Τα ελαττωματικά υλικά στο νοσοκομείο Ξάνθης “ανήκουν” στο παρελθόν

26-12-2016

Κλίμα εκφοβισμού καταγγέλλει ο Δημήτρης Αδαμίδης διευθυντής της  παιδιατρικής κλινικής του Νοσοκομείου Ξάνθης, μετά από την πρόσφατη απόφαση του υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη για σύσταση ΕΔΕ σχετικά με τα ελαττωματικά υλικά που “κυκλοφορούσαν” στο νοσοκομείο. Υπενθυμίζουμε, ότι τη διενέργεια εξεταστικής επιτροπής τη διέταξε ο υπουργός Υγείας, μετά από αναφορά του κου Αδαμίδη στα συγκεκριμένα υλικά, κατά τη διεξαγωγή του τρίτου πανελλήνιου συνεδρίου ασθενών στην Αθήνα. Ο κος Αδαμίδης που είχε κάνει λόγο για τρύπιους ουροσυλλέκτες και για κλιπάκια που μάτωναν τους ασθενείς, διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του, ότι αυτά που είπε, αναφέρονταν στο παρελθόν και ότι δεν πρόκειται για τωρινά γεγονότα. Συγκεκριμένα αναφέρει:

Στις 7 Νοεμβρίου συμμετείχα ως εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών γιατρών στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο ασθενών που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στο οποίο παρουσίασα εισήγηση με θέμα “Οι καθημερινές προκλήσεις του νοσοκομειακού γιατρού σε Νοσοκομείο της Περιφέρειας “. Η εισήγηση έγινε παρουσία εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας, χωρίς να υπάρξει καμία αντίδραση. Λίγες μέρες αργότερα πληροφορούμαι από τα Μέσα Ενημέρωσης πως ο υπουργός Υγείας διέταξε ΕΔΕ, ενώ υπάρχουν σφοδρές αντιδράσεις από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Ξάνθης.

Οφείλω λοιπόν να διευκρινίσω τα εξής:

Οι αναφορές μου σε ακατάλληλα υλικά που εμφανίστηκαν στο Νοσοκομείο Ξάνθης την περίοδο του 2011 έχουν αποδειχτεί με εμπεριστατωμένη μελέτη μου, την οποία μελέτησαν και αποδέχτηκαν ομόφωνα τα πειθαρχικά όργανα του υπουργείου Υγείας το 2013. Στην ομιλία μου στο συνέδριο ασθενών (η οποία βρίσκεται βιντεοσκοπημένη στο διαδίκτυο), έγινε σύντομη αναφορά σε αυτήν ακριβώς τη μελέτη με τη σαφή ένδειξη (προφορική και γραπτή) ότι αφορούσε το παρελθόν. Στην ίδια ομιλία επικεντρώθηκα στις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και σε προτάσεις της ΟΕΝΓΕ για την επίλυσή τους.

Συνεπώς οποιαδήποτε αναφορά ορισμένων στα παραπάνω γεγονότα σαν να πρόκειται για τωρινά αποτελεί σκόπιμη διαστρέβλωση.

Σημειώνω πως στο ίδιο συνέδριο αναφέρθηκαν από πολλούς ομιλητές πολυάριθμα προβλήματα σε πολλές υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας. Με το ίδιο σκεπτικό θα έπρεπε να γίνει ΕΔΕ και γι αυτές τις περιπτώσεις. Όμως στα επιστημονικά συνέδρια αναφέρονται τα προβλήματα και το ιστορικό τους, ώστε να αναζητηθούν λύσεις.

Προφανώς όσοι με καταγγέλλουν  δεν έχουν δει την ομιλία μου και αποσκοπούν στο να δημιουργήσουν κλίμα εκφοβισμού, ώστε να πάψει οιαδήποτε αναφορά στα σημερινά τεράστια ζητήματα που ταλανίζουν τη δημόσια περίθαλψη, τα οποία η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει επίμονα και δημοσίως.