Τα φάρμακα για το στομάχι αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού

26-12-2016
Όλοι μας έχουμε πάρει κάποια στιγμή φάρμακα για το στομάχι. Όταν έχουμε φάει πολύ και το αισθανόμαστε βαρύ, όταν έχουμε το ενοχλητικό κάψιμο στομάχι… Φαίνεται όμως πως αυτά τα σκευάσματα θα πρέπει να τα αποφευγουμε. Έρευνα Δανών επιστημόνων έδειξε πως τα φάρμακα για το στομάχι αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου.
 
Ερευνητές από το Ίδρυμα Καρδιολογίας της Δανίας αξιολόγησαν ιατρικά αρχεία για σχεδόν 245.000 δανούς ασθενείς με μέσο όρο ηλικίας τα 57 χρόνια.
Όλοι είχαν υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί η αιτία του στομαχικού άλγους και της δυσπεψίας ενώ κατά τη διάρκεια των έξι ετών της μελέτης, σχεδόν 9.500 άτομα είχαν υποστεί το πρώτο τους ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, στη Νέα Ορλεάνη, έδειξαν πως  μια κατηγορία φαρμάκων για την αντιμετώπιση του έλκους στομάχου και της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης ίσως αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού.
Συγκεκριμένα, από την έρευνα φάνηκε πως στις υψηλότερες δόσεις ο κίνδυνος ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου κυμαινόταν από 30% για την ουσία λανσοπραζόλη και έφτανε στο 94% για την ουσία παντοπραζόλη. 
 
Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Τόμας Σεχεστεντ «οι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων αυξάνουν συνολικά κατά 21% τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Ωστόσο, ο κίνδυνος φαίνεται να είναι απόρροια της δοσολογίας που λαμβάνει κανείς, καθώς τα άτομα που παίρνουν χαμηλές δόσεις δεν έχουν υψηλό κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Επίσης, ο κίνδυνος εξαρτάται και από το ποιο φάρμακο της κατηγορίας αυτής παίρνει ο ασθενής».
 
Oι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων αποτελούν, μετά τους H2-ανταγωνιστές, σημαντικό σταθμό στην εξέλιξη της θεραπείας του έλκους και της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Tα σημαντικά τους πλεονεκτήματα, σε σχέση με τους H2-ανταγωνιστές, συνίστανται: στην ισχυρότερη ανασταλτική τους δράση στην έκκριση του υδροχλωρικού οξέος, στη σημαντική μείωση του χρόνου επούλωσης του έλκους και στο γεγονός ότι, συνδυαζόμενα με αντιμικροβιακά φάρμακα, επιτυγχάνουν εκρίζωση του H. pylori σε πάσχοντες από πεπτικό έλκος.
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι υποκατεστημένες βενζιμιδαζόλες ομεπραζόλη, εσομεπραζόλη, λανσοπραζόλη, παντοπραζόλη και ραμπεπραζόλη.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: