Συνέντευξη με τον κ. Νίκο Ρασσιά Ιδρυτή και Πρόεδρο της RAFARM “Η δημιουργία ενός άρτιου, διαχρονικού και απόλυτα αξιόπιστου προϊόντος, είναι ένας καθημερινός αγώνας, αλλά αυτή είναι η δέσμευση της RAFARM”

26-12-2016

«Ήρθα στην Αθήνα τη δεκαετία του 1960, μόλις τελείωσα το γυμνάσιο, και δούλεψα στον «Ευαγγελισμό», ως βοηθός φαρμακείου. Έτσι αγάπησα την φαρμακευτική επιστήμη. Ήταν σαν μια δύναμη που με τραβούσε προς τα εκεί και μέσα σε 6 μήνες έμαθα τόσα πολλά για τα φάρμακα. Δεν μάθαινα μόνο, αλλά ήθελα και να αναλύω τα φάρμακα, τις παρενέργειες, τη δοσολογία, τον τρόπο χρήσης». Έτσι ξεκίνησε να απαντάει ο Νίκος Ρασσιάς, Ιδρυτής και Πρόεδρος της φαρμακευτικής βιομηχανίας RAFARM, στην πρώτη ερώτηση μας, για το ποια ήταν η αφετηρία στη διαδρομή του στον κόσμο των φαρμάκων. Και όσο μιλά, τα μάτια του φωτίζονται και φαίνεται να ξεχειλίζει από αγάπη για τη φαρμακευτική επιστήμη. Όπως θυμάται ο ίδιος «ήμουν φοιτητής της Φαρμακευτικής όταν κατέθεσα το πρώτο μου σήμα για ένα φάρμακο. Έναν συνδυασμό τριών βιταμινών (B1 με B6 και B12), ισάξιο σε σύνθεση, προϊόντος πολυεθνικής εταιρείας. Μάλιστα παρά τα λιγότερα τεχνολογικά μέσα και τις δυνατότητες έρευνας και παραγωγής, καταφέραμε να το ανταγωνιστούμε με επιτυχία, κερδίζοντας αναγνώριση για την ποιότητα του φαρμάκου μας ακόμα και από τον ίδιο τον ανταγωνιστή μας».

Το 1967 ο Νίκος Ρασσιάς ολοκληρώνει τις σπουδές του και ανοίγει το δικό του φαρμακείο. Ποτέ όμως, όπως λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά, δεν θα ξεχάσει την πρώτη του δουλειά «στον ‘Ευαγγελισμό’ έμαθα σπουδαία πράγματα, για σπουδαία φάρμακα. Φάρμακα που υπάρχουν ακόμα και μετά από 50 χρόνια. Και να ξέρετε πως και  εκείνα τα χρόνια τα φάρμακα ήταν αξιόλογα. Και τότε υπήρχαν ερευνητικές ομάδες και πρόοδος για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων. Μερικά απ’ αυτά είναι και σήμερα στην πρώτη γραμμή!»

Όσο και αν φαίνεται παράξενο στις μέρες μας, παράλληλα με το φαρμακείο του, ο κ. Ρασσιάς ξεκινά να εργάζεται και σε φαρμακευτική εταιρεία στην διεύθυνση προώθησης προϊόντων, που για τον ίδιο, όπως λέει, ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο σχολείο μετά τον «Ευαγγελισμό». Αυτές οι εμπειρίες άνοιξαν τον δρόμο για να δημιουργηθεί η RAFARM.

Στην ανατολή της νέας δεκαετίας ο κ. Ρασσιάς παίρνει την μεγάλη απόφαση «στις αρχές του 1970 αποφάσισα να προχωρήσω και να επενδύσω στη δημιουργία ενός δικού μου εργοστασίου. Ήταν ένα όνειρο το οποίο παρά τις μεγάλες δυσκολίες της εποχής, ήμουν αποφασισμένος να πραγματοποιήσω».

