Συνέντευξη: Παναγιώτης Βάρδας “Το μέλλον στην αντιμετώπιση των καρδιοπαθειών είναι τα τσιπ καρδιάς”

26-12-2016

Μετά τη ύψιστη διάκριση που συνεπάγεται για το πρόσωπό του και για την χώρα μας η εκλογή του καθηγητή καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Παναγιώτη Βάρδα στην θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος μιλά στο www.healthview.gr για τα επιτεύγματα της καρδιοαγγειακής ιατρικής.

της Αλεξίας Σβώλου

Ο καθηγητής Παναγιώτης Βάρδας καταγράφει τα σημεία εκείνα όπου υστερεί η Ελλάδα σε ότι αφορά την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών ασθενών, αποδεικνύοντας παράλληλα με αδιάψευστα αριθμητικά στοιχεία ότι η θεραπεία της στεφανιαίας νόσου-του βασικού «δολοφόνου» σε όλες τις αναπτυγμένες κοινωνίες-δεν έχει μόνο υψηλή αποτελεσματικότητα αλλά και πολύ χαμηλότερο κόστος σε σχέση με τις ογκολογικές θεραπείες για τον καρκίνο.

healthview.gr: Πόσα χρόνια ζωής έχει κερδίσει ο καρδιαγγειακός ασθενής τα τελευταία χρόνια χάρη στα επιτεύγματα της καρδιολογίας;

Παναγιώτης Βάρδας: Χάρη στις τεχνολογικές εξελίξεις και τα νέα φάρμακα ο καρδιοπαθής ασθενής έχει κερδίσει 8 ποιοτικά χρόνια ζωής και μάλιστα με πολύ λιγότερο κόστος σε σχέση με το καρκίνο όπου οι ιατρικές δαπάνες είναι τεράστιες και παρά την πρόοδο, που έχει συντελεστεί ο ασθενής κερδίζει 3-4 μίζερους μήνες ζωής.

healthview.gr:Πού οφείλεται αυτή η διαφορά ανάμεσα στην αντιμετώπιση του καρκίνου και των καρδιοπαθειών;

Παναγιώτης Βάρδας: Το μεγάλο πλεονέκτημα της καρδιοαγγειακής ιατρικής, που της εξασφαλίζει αυτό το προβάδισμα είναι πως διαθέτει μηχανοηλεκτρική διάσταση και συνεπώς καθώς η τεχνολογία τρέχει με αλματώδεις ρυθμούς η πρόοδος είναι αλματώδης.

healthview.gr:Ποια επιτεύγματα ξεχωρίζουν στον ηλεκτρομηχανικό τομέα αντιμετώπισης των καρδιαγγειακών ασθενειών;

Παναγιώτης Βάρδας: Καταρχήν οι εμφυτεύσιμοι απινιδωτές. Οι συσκευές μικραίνουν, γίνονται τελειότερες και με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, που φτάνει τα 5-7 χρόνια. Το επόμενο βήμα είναι οι υποδόριες συσκευές χωρίς καθόλου καλώδια, ενώ μελλοντικά, η ηλεκτρομηχανική θεραπεία της καρδιοπάθειας θα γίνεται χάρη σε ένα τσιπ. Ένα τσιπ ικανό να διορθώσει το μεγάλο λάθος της φύσης, την κολπική μαρμαρυγή, μια ασθένεια που εξελίσσεται σε επιδημία λόγω και της σταδιακής γήρανσης του πληθυσμού.

healthview.gr: Εκτός από τους απινιδωτές ποια ήταν τα άλλα σημαντικά βήματα προόδου που συντελέστηκαν τα τελευταία χρόνια σε ότι αφορά την καρδιαγγειακή ιατρική;

Παναγιώτης Βάρδας: Οι εμφυτεύσιμες συσκευές που υποβοηθούν την κυκλοφορία, έχουν διαστάσεις μιας μικρής μπαταρίας και τοποθετούνται στα τελικά στάδια καρδιακής ανεπάρκειας εξασφαλίζοντας είτε γέφυρα προς μεταμόσχευση είτε εναλλακτική θεραπεία παρακάμπτοντας την ανάγκη για μεταμόσχευση. Επίσης, σημαντικά καρδιαγγειακά όπλα αποτελούν οι βηματοδότες, οι επανασυγχρονιστές της καρδιάς, μια κατηγορία εμφυτεύσιμων συσκευών που μοιάζουν με βηματοδότες, και η θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής με ablation ή κρυοπηξία.

healthview.gr: Από την πλευρά των νέων καρδιολογικών φαρμάκων ποια ξεχωρίζουν;

Παναγιώτης Βάρδας: Τα νέα αντιπηκτικά που σταματούν την ανάγκη μηνιαίου ελέγχου του χρόνου προθρομβίνης και τα αντι-αρρυθμικά νέας γενιάς σαν την δρονεδαρόνη. Με αυτά και με τα ηλεκτρομηχανικά μέσα το ‘οπλοστάσιο’ για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών προβλημάτων είναι σχετικά γεμάτο.

healthview.gr: Τι πρέπει να αναμένουμε από τις θεραπείες των καρδιοπαθειών με βλαστοκύτταρα και τις γονιδιακές θεραπείες;

