Τα μωρά που γεννιούνται χειμώνα έχουν πιο αδύναμα πνευμόνια

26-12-2016
Μωρά γεννιούνται σε όλο τον κόσμο όλη τη διάρκεια του χρόνου. Μόνο που, όπως δείχνει νέα έρευνα Νορβηγών επιστημόνων, τα παιδιά που γεννιούνται τον χειμώνα έχουν πιο αδύνατα πνευμόνια και κινδυνεύουν περισσότερο με ασθένειες όπως το άσθμα.
 
Ερευνητές από το Τμήμα Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Bergen στη Νορβηγία μελέτησαν πάνω από 12.000 παιδιά ηλικίας από 9 έως 11 ετών από όλη την Ευρώπη τα οποία εξέτασαν στη συνέχεια και πάλι όταν έφτασαν 40 και μετά στα 70.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση PLOS One, έδειξαν πως τα μωρά που γεννιούνται από τον Νοέμβριο έως και τον Ιανουάριο έχουν πιο αδύναμα πνευμόνια.
Αυτό φυσικά τα κάνει ευάλωτα σε πνευμονικές ασθένειες όπως το άσθμα αλλά και μολύνσεις των πνευμόνων όταν μεγαλώσουν.
 
Η έρευνα έδειξε πως εάν η μητέρα έχει καπνίσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή είναι μεγαλύτερης ηλικίας, αυτός ο κίνδυνος μεγαλώνει ακόμα περισσότερο.
Μάλιστα, τα μωρά που γεννιούνται το χειμώνα κινδυνεύουν περισσότερο με μολύνσεις στον πνεύμονα ακόμα και μέσα στη μήτρα της μητέρας τους.
 
Τι μπορεί να κάνει ο γονιός για να μειώσει αυτόν τον κίνδυνο εάν το παιδί του γεννιέται χειμώνα;
Οι ειδικοί λένε πως η παρουσία ενός σκύλου ή μιας γάτας στο σπίτι βοηθά αφού φέρνει το παιδί σε επαφή με στοιχεία που δυναμώνουν το πνευμονολογικό του σύστημα. Επίσης, η παρουσία ενός μεγαλύτερου αδελφού ή αδελφής μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης άσθματος.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: