Τα μωρά που τρώνε νωρίτερα όλες τις τροφές αποφεύγουν τις αλλεργίες

26-12-2016
Πολλοί γονείς φοβούνται να δώσουν στο μωρό τους κάποιες τροφές επειδή φοβούνται πως θα αντιδράσει το οργανισμός του. Δεν θα έπρεπε όμως. Έρετνα Βρετανών επιστημόνων έδειξε πως όσο πιο νωρίς δίνουμε στο μωρό μας κάποιες τροφές τόσο λιγότερο κινδυνεύει να εμφανίσει τροφικές αλλεργίες.
 
Ερευνητές από το Τμήμα Ιατρικής του Κολεγίου Ιμπέριαλ του Λονδίνου μελέτησαν στοιχεία από 146 έρευνες πάνω στις αλλεργιογόνες τροφές σε πάνω από 200.000 παιδιά.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of American Medical Association, έδειξαν πως τα μωρά τεσσάρων έως έξι μηνών που έτρωγαν αβγά, είχαν κατά 40% μειωμένο κίνδυνο αλλεργίας στα αβγά, σε σχέση με τα παιδιά που άρχιζαν να τα καταναλώνουν αργότερα στη ζωή τους.
 
Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ Ρόμπερτ Μπόιλ διαπίστωσαν ακόμα πως τα παιδιά που έτρωγαν φιστίκια στην ηλικία των τεσσάρων έως 11 μηνών, είχαν κατά 70% μικρότερο κίνδυνο αλλεργίας, σε σχέση με παιδιά  που έφαγαν φιστίκια με καθυστέρηση. 
Βέβαια, όπως φάνηκε από την μελέτη, όταν τα βρέφη είχαν καταναλώσει νωρίς γάλα, ψάρι (ή άλλα θαλασσινά), αμύγδαλα και σιτάρι δεν φάνηκε να αποφεύγουν την αλλεργία. 
 
Περίπου ένα στα 20 παιδιά εκδηλώνει αλλεργία σε κάποια τροφή (αβγά, γάλα, ξηροί καρποί, σιτάρι κ.α.) και ο αριθμός τους εμφανίζει αυξητική τάση κατά τα τελευταία 30 χρόνια. Τα αβγά και τα φιστίκια είναι οι δύο συχνότερες αλλεργιογόνες τροφές για τα παιδιά, με ποσοστά περίπου 5,5% και 2,5% αντίστοιχα στο σύνολο των παιδιών. 
 
Η νέα έρευνα επισημαίνει πως, παρά τη μείωση του κινδύνου αλλεργίας, δεν εξέτασε το ζήτημα της ασφάλειας, δηλαδή πόσα βρέφη εμφανίζουν αλλεργικές αντιδράσεις εξαιτίας της πρόωρης κατανάλωσης αλλεργιογόνων τροφών. Επίσης, δεν κατέληξε σε συμπέρασμα για το πόσα αβγά ή φιστίκια είναι η ιδανική ποσότητα για να δίνει κανείς σε ένα παιδί από νωρίς, ούτε πόσο συχνά, ώστε να αποφύγει τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις. 
 
Όπως τονίζει ο Δρ Μπόιλ, ένα βρέφος δεν πρέπει να τρώει πρόωρα κάποια αλλεργιογόνο τροφή, αν έχει ήδη εκδηλώσει αλλεργία ή αν έχει άλλη αλλεργική αντίδραση, όπως έκζεμα. Ακόμη, τονίζει ότι δεν πρέπει να δίνονται ολόκληροι οι ξηροί καρποί στα μικρά παιδιά λόγω του κινδύνου πνιγμού.
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: