Τα εμβόλια της νέας γρίπης «σκόνταψαν» στην επικοινωνιακή καμπάνια

26-12-2016

«Ο κόσμος έχει εφησυχάσει γιατί, η γριπη δεν δίνει πολύ σοβαρά συμπτώματα. Αν αυξηθούν όμως οι θάνατοι, τότε θα τρέχουνε όλοι να εμβολιαστούν την τελευταία στιγμή. Είναι επικοινωνιακό το ζήτημα και η ευθύνη όλων μας», λέει στο healthview.gr η καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας Τζένη Κουρέα – Κρεμαστινού.

του Λεωνίδα Καλλιδώνη

Ο προσωπικός γιατρός είναι εκείνος που εμπιστεύονται περισσότερο οι πολίτες στο ζήτημα της νέας γρίπης, σε ποσοστό μάλιστα που αγγίζει το 96%. Αυτό έδειξε έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, δίνοντας έτσι έμμεσα απάντηση και στο ερώτημα, «…γιατί εξακολουθούμε να είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι στα πανδημικά εμβόλια…».

Όπως παρατηρεί μιλώντας στο www.healthview.gr η καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας Τζένη Κουρέα- Κρεμαστινού, «…σίγουρα μετράει η γνώμη του προσωπικού γιατρού στο ερώτημα αν κάποιος πρέπει να εμβολιαστεί ή όχι, εντούτοις δεν πρέπει να παραγνωρίζονται οι οδηγίες των διεθνών οργανισμών υγείας που μας βεβαιώνουν για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των πανδημικών εμβολίων». Η ίδια, πάντως, εκτιμά ότι έγιναν πολλά επικοινωνιακά σφάλματα στην προώθηση της εμβολιαστικής καμπάνιας.

www.healthview.gr : Πιστεύετε ότι έγιναν λάθη ή σημειώθηκαν καθυστερήσεις στην υγειονομική θωράκιση της χώρας;

Τζένη Κουρέα- Κρεμαστινού : Δεν νομίζω ότι είχαμε καθυστερήσεις, αλλά λάθη ως προς την επικοινωνία σχετικά με τα εμβόλια. Νομίζω δηλαδή ότι αναγγέλθηκε πολύ νωρίς η χρησιμοποίησή τους, κάτι που γέμισε αμφιβολία τον κόσμο για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους. Προτρέξαμε…Δεν ήταν καλό το επικοινωνιακό κομμάτι, ο τρόπος που πλασαρίστηκαν τα εμβόλια…Ο κόσμος έφτασε να πιστεύει ότι θα γίνει πειραματόζωο. Όσον αφορά, όμως, στα προληπτικά μέτρα, νομίζω ότι όλη η προσπάθεια ήταν πολύ επαρκής.

www.healthview.gr : Ποια θα είναι, λοιπόν, η μεγαλύτερη πρόκληση για το Σύστημα Υγείας; Πιθανόν η έλλειψη κλινών σε Μονάδες Εντατικής;

Τζένη Κουρέα- Κρεμαστινού : Αυτό που ίσως δεν είχαμε μεριμνήσει από την αρχή της πανδημίας έχει να κάνει με τις κλίνες Εντατικής, με συνέπεια τώρα να τρέχουμε να διορίσουμε νοσηλευτικό προσωπικό για να ανοίξουν κάποια κλειστά κρεβάτια. Ενώ το κομμάτι της πρόληψης και της επιτήρησης ήταν πολύ καλά οργανωμένα, η νοσηλεία κι η περίθαλψη σε ΜΕΘ αποδείχτηκε ότι πάσχει. Αυτή είναι η πιο μεγάλη πρόκληση στη φάση που βρισκόμαστε, μαζί βέβαια με τους εμβολιασμούς, διότι φαίνεται ότι και εδώ υστερούμε. Θα μπορούσαμε και θα έπρεπε να έχουμε εμβολιαστεί περισσότερα άτομα. Και φυσικά αν εμβολιάζονταν περισσότεροι δεν θα είχαμε ανάγκη τόσες πολλές κλίνες ΜΕΘ. Αυτό είναι ένα αμφίδρομο σχήμα.

www.healthview.gr : Με τι ποσοστό ανοσολογικής απάντησης στον ελληνικό πληθυσμό θα ήσασταν ικανοποιημένη; Συνεπακόλουθα, πόσοι θα χρειαστεί να εμβολιαστούμε;

Τζένη Κουρέα- Κρεμαστινού : Θα έπρεπε να εμβολιαστεί το 30% του πληθυσμού τουλάχιστον, γύρω στα τέσσερα εκατομμύρια, αν θέλουμε να ανακόψουμε αποτελεσματικά την πανδημία. Εδώ για άλλες ασθένειες απαιτείται ανοσία του πληθυσμού σε ποσοστό 90%!

www.healthview.gr : Το παράδοξο όμως, είναι ότι πολλοί γιατροί εξακολουθούν να παραμένουν απείθαρχοι στη σύσταση για τον εμβολιασμό και των ίδιων.

