“Τ κύτταρα” η νέα ελπίδα από επαναστατική θεραπεία ενάντια σε ανίατους καρκίνους

26-12-2016
Εδώ και δεκαετίες οι επιστήμονες ανά τον κόσμο προσπαθούν να βρουν τη θεραπεία που θα μπορέσει να νικήσει τον καρκίνο. Εξαιρετικά ελπιδοφόρα χαρακτηρίζεται τώρα μια νέα επαναστατική αντικαρκινική ανοσοθεραπεία που χρησιμοποιεί τροποποιημένα τα ίδια τα κύτταρα του ασθενή για να νικά τα καρκινικά ακόμη και σε περίπτωση μετάστασης κάνοντας τους επιστήμονες να μιλούν για “πρωτοφανή” αποτελέσματα.
 
Ερευνητές από το Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο Fred Hutchinson στο Seattle των Ηνωμένων Πολιτειών μπόρεσαν να βρουν τον τρόπο να μειώσουν τα συμπτώματα σε ασθενείς με αιματολογικούς καρκίνους όπως για παράδειγμα τη λευχαιμία. Μάλιστα κάποιοι από αυτούς σε 18 μήνες παρουσίασαν ίαση παρότι θεωρητικά δεν αναμενόταν να ζήσουν πάνω από 5 μήνες.
 
Τι έκαναν; Πήραν κύτταρα Τ από 35 ασθενείς με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία σε τελευταίο στάδιο και τα τροποποίησαν στο εργαστήριο προσθέτωντας αισθητήρια μόρια προερχόμενα από γενετικά τροποποιημένα ποντίκια. Στη συνέχεια τα εμφύτευσαν στον οργανισμό του ασθενούς με αποτέλεσμα αυτά να δράσουν κατά τέτοιο τρόπο ώστε να αφαιρέσουν από τα καρκινικά κύτταρα, την ικανότητα προφύλαξης από το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.
 
Τα αποτελέσματα αυτούς του εγχειρήματος παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης (AAAS) στη Washington. Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, στις δοκιμές αυτής της επαναστατικής θεραπείας που έκαναν στους ασθενείς, το 94% από αυτούς είπαν πως τα συμπτώματά τους εξαφανίστηκαν μετά από αγωγή με τροποποιημένα  Τ- κύτταρα. Σε άλλες 2 κλινικές δοκιμές σε 40 ασθενείς που έπασχαν είτε από λέμφωμα μη Hodgkin’s είτε από χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία, περισσότερο από το 80% των ασθενών ανταποκρίθηκε στην αγωγή. Περίπου οι μισοί έχουν ολοκληρωτική ύφεση εδώ και 18 μήνες.
 
Στην πρώτη τους ανακοίνωση οι ειδικοί ερευνητές ήταν φειδωλοί, τόνισαν πως όλοι οι ασθενείς που έλαβαν μέρος στη μελέτη θα πρέπει να βρίσκονται για πολλά χρόνια επί συνεχή ιατρική παρακολούθηση ενώ θα πουν περισσότερα όταν τα αποτελέσματα δημοσιευτούν αργότερα φέτος στο συνέδριο της American Association for the Advancement of Science.
 
Ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Stanley Riddell είπε πως αυτή η εξέλιξη είναι αξιοσημείωτη αφού τέτοια ποσοστά επιτυχίας δεν είχε καμία άλλη πειραματική θεραπεία μέχρι σήμερα. «Πρόκειται για ασθενείς στους οποίους είχαν αποτύχει τα πάντα και οι περισσότεροι δεν είχαν περισσότερο από δύο έως πέντε μήνες ζωής όταν συμφώνησαν να ενταχθούν στις μελέτες μας. Είναι εκπληκτικό. Για να είμαι ειλικρινής είναι πρωτόγνωρο στην Ιατρική να επιτυγχάνονται ποσοστά ανταπόκρισης αυτού του βαθμού σε τόσο βαριά άρρωστους ανθρώπους» είπε ο Riddel.
 
Οι ερευνητές σημείωσαν ότι 7 από όλους τους ασθενείς χρειάστηκαν εντατική φροντίδα μετά από αντίδραση του ανοσοποιητικού -σύνδρομο απελευθέρωσης κυτοκινών- ενώ δυο από αυτούς απεβίωσαν. Όπως βέβαια τόνισε ο Riddell, χρειάζονται ακόμα πολλές έρευνες για να μπορεί η θεραπεία να είναι έτοιμη ενώ πρέπει ακόμα να διαπιστώσουν για πόσο καιρό θα είναι σε ύφεση η ασθένεια με αυτή τη μέθοδο. Το επόμενο στάδιο θα είναι να δοκιμάσουν την επαναστατική αυτή τεχνική σε πιο συμπαγείς καρκίνους όπως στον καρκίνο του στήθους ή του πάγκρεας.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: