Τα μηνύματα στα κινητά με οθόνες αφής αυξάνουν την εγκεφαλική δραστηριότητα

26-12-2016
Τα γραπτά μηνύματα στα κινητά νέα τεχνολογίας μπορούν να μεταβάλλουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Και μάλιστα προς το καλύτερο. Μπορούν να αυξήσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα. Αυτό τουλάχιστον έδειξε νέα έρευνα Ελβετών επιστημόνων.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης στην Ελβετία ζήτησαν από 37 εθελοντές να συμμετέχουν σε ένα πείραμα με τα κινητά τους. Να γράψουν στα κινητά τους γραπτά μηνύματα την ώρα που ειδικά μηχανήματα κατέγραφαν την εγκεφαλική τους δραστηριότητα. Οι 26 είχαν νέα κινητά νέας τεχνολογίας με οθόνες αφής και οι υπόλοιποι έντεκα είχαν κινητά παλαιότερης τεχνολογίας με συμβατικό πληκτρολόγιο.
 
Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Current Biology, έδειξαν πως αυτοί που έγραφαν τα μηνύματα σε οθόνες αφής παρουσίασαν πολύ μεγαλύτερη εγκεφαλική λειτουργία. 
 
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Όπως εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας, Arko Ghosh οι χρήστες των «έξυπνων» κινητών έχουν περισσότερο συντονισμένα δάχτυλα και αντίχειρες. Οι χρήστες των «έξυπνων» κινητών φαίνεται να εμφάνισαν μεγαλύτερη εγκεφαλική δραστηριότητα για να μπορέσουν να κάνουν καλύτερα τη μηχανική επαφή με τον αντίχειρα, τον δείκτη και το μέσο δάχτυλο. Μάλιστα, η δραστηριότητα της εγκεφαλικής περιοχής είναι ανάλογη της συχνότητας με την οποία χρησιμοποιούσαν την οθόνη αφής. Όσο συχνότερα το έπρατταν τόσο μεγαλύτερη ήταν η εγκεφαλική δραστηριότητα.