Τα φάρμακα για τη δυσπεψία αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας

26-12-2016
Υπάρχουν αρκετά σκευάσματα που βοηθούν να φύγουν οι καούρες και φούσκωμα από το στομάχι μας. Βοηθούν στη πιο γρήγορη πέψη μας μας διώχνουν το δυσάρεστο συναίσθημα της δυσπεψίας όταν έχουμε φάει πολύ. Τώρα, Γερμανική έρευνα δείχνει πως η συστηματική κατανάλωση αυτών των φαρμάκων αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.
 
Ερευνητές από το Γερμανικό Κέντρο Νευροεκφυλιστικών Ασθενειών στην Βόννη της Γερμανίας μελέτησαν ιατρικά αρχεία της περιόδου 2004-2011 που αφορούσαν περισσότερους από 73.000 ασθενείς, 75 ετών και άνω, κυρίως γυναίκες. 
Ως τακτικοί χρήστες αναστολέων αντλίας πρωτονίων (PPIs) χαρακτηρίστηκαν 2.950 άτομα, δηλαδή είχαν τουλάχιστον μια ιατρική συνταγή για ένα εκ των δραστικών ουσιών της κατηγορίας ανά τέσσερις ή πέντε μήνες, σε μια περίοδο 18 μηνών. 
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 29.510 άτομα εκδήλωσαν άνοια.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Jama Neurology, έδειξαν πως οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPIs), δηλαδή οι δραστικές ουσίες lansoprazole, esomeprazole και omeprazole, που έχουν τα φάρμακα για την γαστρική παλινδρόμηση ή τα πεπτικά έλκη αυξάνουν κατά 44% τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας στους ηλικιωμένους.
 
Η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Μπριττα Χαενις είπε πως «Αν και ο υποκείμενος μηχανισμός των αναστολέων αντλίας πρωτονίων που επηρεάζει τη γνωστική ικανότητα του εγκεφάλου παραμένει προς το παρόν άγνωστος, ορισμένα εκ των φαρμάκων της κατηγορίας διαπερνούν τον φραγμό αίματος-εγκεφάλου. Αυτό σημαίνει ότι αλληλεπιδρούν με εγκεφαλικά ένζυμα ή σχετίζονται με την ανεπάρκεια βιταμίνης Β12, η οποία προάγει νευρολογικές βλάβες».
 
Ο Δρ. Λουις Κουλλερ από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ στις Ηνωμένες Πολιτείες σχολίασε πως «οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων και η άνοια ίσως επηρεάζονται από κοινούς παράγοντες κινδύνου. Για παράδειγμα η μελέτη Women’s Health Initiative έδειξε ότι, οι γυναίκες που παίρνουν τα εν λόγω φάρμακα είναι πιθανότερο να είναι παχύσαρκες, να έχουν αρθρίτιδα και γενικά χειρότερη υγεία, παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας. Επίσης, είναι γνωστό ότι αναστολείς αντλίας πρωτονίων ενέχουν αυξημένο κίνδυνο νεφρικής νόσου, καταγμάτων, γαστρεντερικών λοιμώξεων, πνευμονίας, χαμηλών επιπέδων μαγνησίου και λοίμωξης από το Clostridium difficile».
 
Οι ειδικοί λοιπόν συνιστούν στους ασθενείς πως θα πρέπει να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού όσον αφορά στα φάρμακα αυτά για το στομάχι.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: