Τα ατού της νέας αντιγηραντικής ενέσιμης θεραπείας προσώπου Sculptra

26-12-2016

Επανάσταση στην κοσμητική ιατρική φέρνει η νέα αισθητική θεραπεία Sculptra της sanofi-aventis, που προσφάτως άρχισε να πραγματοποιείται στην χώρα μας, καταργώντας το παραδοσιακό λίφτινγκ με νυστέρι. Τον διαφορετικό τρόπο δράσης της νέας αισθητικής θεραπείας Sculptra που της εξασφαλίζει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις άλλες γνωστές ενέσιμες θεραπείες εξηγεί η πλαστική χειρουργός Αθηνά Γιαννοπούλου, μέλος της American Society for Aesthetic Plastic Surgery και του τμήματος Πλαστικής Χειρουργικής του Duke University.

Της Αλεξίας Σβώλου

Healthview: Σε τι διαφέρει η ενέσιμη θεραπεία Sculptra από τα άλλα γνωστά ενέσιμα υλικά όπως το μπότοξ και το υαλουρονικό οξύ;

Αθηνά Γιαννοπούλου: Στον τρόπο δράσης που είναι τελείως διαφορετικός. Το μπότοξ χαλαρώνει τους μύες ενώ το υαλουρονικό οξύ χρησιμοποιείται για να γεμίσει απευθείας τις ρυτίδες. Με την ενέσιμη θεραπεία Sculptra, η οποία περιέχει πολυγαλακτικό οξύ δεν γεμίζουμε ρυτίδες, αλλά ερεθίζουμε τους ινοβλάστες- μια κατηγορία εξειδικευμένων κυττάρων που βρίσκονται στο χόριο (την βαθύτερη στιβάδα δέρματος), ώστε να αυξήσουν την παραγωγή κολλαγόνου. Έτσι αυξάνει το πάχος του δέρματος, το πρόσωπο αποκτά περισσότερο όγκο και δείχνει νεότερο.

Healthview: Η θεραπεία Sculptra έχει γρήγορα αποτελέσματα;

Αθηνά Γιαννοπούλου: Όχι και αυτό ακριβώς είναι το βασικό της ατού. Η ενέσιμη θεραπεία Sculptra δεν αποτελεί quick fix (γρήγορη λύση) για αισθητικά προβλήματα. Δρα σταδιακά με την πάροδο του χρόνου και πετυχαίνει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στους 4 μήνες περίπου. Έτσι το πιο νεανικό look που πετυχαίνει η θεραπεία Sculptra δημιουργείται προοδευτικά με φυσικό τρόπο και η ασθενής δεν γίνεται στόχος σχολίων από τον περίγυρό της. Γι αυτό άλλωστε, η θεραπεία Sculptra αναμένεται να γίνει πολύ δημοφιλής στην Ελλάδα όπου η κοινωνία είναι κλειστή και συνηθίζει να συζητά τέτοιου είδους αλλαγές στη εμφάνιση με διάθεση κουτσομπολιού.

Healthview: Πόσες συνεδρίες με τη θεραπεία Sculptra απαιτούνται για να αποκτήσουμε πιο νεανική εμφάνιση;

Αθηνά Γιαννοπούλου: Κατά κανόνα χρειάζονται 3-4 θεραπείες Sculptra που γίνονται σε διάστημα 4 εβδομάδων η μια από την άλλη.

Healthview: Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα με τη θεραπεία Sculptra ;

Αθηνά Γιαννοπούλου: Περίπου δύο με δυόμιση χρόνια, διάστημα πολύ μεγαλύτερο από τις άλλες ενέσιμες θεραπείες. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το υαλουρονικό οξύ που χρησιμοποιείται για το γέμισμα των ρυτίδων δίνει αποτέλεσμα το οποίο διαρκεί μόνο 9 μήνες.

Healthview: Στην Ελλάδα είμαστε δεκτικοί σε τέτοιες θεραπείες σαν το Sculptra;

Αθηνά Γιαννοπούλου: Είμαστε πάρα πολύ δεκτικοί όπως φανερώνουν και τα διεθνή στατιστικά στοιχεία. Η Ελλάδα είναι η 5η χώρα στον κόσμο σε αισθητικές παρεμβάσεις (χειρουργικές επεμβάσεις και μη επεμβατικά σαν τη θεραπεία Sculptra και όλα τα ενέσιμα εμφυτεύματα). Γεγονός εντυπωσιακό αν αναλογισθεί κανείς πόσο μικρή χώρα είμαστε.

Healthview: Έχει παρενέργειες η θεραπεία Sculptra;

Αθηνά Γιαννοπούλου: Επειδή σε κάθε συνεδρία της θεραπείας Sculptra πραγματοποιούνται πολλές εέσεις στο πρόσωπο (με πολύ λεπτή βελόνα), υπάρχει περίπτωση να προκληθεί παροδικό οίδημα και μελάνιασμα το οποίο υποχωρεί την επόμενη ημέρα. Ωστόσο, η ασθενής μπορεί να πάει στις καθημερινές της δραστηριότητες φορώντας ένα ελαφρύ μέικ-απ, το οποίο καλύπτει οποιοδήποτε πρόβλημα. Άλλου είδους παρενέργειες δεν υπάρχουν και δεν έχουν αναφερθεί αλλεργίες στο πολυγαλακτικό οξύ (δραστικό συστατικό της θεραπείας Sculptra).

Healthview: Σε ποιο γιατρό είναι προτιμότερο να απευθυνθούμε για τη θεραπεία Sculptra;

Αθηνά Γιαννοπούλου: Σε εκείνους τους πλαστικούς χειρουργούς και τους δερματολόγους που έχουν γνώση και εμπειρία στην ανατομία του προσώπου. Τότε η θεραπεία Sculptra δίνει το ιδανικό αποτέλεσμα γιατί το γέμισμα του προσώπου πρέπει να γίνει με σεβασμό στην ανατομία του.

Healthview: Περιγράψτε μας πώς είναι η ιδανική ασθενής για την θεραπεία Sculptra;

Αθηνά Γιαννοπούλου: Μια γυναίκα μετά τα 40 έτη με λεπτό ή οστεώδες πρόσωπο που έχει σημάδια γήρανσης ή και χαλάρωσης. Η θεραπεία Sculptra είναι το golden standard για το «κρέμασμα» του προσώπου και μετά την ολοκλήρωσή της δίνει την αίσθηση ότι έχουμε παχύνει λίγο στο πρόσωπο, ότι έχουμε φουσκώσει ακριβώς σε εκείνα τα σημεία όπου παρατηρήθηκε το κρέμασμα.

Healthview: Είναι κατάλληλο και για τους άνδρες;

Αθηνά Γιαννοπούλου: Ναι άλλωστε από τους άνδρες ξεκίνησε. Η ιστορία του έχει ενδιαφέρον γιατί η θεραπεία Sculptra πρωτο-εφαρμόστηκε για την αντιμετώπιση της λιποατροφίας στα οροθετικά άτομα, δηλαδή τους ανθρώπους που είχαν προσβληθεί από τον ιό του AIDS. Μετά την πρωταρχική της έγκριση για ιατρικούς λόγους η θεραπεία Sculptra ελαβε έγκριση και για αισθητική χρήση (από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων, FDA) και ξεκίνησε η κοσμητική της εφαρμογή.

Healthview: Πόσο στοιχίζει η θεραπεία Sculptra;

Αθηνά Γιαννοπούλου: Το κόστος κάθε συνεδρίας Sculptra ξεκινά από τα 500 ευρώ. Άρα το «πακέτο» των 3-4 συνεδριών Sculptra που απαιτούνται για το τελικό αποτέλεσμα διαμορφώνεται στα 1500-200 ευρώ. Το ποσό είναι πολύ μικρότερο από το παραδοσιακό λίφτινγκ προσώπου (που είναι και χειρουργικό) και συνεπώς η θεραπεία Sculptra αποτελεί προσιτή πολυτέλεια για κάθε γυναίκα που επιθυμεί να ανανεώσει την εμφάνισή της.