Η RAFARM είχε γεννηθεί και το καλό όνομα δεν άργησε να έρθει, «ήμουν πάντα πιστός στην φιλοσοφία του να πληρούμε αυστηρά τις διεθνείς προδιαγραφές για την ανάπτυξη και παραγωγή ενός νέου φαρμάκου. Η έρευνα και η άριστη παραγωγική διαδικασία είναι το πιο σημαντικό κομμάτι για μια φαρμακευτική εταιρεία. Εμείς ακολουθήσαμε τον δρόμο των πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών, κάνοντας σωστή και μεθοδική δουλειά. Ήταν ένας καθημερινός αγώνας για τη δημιουργία ενός άρτιου, διαχρονικού και απόλυτα αξιόπιστου προϊόντος, χωρίς να διστάζουμε να σταματήσουμε διαδικασίες ή και να καταστρέψουμε ολόκληρες παρτίδες, απλά με την υποψία διαφυγής και του ελάχιστου θέματος ποιότητας».

Γυρίζοντας πίσω, στα πρώτα χρόνια της RAFARM, ο κ. Ρασσιάς μας θυμίζει μια σημαντική περίοδο, της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας όταν 4 εταιρείες συνεργάστηκαν για να ιδρύσουν το Φαρμακευτικό Ινστιτούτο Έρευνας & Τεχνολογίας. Ο κ. Ρασσιάς θυμάται με νοσταλγία και  θετικά συναισθήματα αυτή τη συνεργασία, «οι 4 φαρμακοβιομηχανίες συνεργαστήκαμε πάρα πολύ αρμονικά, παρόλο που ο καθένας είχε την δική του φαρμακοβιομηχανία. Υπήρχε αλληλοκατανόηση και βγάλαμε τα πρώτα καινούργια φάρμακα βάσει των διεθνών προδιαγραφών της τότε ΕΟΚ. Ήμασταν πρωτοπόροι ακόμη και για τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων».

Για την εταιρεία RAFARM το έτος 1974 καταγράφεται ως ένα σημαντικό ορόσημο καθώς τότε αναπτύσσεται το πρώτο κολλύριο το οποίο έκανε εξαιρετικές πωλήσεις για την εποχή, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό «όλοι θυμούνται την RAFARM γι’ αυτό το προϊόν. Ήταν ένα κολλύριο – πρότυπο που για μια 10ετία μεσουρανούσε. Η ιστορία του ξεκίνησε πολύ πίσω, στο φαρμακείο του Ευαγγελισμού όταν ο Διευθυντής του Οφθαλμολογικού ζήτησε μια συνταγή με αμπικιλλίνη για τις λοιμώξεις του ματιού». Δυστυχώς σήμερα, σημειώνει με απογοήτευση, «το φάρμακο αυτό δεν κυκλοφορεί, παρά το γεγονός ότι εμείς καταβάλλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια, αφού η απαξίωση της τιμής καθιστά το κόστος παραγωγής του μεγαλύτερο από τη τιμή πώλησης!»

Ο κ. Ρασσιάς φθάνει στο σήμερα με την ματιά ενός μάχιμου εργαζόμενου και δηλώνει περήφανος για τη νέα γενιά που συνεχίζει στον δρόμο των επιτυχιών τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «Η νέα γενιά κάνει σπουδαία δουλειά και δραστηριοποιείται πολύ πιο οργανωμένα και μεθοδικά, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Σήμερα, αναπτύσσουμε νέα τμήματα, όχι μόνο για το παρόν, αλλά κοιτώντας 15 χρόνια μετά. Έτσι, δημιουργήσαμε έναν υπερσύγχρονο στείρο χώρο, όπου παράγουμε αποκλειστικά ενδοφλέβια και οφθαλμολογικά προϊόντα. Επενδύσαμε €15 εκατ., αγοράζοντας τον καλύτερο μηχανικό εξοπλισμό, για ενέσιμα και οφθαλμικά προϊόντα σε φιαλίδια, με τις καλύτερες προδιαγραφές ελέγχου και ανάλυσης. Είναι ένας χώρος εφάμιλλος πολυεθνικών εταιρειών».

