Συνταγές για Χριστουγεννιάτικες λιχουδιές (και σε light εκδοχή)

26-12-2016

Της Αλεξίας Σβώλου

Ο χριστουγεννιάτικος μπουφές στήνεται με εορταστικά εδέσματα  που έχουν την τιμητική τους αυτή την εποχή. Βασιλόπιτες, κουραμπιέδες και μελομακάρονα δεν νοείται να λείπουν από το τραπέζι για να τα γευτούν όχι μόνο για τα μέλη της οικογένειας αλά και οι φίλοι που θα έρθουν στα γιορτινά καλέσματα.  Οι οπαδοί της παράδοσης προτιμούν να τρατάρουν τους συγγενείς και  τους φίλους με τα αυθεντικά χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα που δεν στερούνται θερμιδικού φορτίου, ενώ για όσους προσέχουν την σιλουέτα τους υπάρχουν και οι «πειραγμένες» συνταγές για κουραμπιέδες, μελομακάρονα και βασιλόπιτα με λιγότερες θερμίδες, αλλά όλη την γεύση.

Βασιλόπιτα

Παραδοσιακή συνταγή

Υλικά: 1 κούπα φρέσκο γάλα, 2 κουταλάκια του γλυκού μαγιά, 4 αυγά, 1 κούπα βούτυρο Κερκύρας, 1 ½ κούπα ζάχαρη, 1 φακελάκι μαχλέπι κοπανισμένο, το ξύσμα ενός λεμονιού, 1 κουταλάκι γλυκού κοφτό αλάτι, 1 κιλό αλεύρι, λίγα αμύγδαλα ασπρισμένα ή μισή κούπα φιλέ αμυγδάλου.

Τρόπος παρασκευής: Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε μισή κούπα  γάλα χλιαρό και μέσα διαλύουμε τη μαγιά. Προσθέτουμε μισή κούπα αλεύρι, και το ανακατεύουμε για να γίνει μείγμα. Το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει 
(1 ώρα περίπου).΄Οταν φουσκώσει, χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με τους κρόκους. Ρίχνουμε το υπόλοιπο γάλα, τα ασπράδια χτυπημένα σε  μαρέγκα, το βούτυρο λιωμένο, το μαχλέπι, και το ξύσμα του λεμονιού. Ζυμώνουμε ρίχνοντας λίγο-λίγο το αλεύρι, ώστε η ζύμη να μη γίνει πολύ σφιχτή. Την πλάθουμε σε μπάλες και τη βάζουμε μέσα σε μια λεκάνη. Την σκεπάζουμε πάλι με πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 3 ώρες περίπου, ώστε να γίνει διπλάσια σε όγκο. 
Ζυμώνουμε τη ζύμη για 5 λεπτά και την τοποθετούμε σε βουτυρωμένο λαδόχαρτο μέσα σε ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί. Την αφήνουμε σε χλιαρό μέρος για 2 ώρες περίπου, σκεπασμένη ώστε να διπλασιαστεί σε όγκο. Πριν τη βάλουμε στο φούρνο, χτυπάμε 1 κρόκο αυγού και 1 κουταλάκι νερό και αλείφουμε την βασιλόπιτα με το μίγμα, με ένα πινέλο. Με τα ασπρισμένα αμύγδαλα «γράφουμε» τη νέα χρονολογία πάνω στην βασιλόπιτα  ή την  πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου. Τέλος ψήνουμε την βασιλόπιτα σαν να είναι κέικ στον φούρνο στους 200οC.

Light συνταγή: Αντικαθιστούμε την ζάχαρη με φρουκτόζη ή με ισόποσο μίγμα φρουκτόζης και γλυκαντικών με ελάχιστες θερμίδες. Επίσης το βούτυρο Κερκύρας αντικαθίσταται με φυτική μαργαρίνη χωρίς τρανς λιπαρά, ενώ σε ότι αφορά τα αυγά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 2 με 3 κρόκους ώστε να μειωθεί η περιεκτικότητα της βασιλόπιτας σε χοληστερίνη. Προαιρετικά για να γίνει η χριστουγεννιάτικη βασιλόπιτα πιο θρεπτική μπορούμε να αντικαταστήσουμε το λευκό αλεύρι με αλεύρι ολικής άλεσης, που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ωφέλιμες  φυτικές ίνες. Έτσι η βασιλόπιτα γίνεται πιο χορταστική σε μικρότερη ποσότητα ενώ βοηθά και την εντερική λειτουργία αφού, μας εφοδιάζει με περισσότερες φυτικές ίνες

 

Κουραμπιέδες

Παραδοσιακή συνταγή

Υλικά: 2 κιλά αλεύρι μαλακό, 1 κιλό βούτυρο, 300 γρ. ζάχαρη άχνη,  300 γρ. αμυγδαλόψιχα,  1 ποτηράκι κονιάκ, 1 κουταλάκι σόδα και μισή κούπα ανθόνερο  ή πορτοκαλόνερο (νερό από άνθη πορτοκαλιάς).

Τρόπος παρασκευής: Ασπρίζουμε το βούτυρο χτυπώντας το με την ζάχαρη στο μίξερ. Ρίχνουμε τη το κονιάκ, τα αμύγδαλα καβουρδισμένα και κοπανισμένα και το αλεύρι, εξακολουθώντας να χτυπάμε  όλα τα υλικά με το φτερό, μέχρι να γίνουν όλα ένα ομοιογενές μίγμα. Το πλάθουμε σε μπάλες, (μεγαλύτερες ή μεγέθους μπουκιάς), τις πιέζουμε ελαφρά με την παλάμη για να γίνουν οι κουραμπιέδες πιο «πλακέ» και τους ψήνουμε στον φούρνο σε λαμαρίνα και σε  μέτρια θερμοκρασία (180ο C) για 20 λεπτά. Μόλις βγουν οι κουραμπιέδες απ’ το φούρνο, τους ραντίζουμε με ανθόνερο και τους κυλάμε στην άχνη.

Light συνταγή: Και πάλι αντικαθιστούμε την ζάχαρη άχνη με φρουκτόζη ή μίγμα φρουκτόζης και γλυκαντικών 50-50 σε αναλογία.  Το βούτυρο μπορεί να αντικατασταθεί με  φυτική μαργαρίνη ή με μίγμα από  φυτική μαργαρίνη και κάποιο ελαφρύ σπορέλαιο. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ηλιέλαιο ή σησαμέλαιο, το τελευταίο δίνει στους κουραμπιέδες γεύση ξηρού καρπού.  Αντί για αμύγδαλα μπορούμε να φτιάξουμε τους κουραμπιέδες με κομμάτια αποξηραμένων φρούτων που περιέχουν μόνο σάκχαρα και καθόλου λιπαρά, ενώ για πιο υγιεινή εκδοχή φτιάχνουμε τους κουραμπιέδες με αλεύρι ολικής άλεσης, σαν την βασιλόπιτα.  Προσοχή όμως: Την άχνη που χρησιμοποιούμε για να πασπαλίσουμε στο τέλος τους κουραμπιέδες  την αντικαθιστούμε με φρουκτόζη και  όχι με υποκατάστατα ζάχαρης χωρίς σχεδόν καθόλου θερμίδες γιατί έχουν υπερβολικά γλυκιά γεύση και θα κάνουν τους κουραμπιέδες να γλυκίζουν έντονα.

Μελομακάρονα

Παραδοσιακή συνταγή

Υλικά: 2 κούπες λάδι (ελαιόλαδο), 1 κούπα ζάχαρη, 1 κούπα χυμό πορτοκαλιού, 1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό 1 κιλό περίπου αλεύρι μαλακό, 1 ½ κ.γ. σόδα, το ξύσμα μισού λεμονιού και  μισού πορτοκαλιού. Για το σιρόπι θα χρειαστούμε 1 κούπα ζάχαρη, 1 κούπα μέλι και 1 κούπα νερό ή   μπόλικο μέλι και μια κούπα κοπανισμένη καρυδόψιχα.

 

Τρόπος παρασκευής: Χτυπάμε στο μίξερ το λάδι με τη ζάχαρη, το ξύσμα των φρούτων, το χυμό και το σιμιγδάλι. Στο  τέλος προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι με τη σόδα. Πλάθουμε τα μελομακάρονα μικρά οβάλ μπαλάκια  γιατί  φουσκώνουν στο ψήσιμο και τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί σε απόσταση το ένα από το άλλο για να μην κολλήσουν.   Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Έπειτα τα περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι. Αν δεν σιροπιάσουμε τα μελομακάρονα τα περιχύνουμε με μέλι και τα πασπαλίζουμε προαιρετικά με χοντροκοπανισμένο καρύδι.

Light συνταγή: Αντικαθιστούμε στα μελομακάρονα το ελαιόλαδο με ηλιέλαιο για πιο ελαφριά γεύση και την ζάχαρη με γλυκαντικό (υποκατάστατο ζάχαρης) με ελάχιστες θερμίδες, για να μειώσουμε το θερμιδικό τους περιεχόμενο. Αντί για λευκό αλεύρι βάζουμε αλεύρι ολικής άλεσης στα μελομακάρονα  και δεν τα σιροπιάζουμε απλά τα μελώνουμε με μέλι που έχουμε ζεστάνει ελαφρώς σε μπεν-μαρί η σε φούρνο μικροκυμάτων.  Επίσης αφαιρούμε από τη  συνταγή   την καρυδόψιχα για να μειώσουμε  και άλλο τις θερμίδες.