Σύψας: Εάν χρειαστεί θα ληφθεί οποιοδήποτε περιοριστικό μέτρο

ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΜΑΣΚΑ
20-07-2020

Για λήψη νέων περιοριστικών μέτρων, εφόσον καταστεί ανάγκη, προειδοποίησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Ο καθηγητής τόνισε πως εάν χρειαστεί «θα ληφθούν έγκαιρα, νέα περιοριστικά μέτρα. Από τα πιο απλά μέχρι τοπικά lockdown».

Ωστόσο, διαβεβαίωσε, ότι η επιδημιολογική κατάσταση του κορονοϊού στην χώρα μας είναι διαχειρίσιμη. «Ακόμα δεν είμαστε στο δεύτερο κύμα. Είναι ασφαλής χώρα η Ελλάδα. Απλώς θέλουμε να παραμείνουμε έτσι και να μην έχουμε ‘’ατύχημα’’».

Σε ότι αφορά στην επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στα σούπερ μάρκετ, υπογράμμισε ότι επρόκειτο για ένα συμβολικό μέτρο «σαν καμπανάκι ότι ο ιός είναι εδώ και μεταδίδεται σε κλειστούς χώρους. Βέβαια, η μάσκα είναι συμπληρωματικό μέτρο της απόστασης που είναι το βασικό. Προστατεύουμε τον εαυτό και τους γύρω μας φορώντας μάσκα».

Εν τούτοις, σχολιάζοντας τις εικόνες συνωστισμού που έχουν καταγραφεί σε μια σειρά από δραστηριότητες, ξεκαθάρισε πως «εάν δεν τηρούνται οι αποστάσεις, και μάσκα να φορέσουμε δεν μας σώζει τίποτα. Δηλαδή αν είμαστε ο ένας πάνω στον άλλον».

Όσον αφορά τα ορφανά κρούσματα που ανακύπτουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, χαρακτήρισε το γεγονός ως αναμενόμενο, επισημαίνοντας ότι απευκταίο είναι να υπάρχουν «τοπικές εκρήξεις κρουσμάτων κατά τόπους».

«Ο ένας ιός επιβαρύνει τον άλλον»

Σχολιάζοντας τα χιλιάδες αρνητικά τεστ κορονοϊού των Βρετανών τουριστών, έκανε λόγο πως «ασφαλώς υπάρχουν θετικά μεταξύ αυτών. Ασυμπτωματικοί άνθρωποι θα περάσουν τα σύνορα και μετά από μερικές θα βρεθούν θετικοί στον ιό . Δεν γίνεται να πιάσουμε όλα τα κρούσματα στα σύνορά μας».

Για το πώς επιδρά ο κορονοϊός σε συνδυασμό με άλλον ιό, όπως αυτόν του Δυτικού Νείλου που επανεμφανίστηκε στη χώρα μας, ο καθηγητής, υποστήριξε ότι ο ένας ιός επιβαρύνει τον άλλον, ενώ ζήτησε από τους πολίτες, να μην εκθέτουν τον εαυτό τους στα κουνούπια και να κάνουν χρήση αντικουνουπικών.

Αναφορικά με το εμβόλιο, δήλωσε ότι στόχος είναι να εμβολιαστεί το 70% του ελληνικού πληθυσμού για να υπάρξει συλλογική ανοσία. «Όμως, επειδή αυτό δεν θα έχει γίνει ούτε μέχρι το καλοκαίρι του 2021, πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό» συμπλήρωσε.

Τέλος ο κ. Σύψας, σημείωσε ότι η ζέστη ελαττώνει την μεταδοτικότητα του ιού κατά 10-15%.