Συσκευές υψηλής τεχνολογίας για την ρύθμιση του διαβήτη

26-12-2016

Της Αλεξίας Σβώλου

Η ρύθμιση του διαβήτη γίνεται πλέον εύκολη υπόθεση για τους ασθενείς κάθε ηλικίας, χάρη στην  αλματώδη πρόοδο  της τεχνολογίας. Οι νέες συσκευές υψηλής τεχνολογίας, όπως οι επαναχρησιμοποιούμενες πένες ινσουλίνης που αποτελούν την τελευταία άφιξη στην φαρέτρα της αντιμετώπισης του διαβήτη αναβαθμίζουν αισθητά την ποιότητα ζωής των ασθενών. Παράλληλα τους εξασφαλίζουν καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο, με αποτέλεσμα να  ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος των σοβαρών επιπλοκών στην καρδιά, τα νεφρά και τα μάτια, που εγκυμονεί η  μη ικανοποιητική ρύθμιση των επιπέδων  του σακχάρου στο αίμα.  Σας παρουσιάζουμε τις έξι  πιο χρήσιμες συσκευές υψηλής τεχνολογίας, που προορίζονται  αποκλειστικά για τους  διαβητικούς ασθενείς και απλοποιούν  σε σημαντικό βαθμό την ρύθμιση  των δύο χρόνιων νοσημάτων, του διαβήτη τύπου Ι (νεανικός διαβήτης) και του διαβήτη τύπου 2 (σακχαρώδης διαβήτης).

1. Επαναχρησιμοποιούμενη πένα ινσουλίνης ClikSTAR

Μέσα στον Οκτώβριο αναμένεται να κυκλοφορήσει στην Ελλάδα η πιο εξελιγμένη μορφή πένας ινσουλίνης που είναι απαραίτητη  στους τους διαβητικούς οι οποίοι υποβάλλονται σε ινσουλινοθεραπεία. Η νέα πένα ινσουλίνης ClikSTAR της εταιρίας sanofi-aventis διαφέρει με τις παλαιότερες  πένες ινσουλίνης στο ότι είναι επαναχρησιμοποιούμενη. Η  εξελιγμένη ιατρική συσκευή έλαβε πρόσφατα έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές της Ευρώπης και του Καναδά και  αποτελεί ένα ακριβές, εύχρηστο και αξιόπιστο σύστημα χορήγησης ινσουλίνης. Η πένα ινσουλίνης ClikSTAR μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για την χορήγηση της 24ωρης διάρκειας δράσης ινσουλίνης glargine (Lantus)  όσο και της ταχείας έναρξης δράσης ινσουλίνης glusiline (Apidra), καλύπτοντας έτσι όλο το φάσμα των διαβητικών ασθενών. Η πένα ινσουλίνης CliKSTAR  σχεδιάστηκε με την βοήθεια 2.000 ασθενών και 500 γιατρών. Καθώς η αλλαγή φυσιγγίου είναι εύκολη και απαιτείται ελάχιστη πίεση για την ένεση, η πένα ινσουλίνης ClikSTAR μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξίσου εύκολα από μικρούς και μεγάλους διαβητικούς ασθενείς. Με την επαναχρησιμοποιούμενη πένα ινσουλίνης ClikSTAR της sanofi-aventis χορηγούνται δόσεις από 1 έως 80 μονάδες με κάθε ένεση, με διαβαθμίσεις της μίας μονάδας. Όπως τονίζει ο καθηγητής Alfred Penfornis, επικεφαλής της Υπηρεσίας Ενδοκρινολογίας και Διαβητολογίας στο Besancon: «Οι πένες ινσουλίνης σαν την πένα ClikSTAR είναι ανεκτίμητες για τους διαβητικούς ασθενείς καθώς τους παρέχουν μια ευκαιρία πρώιμης  έναρξης της ινσουλινοθεραπείας, η οποία συμβάλλει σε καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο».

2. Πένα ινσουλίνης μίας χρήσης SoloSTAR

Εκτός από την αναμενόμενη νέα επαναχρησιμοποιούμενη  πένα ινσουλίνης ClikSTAR, οι Έλληνες διαβητικοί ασθενείς έχουν ήδη στην διάθεσή τους την πένα ινσουλίνης μίας χρήσης  SoloSTAR της εταιρίας sanofi-aventis. Η πένα ινσουλίνης SoloSTAR χρησιμοποιείται -όπως άλλωστε και η νέα πένα ClikSTAR- για την χορήγηση και των  δύο μορφών ενέσιμης ινσουλίνης: Της ινσουλίνης  glargine (Lantus), με 24ωρη διάρκεια δράσης και της ινσουλίνης glusiline (Apidra) με ταχεία έναρξη δράσης.  H προηγμένη πένα μιας χρήσης της sanofi-aventis άλλαξε την ζωή των διαβητικών ασθενών, διευκολύνοντας σημαντικά την συμμόρφωσή τους. Παράλληλα, επέτρεψε τον καλύτερο  γλυκαιμικό έλεγχο  του διαβήτη τύπου 1 και 2. Για τον έξυπνο και κομψό σχεδιασμό της αλλά και για την πολύπλοκη και εξελιγμένη  τεχνολογία της σε ότι αφορά την χορήγηση της ινσουλίνης, η πένα ινσουλίνης SoloSTAR   βραβεύτηκε  με το βραβείο Kαλού Σχεδιασμού 2007 από το Μουσείο «Athenaeum» Αρχιτεκτονικής  και Σχεδιασμού του Σικάγου.

3. Αυτοκόλλητη αντλία ινσουλίνης OmniPod

 

Η αυτοκόλλητη αντλία ινσουλίνης OmniPod, της εταιρίας OmniPod τοποθετείται στην κοιλιά, την πλάτη ή το χέρι των διαβητικών ασθενών και κολλά στην επιδερμίδα όπως ένα patch. Το μέγεθός της είναι μικρότερο από την παλάμη ενός χεριού ενήλικα ενώ το πρακτικό της σχήμα θυμίζει «ποντίκι» υπολογιστή. Με την βοήθειά της χορηγείται η απαιτούμενη δόση ινσουλίνης στους διαβητικούς ασθενείς οι οποίοι μπορούν να «φορούν» την αυτοκόλλητη αντλία 24 ώρες το 24ωρο, ακόμα και στο μπάνιο ή τον ύπνο. Για τον καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο του διαβήτη η αυτοκόλλητη αντλία ινσουλίνης OmniPod διαθέτει ενσωματωμένο και μετρητή γλυκόζης.  Η συσκευή δεν κυκλοφορεί στην Ελλάδα.

4. Τηλέφωνο GlucoPhone

Το τηλέφωνο  GlucoPhone έχει  λάβει έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και κυκλοφορεί στις ΗΠΑ. Είναι ο μοναδικός στην κατηγορία του μετρητής σακχάρου ενσωματωμένος σε κινητό τηλέφωνο και επιπλέον διαθέτει     ειδικό λογισμικό  ώστε να προσφέρει πρακτικό και εύκολο έλεγχο της γλυκόζης στους διαβητικούς ασθενείς. Επιπλέον μπορεί να στείλει προειδοποιητικό  ή ενημερωτικό μήνυμα SMS και email στον γιατρό  ή τον κηδεμόνα του διαβητικού ασθενή  και γι αυτό είναι πολύ χρήσιμο για τους ανήλικους διαβητικούς ασθενείς, αφού επιτρέπει στους γονείς τους  να τους  ελέγχουν από μακριά. Χάρη σε μια πρόσθετη λειτουργία του τηλεφώνου GlucoPhone, οι τιμές της γλυκόζης στο αίμα του διαβητικού ασθενή μπορούν να καταγραφούν σε ένα online  ηλεκτρονικό σύστημα προσβάσιμο τόσο από τον ίδιο τον ασθενή όσο και από τον γιατρό του ή  τον κηδεμόνα του. Έτσι δεν απαιτείται πλέον η καθημερινή καταγραφή των τιμών της γλυκόζης, προκειμένου να διαπιστωθεί και να διατηρηθεί ο γλυκαιμικός έλεγχος του διαβήτη.

5.  Σύστημα ελέγχου γλυκόζης Seven Plus

 

Το ασύρματο σύστημα ελέγχου γλυκόζης Seven Plus της εταιρίας Dextcom παρακολουθεί σε 24ωρη βάση τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα των ασθενών με διαβήτη.  Είναι τόσο μικρό ώστε να χωρά στην παλάμη του ασθενή   και οι ενδείξεις για την συγκέντρωση της γλυκόζης στο αίμα δίνονται στην οθόνη του ανά 5 λεπτά.  Η συσκευή προσφέρει επίσης  απεικόνιση των πρόσφατων διακυμάνσεων της γλυκόζης σε μορφή διαγράμματος και ειδοποιεί τον ασθενή αν η  τιμή της γλυκόζης φτάσει σε  επικίνδυνα χαμηλά ή πολύ υψηλά επίπεδα, ώστε να προσαρμόσει αναλόγως την αγωγή του. Δεν διατίθεται στην ελληνική αγορά.

 

 

 

6. Αυτοκόλλητη βαλβίδα i-port για ενέσεις ινσουλίνης

Η αυτοκόλλητη βαλβίδα i-port  παρασκευάζεται από  την εταιρία Patton Medical Devicse και χρησιμοποιείται για   ανώδυνες ενέσεις   ινσουλίνης.  Στην όψη μοιάζει  με μια μικρή διάφανη βεντούζα που τοποθετείται χαμηλά στην κοιλιά. Αποτελεί ένα μικρό, εύχρηστο  και ανώδυνο σύστημα ενέσιμης χορήγησης ινσουλίνης για τους διαβητικούς που κάνουν ινσουλινοθεραπεία. Διαθέτει ενσωματωμένη μια λεπτή βελόνα  και μια μικροσκοπική κάνουλα που διεισδύει στο δέρμα,  δημιουργώντας ένα ανοιχτό «κανάλι» για την χορήγηση της ινσουλίνης. Έτσι οι διαβητικοί ασθενείς αποφεύγουν να τρυπηθούν με την βελόνα σε κάθε ένεση. Η βαλβίδα i-port  μπορεί να  χρησιμοποιηθεί  για 75 ώρες, μετά την τοποθέτησή της και να χορηγήσει συνολικά  75 δόσεις ενέσιμης ινσουλίνης.  Δεν κυκλοφορεί στην Ελλάδα.