Παναγιώτης Βάρδας: Οι θεραπείες των καρδιοπαθειών με αρχέγονα μεσεγχυματικά κύτταρα έχουν μείνει στάσιμες. Η θεωρία ότι εγχυόμενα στον καρδιακό μυ τα βλαστοκύτταρα θα δημιουργήσουν νέο και υγιή ιστό είναι καλή στα χαρτιά αλλά στην πράξη έχει σημαντικούς ‘σκοπέλους’ να ξεπεράσει και δεν λειτουργεί πάντοτε. Αντίστοιχη στασιμότητα χαρακτηρίζει την κατάσταση με τις γονιδιακές θεραπείες. Συνεπώς το μεγάλο και το μοναδικό στοίχημα για να κερδίσουμε την μάχη με τις καρδιοπάθειες μέχρι νεωτέρας είναι οι μηχανοηλεκτρικές λύσεις που συνδυάζουν υψηλή απόδοση, υψηλή ασφάλεια και σχετικά χαμηλό κόστος.

healthview.gr:Πόσο χαμηλό είναι το κόστος της αντιμετώπισης των καρδιοπαθειών σε σχέση με άλλα νοσήματα-δολοφόνους;

Παναγιώτης Βάρδας: Παρά το σχετικά υψηλό κόστος των υγειονομικών υλικών στην χώρα μας όλα τα καρδιολογικά υλικά και οι συσκευές που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των Ελλήνων καρδιαγγειακών ασθενών ετησίως δεν υπερβαίνουν τα 200 εκατομμύρια ευρώ. Για να αντιληφθείτε την τάξη του μεγέθους, εικάζω ότι το σύνολο των ογκολογικών φαρμάκων που απαιτούνται στην χώρα για να καλυφθούν οι ανάγκες των καρκινοπαθών υπερβαίνει τα 3 δις ευρώ.

healthview.gr:Ποιο οικονομική είναι η αντιμετώπιση των καρδιοπαθειών με ηλεκτρομηχανικά μέσα ή με φάρμακα;

Παναγιώτης Βάρδας: Με τις εμφυτεύσιμες συσκευές δεν έχουμε μονάχα κέρδος στην επιβίωση αλλά και στις δαπάνες υγείας. Μια θεραπεία με βηματοδότη δεν ξεπερνά σε κόστος τα 1,6 ευρώ την ημέρα όταν οι θεραπείες με τα περισσότερα καρδιολογικά φάρμακα, έχουν διπλάσιο κόστος (2-3 ευρώ την ημέρα).

healthview.gr:Με τα νέου τύπου stent μπορούμε να αποφύγουμε την επαναστένωση;

Παναγιώτης Βάρδας: Όχι. Οι νέες προσροφούμενες ουσίων έχουν κάποιες διαφορές αλλά σε ένα ποσοστό 10-12% των stent που τοποθετούνται ετησίως σε καρδιοπαθείς ασθενείς γίνεται επαναστένωση.

healthview.gr: Πού υστερεί η Ελλάδα σε ότι αφορά την αντιμετώπιση των καρδιοπαθειών;

Παναγιώτης Βάρδας: Στην πρωτογενή αγγειοπλαστική, στην οποία μέχρι πριν από ενάμιση χρόνο ήμασταν πολύ πίσω σε σχέση με χώρες σαν την Τσεχία η οποία μπορεί να εκληφθεί ως το golden standard, καθώς έχει ‘δουλέψει’ πολύ στον τομέα της μεταφοράς του ασθενή. Η πρωτογενής αγγειοπλαστική πρέπει να γίνεται εντός μιας ώρας και κατά προτίμηση μέσα στα πρώτα 30 λεπτά από την απόφραξη του αγγείου, Κάθε λεπτό που καθυστερεί μετά το πρώτο μισάωρο έχουμε απώλεια μυοκαρδιακού ιστού.

healthview.gr: Τι πρέπει να κάνει η χώρα μας για να φτάσει στο επίπεδο άλλων ευρωπαϊκών κρατών σε ότι αφορά την πρωτογενή αγγειοπλαστική σε εμφραγματίες;

Παναγιώτης Βάρδας: Πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση και ενημέρωση όλου του δικτύου της αλυσίδας που περιλαμβάνει τον ασθενή, τον γιατρό, την μεταφορά του ασθενούς και τη ετοιμότητα του αιμοδυναμικού εργαστηρίου όπου γίνεται η πρωτογενής αγγειοπλαστική. Ο ασθενής να μην μπερδεύει το έμφραγμα με την δυσπεψία, ο γιατρός που θα κληθεί να τον εξετάσει να είναι ενημερωμένος, η μεταφορά του ασθενούς που έχει υποστεί έμφραγμα να είναι γρήγορη με ελικόπτερα από τα νησιά και η νομοθεσία να αλλάξει σε ότι αφορά το ΕΚΑΒ ώστε η αλυσίδα να λειτουργήσει καλύτερα. Η ιδιομορφία της Ελλάδας είναι τα πολλά απομονωμένα και δυσπρόσιτα νησιά, που χρειάζονται μεταφορές με ελικόπτερα.

healthview.gr: Επάρκεια αιμοδυναμικών εργαστηρίων στα νοσοκομεία έχουμε;

Παναγιώτης Βάρδας: Ναι, αλλά αυτά πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα. Δηλαδή να είναι 24ωρης λειτουργίας με έμπειρο προσωπικό. Να στήνεται γρήγορα το αιμοδυναμικό τραπέζι, καθώς από τη στιγμή που μπαίνει στο νοσοκομείο ο ασθενής μέχρι να καθετηριαστεί μετρά για την ζωή του το κάθε δευτερόλεπτο που περνά. Η μάχη για να τον σώσουμε δίνεται με τα δευτερόλεπτα, όχι με την ώρα!