Τα μωρά που γεννήθηκαν πρόωρα έχουν σεξουαλικά προβλήματα ως ενήλικες

26-12-2016
Φαντάζει υπερβολικό και απίστευτο. Έρευνα Φιλανδών επιστημόνων όμως έδειξε πως ισχύει. Η πρόωρη γέννα ενός μωρού μπορεί να επηρεάσει την σεξουαλική του ζωή ως ενήλικα.
 
Οι ερευνητές βρήκαν πως οι νέοι μεταξύ 20 και 25 ετών που γεννήθηκαν πρόωρα έχουν λιγότερες πιθανότητες να διατηρούν μια σταθερή ερωτική σχέση ή να είναι σεξουαλικά ενεργοί σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που γεννήθηκαν στους 9 μήνες. Μάλιστα, οι νεαροί που γεννήθηκαν πρόωρα θεωρούν τους εαυτούς τους λιγότερα σεξουαλικά ελκυστικούς ενώ οι περισσότεροι από αυτούς μένουν ακόμα στο πατρικό τους σπίτι.
 
Συγκεκριμένα, οι 149 από τους συμμετέχοντες στην έρευνα είχαν γεννηθεί πρόωρα, δηλαδή πριν τη συμπλήρωση των 34 εβδομάδων, οι 248 γεννήθηκαν μεταξύ των 34 και των 37 εβδομάδων και οι 356 γεννήθηκαν μετά την ολοκλήρωση της κύησης. Όσοι γεννήθηκαν μεταξύ της 34ης και της 37ης ήταν 20% λιγότερο πιθανό να έχουν συνάψει μια ρομαντική σχέση και 24% λιγότερο πιθανό να έχουν κάνει σεξ σε σύγκριση με αυτούς που γεννήθηκαν μετά τη 37η. Τα ευρήματα αυτά ήταν ίδια και αυτούς που γεννήθηκαν πριν από την 34η εβδομάδα. 
 
Πως εξηγούν όμως οι ειδικοί αυτά τα ευρήματα; Όπως λένε, στις εβδομάδες αμέσως μετά τον τοκετό, τα πρόωρα έχουν συχνά δυσκολία στην αναπνοή και την πέψη της τροφής. Κάποια βρέφη μάλιστα που γεννήθηκαν πρόωρα μπορεί να εμφανίσουν μακροπρόθεσμες δυσκολίες, όπως είναι διαταραχές στην όραση ή την ακοή και οι δυσκολίες στην ανάπτυξη γνωστικών δεξιοτήτων. Στα πρόωρα μωρά όμως έχουν παρατηρηθεί και κοινωνικοσυμπεριφορικά προβλήματα που μπορεί να επεκτείνονται και στη σεξουαλική ζωή κατά την ενηλικίωση.