Τα γκρίζα μαλλιά μπορεί να είναι ένδειξη καρδιοπάθειας

11-04-2017

Όλοι από μια ηλικία και μετά βλέπουμε τα μαλλιά μας να αρχίζουν να γκριζάρουν. Άλλοι σε μεγαλύτερη ηλικία κι άλλοι σχετικά νέοι. Μπορεί το γκριζάρισμα των μαλλιών να είναι μια απλή ένδειξη πως περνάνε τα χρόνια. Μπορεί όμως, σύμφωνα με νέα έρευνα Αιγυπτίων επιστημόνων, να είναι κι ένδειξη πως υπάρχουν βλάβες στις αρτηρίες.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Καΐρου στην Αίγυπτο, μελέτησαν 545 άνδρες, τους οποίους χώρισαν σε ομάδες ανάλογα με το χρώμα των μαλλιών και τις ενδείξεις αθηροσκλήρωσης που ανιχνεύθηκαν στις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς τους όταν έκαναν αξονική στεφανιαιογραφία.
Το χρώμα των μαλλιών τους βαθμολογήθηκε με μία κλίμακα από 1 έως 5, όπου 1 δόθηκε σε όσους δεν είχαν ούτε μία άσπρη τρίχα και 5 σε όσους είχαν ολόλευκα μαλλιά.

Τέλος, οι ειδικοί συνέλεξαν στοιχεία για τους παραδοσιακούς καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου που είχαν (λ.χ. υπέρταση, διαβήτης, κάπνισμα, αυξημένη χοληστερόλη και τριγλυκερίδια, οικογενειακό ιστορικό καρδιοπάθειας κ.λπ.).

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας EuroPrevent 2017. Έδειξαν πως μία σειρά από διεργασίες σε κυτταρικό επίπεδο ευθύνονται τόσο για το γκριζάρισμα των μαλλιών όσο και για τη στεφανιαία νόσο.
Οι διεργασίες αυτές είναι η μειωμένη ικανότητα του DNA να αυτοεπιδιορθώνεται, η χρόνια φλεγμονή, οι ορμονικές αλλαγές και η επιβράδυνση της κυτταρικής ανάπτυξης.

Το εύρημά τους θα μπορούσε να χρησιμεύσει για τον έγκαιρο εντοπισμό των ανθρώπων που κινδυνεύουν να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια, λένε οι ειδικοί.

 

Όπως φάνηκε από την έρευνα, οι εθελοντές που είχαν υψηλή βαθμολογία στο γκριζάρισμα των μαλλιών (από 3 και πάνω) είχαν αυξημένο κίνδυνο να πάσχουν από στεφανιαία νόσο, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους και των άλλων καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου.
Επιπλέον, όσοι διαγνώστηκαν με στεφανιαία νόσο είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να έχουν και υψηλή βαθμολογία στο γκριζάρισμα των μαλλιών.

Όπως τόνισε η επικεφαλής της έρευνας Δρ. Ειρήνη Σαμουήλ «η αθηροσκλήρωση και το γκριζάρισμα των μαλλιών εκδηλώνονται εξαιτίας παρόμοιων βιολογικών μηχανισμών, ενώ η συχνότητα και των δύο αυξάνεται με την ηλικία. Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι, ανεξαρτήτως χρονολογικής ηλικίας, το γκριζάρισμα των μαλλιών αποτελεί δείκτη της βιολογικής ηλικίας και ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη αυξημένου καρδιαγγειακού κινδύνου».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Γκρίζα μαλλιά σημαίνει και κακό DNA
Αυτό είναι το γονίδιο που ευθύνεται για τα γκρίζα μαλλιά