Συνολική πρόταση για το φάρμακο ενάντια στις πιέσεις της Τρόικα

26-12-2016

Tη διαμόρφωση πρότασης για την φαρμακευτική πολιτική στο σύνολό της και η οποία θα κατατεθεί προς την τρόικα κατά την επόμενη επίσκεψή της στις 9 Σεπτεμβρίου, αποφασίστηκε χθες στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας. Στη σύσκεψη την οποία προσκάλεσε ο υπουργός Υγείας κ. Α. Γεωργιάδης, από πλευράς Υπουργείου μετείχαν ο Υπουργός, οι Υφυπουργοί κ. Αντώνης Μπέζας και η κυρία Ζέτα Μακρή οι γενικοί γραμματείς κ. Πελ. Καλλίρης και Χριστίνα Παπανικολάου, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Δημ. Κοντός, η αντιπρόεδρος του ΕΟΦ κυρία Μαρία Σκουρολιάκου και αντιπροσωπείες από τον ΣΦΕΕ , τον ΠΦΣ, την ΠΕΦ και  τους Φαρμακαποθηκαρίους.

Η πρόταση θα εκπονηθεί από ένα τεχνικό κλιμάκιο με εκπροσώπους όλων των φορέων αλλά και της ακαδημαϊκής κοινότητας   (Νίκος Μανιαδάκης, Κυριάκος Σουλιώτης κ.α.) και θα αφορά στην φαρμακευτική πολιτική στο σύνολό της (τιμές, περιθώρια, δαπάνη)

Βασική μέριμνα αποτελεί ο στόχος ώστε η φαρμακευτική δαπάνη να παγιωθεί φέτος στα 2,37 δις. ευρώ και να αποφευχθεί για το 2014 η υποχώρησή της στο 1% του ΑΕΠ. Τόσο το υπουργείο όσο και οι σχετικοί με το φάρμακο φορείς σημειώνουν πως υπάρχουν ελάχιστα περιθώρια υποχώρησης από τα επιπεδα του 2,2-2,3 δις. ευρώ. .

Το κλιμάκιο λοιπόν θα πρέπει να εργαστεί καθ’όλη της διάρκεια του Αυγούστου εξετάζοντας όλα τα θέματα που αφορούν στο φάρμακο και θα πρέπει στο τέλος του μήνα να παρουσιάσει την τελική πρόταση η οποία θα δοθεί στην Τρόικα στις 9 Σεπτεμβρίου. Λόγω της αποφασιστικότητας των δανειστών να μην ξεφεύγουμε απόπ το γράμμα του μνημονίου θα πρέπει η πρόταση να διαθέτει ισχυρά επιχειρήματα  που να φθάνουν στο στόχο με το μικρότερο δυνατό κόστος για την περίθαλψη των ασθενών, αλλά και τη διατήρηση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων που εμπλέκονται με το φάρμακο, από τις φαρμακευτικές βιομηχανίες μέχρι τις φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία.

Ειδικόετρα ο Υπουργός Υγείας τόνισε ότι  σκοπός της συνάντησης είναι να μην ξεπεράσει για φέτος η φαρμακευτική δαπάνη το όριο των 2,37 δις έτσι ώστε να  μπορέσει να στηρίξει το αίτημα προς την Τρόικα να περιοριστεί στα 2,2 δις και να μην πέσει στο 1,9 δις όπως προβλέπει το αναθεωρημένο μνημόνιο για το 2014.

Ο υπουργός έθεσε στο τραπέζι όλα τα ενδεχόμενα μέτρα που έχουν ληφθεί ή μπορεί να ληφθουν, όπως  clawback, rebate, αύξηση συνταγογράφησης γενοσήμων,  αλλαγή τρόπου διάθεση ΦΥΚ και ΜΥΣΥΦΑ , ποσοστό κέρδους φαρμακείων κλπ .

Στη συζήτηση, όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΠΦΣ, αναφέρθηκε ότι στο Μνημόνιο περιλαμβάνεται η μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών μαζί με άλλα μέτρα όπως το ποσοστό συμμετοχής των ασφαλισμένων , το πλαφόν ανά ιατρό και ανά φάρμακο κλπ, θα εξεταστούν ως πρόσθετα εργαλεία μείωσης της δαπάνης στην περίπτωση που αυτή τεθεί εκτός  στόχων. Όμως είναι ήδη εντος στόχων και τείνει μειούμενη με έντονους ρυθμούς από μήνα σε μήνα.

Γιώργος Σακκάς