Πρόσφατες επιτυχίες, η συνεργασία στην Αυστραλία για την κυκλοφορία σειράς έξι οφθαλμολογικών προϊόντων αμιγώς εσωτερικής ανάπτυξης της RAFARM. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η συμφωνία αποκλειστικής αντιπροσώπευσης και προώθησης στην Ελλάδα, μερικών εκ των σημαντικότερων προϊόντων της SANDOZ. «Για εμάς η εξωστρέφεια», τονίζει «είναι βασικός πυλώνας ανάπτυξης. Επενδύουμε ώστε να πετυχαίνουμε νέες διεθνείς εγκρίσεις, γι’ αυτό το 6% του κύκλου εργασιών ετησίως δεσμεύεται στην έρευνα. Δεν βασιζόμαστε σ’ ένα προϊόν, αλλά στη συνεχή επένδυση σε νέα καινοτόμα προϊόντα. Αναζητάμε την καινοτομία. Σχεδιάζουμε μακροπρόθεσμα, αναπτύσσοντας προϊόντα που θα κάνουν τη διαφορά για την επόμενη πενταετία. Βασιζόμαστε τόσο στην εξειδίκευση όσο και στην εξωστρέφεια».

Χάρη σε όλη αυτή την διαδρομή, την επιμονή και την αφοσίωση στην ποιότητα, το εργοστάσιο της RAFARM, 45 χρόνια μετά έχει δυνατότητα να παράγει μία ευρεία γκάμα σκευασμάτων, για την ίδια τη RAFARM, αλλά και για πελάτες της εντός και εκτός Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων πολλών γνωστών πολυεθνικών εταιρειών. Το εργοστάσιο σήμερα καταλαμβάνει  14.000 τ.μ., με την αποπεράτωση της νέας μονάδας και θεωρείται ένα από τα πιο σύγχρονα στην Ελλάδα απολαμβάνοντας διεθνούς αναγνώρισης και παράγοντας φάρμακα που κυκλοφορούν σε όλες τις ηπείρους.

Ο κ. Ρασσιάς δεν παρέλειψε να εστιάσει στο προσωπικό της εταιρείας, που σήμερα φτάνει τους 340 εργαζομένους, τονίζοντας ότι αισθάνεται τυχερός και ευτυχής για το υψηλό επίπεδο του προσωπικού «με τους ανθρώπους μας καταφέραμε να βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών και ν’ αναγνωριζόμαστε ως μια από τις πιο σοβαρές, αξιόπιστες φαρμακευτικές βιομηχανίες, κι αυτό αποτελεί μεγάλη τιμή για όλους μας. Η φιλοσοφία μας ήταν και θα είναι να διαφημίζουμε το προϊόν μας μέσω της ποιότητάς του!»

Ως ένα από τα παλαιότερα μέλη της οικογένειας της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, αφού μετρά 40 χρόνια στο Δ.Σ της ΠΕΦ, δεν αμελεί να σταθεί στην σημερινή κατάσταση που ταλαιπωρεί την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, «σήμερα οι καταστάσεις είναι πολύ δύσκολες αλλά πρέπει να δούμε φως στο τούνελ. Πρέπει και μπορούμε, γιατί έχουμε πολλές και αξιόλογες φαρμακευτικές εταιρείες στην Ελλάδα. Δυστυχώς, όμως οι εταιρείες βάλλονται και δεν υποστηρίζονται από την Πολιτεία, με κίνδυνο να χάσει ο Έλληνας ασθενής τη δυνατότητα πρόσβασης σε αξιόπιστα ελληνικά φάρμακα. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι τα φάρμακα βρίσκονται στην 1η γραμμή οποιασδήποτε κρίσης και η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει τη δυνατότητα να καλύψει το 70% των αναγκών της επάρκειας της εγχώριας αγοράς. Δυστυχώς όμως σήμερα το μερίδιο μας στην αγορά βρίσκεται μόλις στο 20%. Πρέπει να στηρίξουμε το αξιόπιστο ελληνικό προϊόν όπως και οι υπόλοιπες χώρες στηρίζουν τα δικά τους προϊόντα προστατεύοντας τους πολίτες τους.  Κάνουμε εξαγωγές σε όλο τον κόσμο και φτιάχνουμε φάρμακα για πολυεθνικές εταιρείες. Αυτό είναι σημαντικό και οφείλουμε να το διατηρήσουμε και να το αξιοποιήσουμε για εμάς τους ίδιους και την εθνική μας οικονομία».