Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα εξασθενούν το ανοσοποιητικό

26-12-2016
Όλοι όσοι προτιμούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα λένε πως τα επέλεξαν επειδή δεν είναι τόσο βλαβερά όσο τα συμβατικά τσιγάρα. Μια ακόμα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων έρχεται τώρα να επιβεβαιώσει πως δεν είναι έτσι και πως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ίσως πιο βλαβερά. 
 
Ερευνητές από το της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς πήραν ποντίκια και τα χώρισαν σε δυο ομάδες ποντικιών, Σε αυτά που είχαν εκτεθεί στον καπνό ηλεκτρονικού τσιγάρου δύο φορές την ημέρα επί δύο εβδομάδες και σε αυτά που δεν είχαν εκτεθεί στο ηλεκτρονικό τσιγάρο. στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέθεσαν και τις δυο ομάδες ποντικιών σε έναν ιό της γρίπης, καθώς και σε ένα βακτήριο (στρεπτόκοκκο) που προκαλεί πνευμονία.
 
Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό «PLoS One», έδειξαν πως τα πειραματόζωα που είχαν εκτεθεί στον καπνό του ηλεκτρονικού τσιγάρου, ήταν λιγότερο ικανά να καταπολεμήσουν τους παθογόνους μικροοργανισμούς, σε σχέση με τα ποντίκια που δεν είχαν εκτεθεί στον ίδιο καπνό.
 
Όπως λέει στην Daily Telegraph ο επικεφαλής της έρευνας Sam Bisval, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πιθανό να αυξήσουν τον κίνδυνο για λοίμωξη από γρίπη και για πνευμονία, επειδή εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα.
 
Η έρευνα οδήγησε και σε ένα άλλο ενδιαφέρον συμπέρασμα. Πως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν τοξικές ουσίες (ελεύθερες ρίζες) που κάνουν ζημιά στο DNA. Βέβαια τα επίπεδα αυτών των τοξικών ουσιών που υπάρχουν στα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι 1% του επιπέδου που υπάρχει στα κανονικά τσιγάρα.