Συνεταιριστικές φαρμακαποθήκες: Η ισχύς εν τη ενώσει…

26-12-2016

Η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά φαρμάκου και η δυσπραγία στον κλάδο των ιδιωτικών φαρμακαποθηκών, ειδικά μετά την μείωση των περιθωρίων κέρδους και τη μείωση του τζίρου λόγω των ανατιμολογήσεων, έχουν οδηγήσει στον περιορισμό της δραστηριότητας ενώ ήδη περισσότερες από 20 εταιρείες του χώρου έχουν ουσιαστικά σταματήσει να λειτουργούν. Το γεγονός αυτό ενισχύει τη δραστηριότητα των συνεταιριστικών φαρμακαποθηκών οι οποίες παρά τα προβλήματα που επίσης αντιμετωπίζουν δείχνουν καλύτερες αντοχές καθώς οι μέτοχοι τους είναι οι ίδιοι οι πελάτες τους.

Όπως μάλιστα αναφέρει στο «Βήμα της Κυριακής» ο πρόεδρος του μεγαλύτερου συνεταιρισμού φαρμακοποιών ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος, κ. Αντρέας Γαλανόπουλος οι συνεταιρισμοί φαρμακοποιών ελέγχουν πλέον το 57% της συνολικής αγοράς χονδρικής φαρμάκου. Να επισημάνουμε ότι υπάρχουν περί τους 40 συνεταιρισμούς σε σύνολο 140 φαρμακαποθηκών και μέχρι πριν από δυο χρόνια το μερίδιό τους ήταν της τάξης του 45%.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η κατάρρευση του ομίλου Alapis  o οποίος είχε υπό τον έλεγχό του 8 φαρμακαποθήκες οδήγησε πολλά φαρμακεία στην επιλογή των συνεταιριστικών φαρμακαποθηκών, αν και η εισαγωγή ενός φαρμακείου στο συγκεκριμένο δίκτυο δεν είναι εύκολη υπόθεση καθώς απαιτείται ένα μίνιμουμ ρευστότητας.

Ο κ. Γαλανόπουλος αναφέρει επίσης στο Βήμα, πως στην ελληνική αγορά υπάρχει πρόβλημα ομαλής διακίνησης φαρμάκων και υπάρχουν ελλείψεις οι οποίες δεν αποδίδονται στις παράλληλες εξαγωγές .