καθαρότητα, την ίδια ποσότητα ή τα ίδια έκδοχα που βοηθούν στην απορροφητικότητα της δραστικής. Μα αν πάμε και ζητήσουμε ένα φάρμακο για την πήξη του αίματος στο φαρμακείο και μας δώσει άλλο από αυτό που παίρναμε, μπορεί η απορρόφηση του να είναι κατά 80% λιγότερο και να προκαλέσει θρόμβο αν είναι 120% παραπάνω από αυτό που είχε ρυθμιστεί ο οργανισμός, μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία!».

Να πάμε σε ένα άλλο θέμα. Θεωρείτε ότι η ενοποίηση των ταμείων θα αλλάξει τα πράγματα στην υγεία;

«Ενοποίηση ναι! Με ποιότητα όμως και έλεγχο. Είναι συνταγματικό δικαίωμα όλων των πολιτών να έχουν την ίδια πρωτοβάθμια περίθαλψη ανεξάρτητα με το ποιο είναι το ασφαλιστικό τους ταμείο. Αυτά τα λέμε χρόνια τώρα. Όμως και αυτό γίνεται πρόχειρα και αυτή η προχειρότητα φέρνει δυσκινησία. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν χάσει τη μπάλα. Οι εργαζόμενοι των ιδιωτικών κλινικών είναι απλήρωτοι εδώ και μήνες. ΟκΚος Βουδούρης ο πρόεδρος του ΕΟΠΠΥ είχε δεσμευθεί ότι μέχρι τις 17 του μήνα θα πληρώνονταν οι άνθρωποι. Έφτασε 23 ο μήνας και τώρα λέει να πάτε να ρωτήσετε τον κο Σαχινίδη. Αφού δεν ήξερε γιατί βιάστηκε να κάνει δηλώσεις; Είναι λογική στάση αυτή; Από ευαισθησία θα έπρεπε να αρνηθεί να πάρει το μισθό του. Έχετε δει κανέναν από αυτούς που έχουν θέση ευθύνης να μένει απλήρωτος από αλληλεγγύη στους γιατρούς που δεν έχουν πληρωθεί τις υπερωρίες τους; Όχι αυτοί συνεχίζουν να παίρνουν κανονικά και το μισθό τους και την αποζημίωση της βουλευτικής τους ασυλίας αδιαφορώντας που χιλιάδες γιατροί παραμένουν απλήρωτοι από τον ΟΠΑΔ δύο χρόνια τώρα».

Εσείς αν είχατε κεντρική ευθύνη τι θα κάνατε;

«Αν είχα κεντρική ευθύνη θα έβαζα κανόνες παντού. Κανόνες που θα στηρίζονταν σε διεθνή γνώση και ευρωπαϊκά μοντέλα. Οι επίορκοι γιατροί πρέπει να απομακρύνονται παραδειγματικά από το σύστημα. Διαδικασίες δημοπράτησης πρέπει να επιβληθούν σε όλα τα νοσοκομεία για οποιοδήποτε υλικό και φάρμακο. Πρέπει να γίνεται ηλεκτρονική καταγραφή όλων των εξόδων και να διενεργούνται συγκριτικοί έλεγχοι μεταξύ των νοσοκομείων. Είναι αδιανόητο πέντε δέκα ή εκατό γιατροί να πυροβολούν την αγελάδα που βγάζει το γάλα για να φάνε το κρέας».