Τζένη Κουρέα- Κρεμαστινού : Γενικώς οι γιατροί παραμελούν για τον εαυτό τους διάφορα προληπτικά μέτρα. Δεν το βλέπουμε μόνο τώρα. Το βλέπουμε λ.χ. και με την ηπατίτιδα Β, όπου οι ίδιοι οι γιατροί, αν και κινδυνεύουν να μολυνθούν από τους ασθενείς τους, εντούτοις αρκετοί από αυτούς δεν εμβολιάζονται. Όχι γιατί δεν πιστεύουν στα εμβόλια αλλά διότι έχουν κάποια χαλαρότητα ως προς τα προληπτικά μέτρα όταν αφορούν στον εαυτό τους.

www.healthview.gr : Νομίζετε, τότε, ότι ο εμβολιασμός τους θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικός, όπως ισχύει στην Ιταλία;

Τζένη Κουρέα- Κρεμαστινού : Η λέξη υποχρεωτικό συνεπάγεται και ποινή, εάν κάποιος δεν συμμορφώνεται με τη βασική οδηγία. Δεν νομίζω, λοιπόν, ότι πρέπει να ισχύσει κάτι τέτοιο. Μπορούμε όμως να μιλήσουμε για αυστηρές συστάσεις ή ακόμη και για αποκλεισμό από ορισμένα επαγγέλματα, εάν δεν έχεις κάνει λ.χ. το εμβόλιο. Απ΄ την άλλη, δεν μπορούμε να διώξουμε τους νοσηλευτές που δεν εμβολιάζονται, απλώς διότι δεν μας περισσεύουν. Τους χρειαζόμαστε. Ωστόσο, ως κριτήριο πρόσληψης σε νοσηλευτικές μονάδες θα μπορούσε να είναι ο επαρκής εμβολιασμός τους γενικότερα.

www.healthview.gr : Από το προφίλ που παρουσιάζει μέχρι στιγμής η πανδημία, θεωρείτε ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας;

Τζένη Κουρέα- Κρεμαστινού : Το δύσκολα είναι σίγουρα μπροστά μας, τις επόμενες εβδομάδες. Το αν θα έχουμε ένα ή δύο ή περισσότερα κύματα γρίπης αυτό δεν μπορούμε ακόμη να το ξέρουμε, γνωρίζουμε όμως ότι αν προχωρήσει ο εμβολιασμός θα μπορέσουμε να ανακόψουμε την πορεία της πανδημίας. Ο κόσμος δείχνει να έχει εφησυχάσει διότι, προς το παρόν, η γρίπη δεν δίνει πολύ σοβαρά συμπτώματα. Αν αρχίσει, όμως, να ακούει για περισσότερους θανάτους, τότε θα τρέχουνε όλοι να εμβολιαστούν την τελευταία στιγμή. Είναι κι εδώ επικοινωνιακό το ζήτημα και η ευθύνη βαρύνει όλους μας.

www.healthview.gr : Θεωρείτε ότι το κλείσιμο των σχολείων, στην παρούσα φάση της έξαρσης της νόσου, μπορεί να αναχαιτίσει ένα οξυκόρυφο κύμα;

Τζένη Κουρέα- Κρεμαστινού : Νομίζω ότι το κλείσιμο των σχολείων όπως αυτό γίνεται μέχρι σήμερα, έχει βοηθήσει αρκετά να περιοριστεί η διασπορά του ιού. Ωστόσο, δεν νομίζω ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε μαζικό κλείσιμο των σχολείων. Εάν ήμασταν στη φάση που είχε προσβληθεί λιγότερο από το 2% του πληθυσμού θα είχε νόημα να πούμε ότι βάζουμε λουκέτο σε όλα τα σχολεία λ.χ. για δέκα μέρες. Τώρα, όμως, η επιδημία μοιάζει να έχει ξεφύγει και θα είναι δώρο άδωρο να κλείσουμε τα σχολεία μαζικά. Άλλωστε, υπάρχει κι ένα μεγάλο κοινωνικοοικονομικό κόστος από το κλείσιμο των σχολείων, ιδίως των δημοτικών. Τζένη Κουρέα- Κρεμαστινού : Μιλάμε για αμέτρητες χαμένες εργατοώρες από γονείς που θα αναγκαστούν να μείνουν σπίτι για να προσέχουν τα παιδιά τους. Επιπλέον, πάρα πολλοί γονείς ανήκουν στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, άρα, αυτοί θα λείψουν πολύ περισσότερο από το κοινωνικό σύνολο εάν αφήσουν το πόστο τους.

www.healthview.gr : Σας φοβίζει η πιθανότητα μετάλλαξης του Η1Ν1;

Τζένη Κουρέα- Κρεμαστινού : Είναι κάτι που μπορεί να συμβεί. Όλοι οι ιοί της γρίπης μπορούν να κάνουν μεταλλάξεις. Ωστόσο, δεν φοβάμαι κάποια τόσο μεγάλη μετάλλαξη που ίσως θα έκανε το εμβόλιο ανενεργό. Άλλωστε, εργαστηριακά, ο ιός παραμένει σταθερός και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό.