Τα κόκκινα φανάρια κάνουν κακό στην υγεία μας

26-12-2016
Εκτός από τα νεύρα μας, τα κόκκινα φανάρια κάνουν κακό και στην υγεία μας. Αυτό έδειξε έρευνα Βρετανών επιστημόνων.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Surrey έκαναν μελέτες και βρήκαν πως όταν οι οδηγοί σταματούν σε κόκκινο φανάρι είναι περισσότερο εκτεθειμένοι σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
 
Όπως εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Prashant Kumar,  όταν ένας οδηγός αναγκάζεται να σταματήσει το αυτοκίνητό του επειδή τα φανάρια άναψαν κόκκινο, τότε εκτίθεται σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό περιβαλλοντικών ερευνών “Atmospheric Environment”, ενώ ένας μέσος οδηγός περνάει μόνο το 2% του χρόνου του σταματημένος σε φανάρια, αυτός ο σύντομος χρόνος συμβάλλει κατά περίπου 25% στην έκθεση του οδηγού σε επιβλαβή σωματίδια του αέρα.
 
Οι ερευνητές κατέγραψαν την έκθεση των οδηγών στη ατμοσφαιρική ρύπανση σε διάφορα σημεία της διαδρομής τους. Τα πιο επικίνδυνα σημεία για ρύπανση ήταν οι διασταυρώσεις με φωτεινούς σηματοδότες. Εκεί, η συγκέντρωση των αερολυμάτων είναι έως 29 φορές υψηλότερη απ’ ότι στην υπόλοιπη διαδρομή.
Επίσης, σε αυτά τα σημεία όπου συγκεντρώνονται περισσότερα σταματημένα αυτοκίνητα  αυξάνονται και οι εκπομπές από τις εξατμίσεις γειτονικών αυτοκινήτων.
 
Όπως είπε ο Δρ. Kumar, «η ρύπανση της ατμόσφαιρας τοποθετήθηκε πρόσφατα στην πρώτη δεκάδα των κυριότερων παραγόντων κινδύνου για τους ανθρώπους παγκοσμίως, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να συνδέει τη ρύπανση του αέρα με επτά εκατομμύρια πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο»
 
Τι μπορούμε να κάνουμε; Οι ειδικοί συνιστούν να έχουμε τα παράθυρα του αυτοκινήτου μας κλειστά και να κρατάμε όσο γίνεται μεγαλύτερη απόσταση από τα προπορευόμενα οχήματα και τις εξατμίσεις τους.