Τα οφέλη της αερόβιας άσκησης

26-12-2016

 

Άσκηση για καλύτερη διάθεση

Ένα όφελος της άσκησης που συχνά παραβλέπεται είναι η θετική επίδραση στην ψυχική διάθεση. Αυτό ονομάζεται «η ευφορία του μαραθονοδρόμου» και οφείλεται στην έκκριση ενδορφινών. Οι ενδορφίνες είναι ουσίες που χημικά και λειτουργικά μοιάζουν με τα οπιοειδή και μπορούν να επιδράσουν θετικά στην διάθεση. Οι φυσική άσκηση συνιστάται επίσημα για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Άσκηση για πρόληψη και αντιμετώπιση καρδιαγγειακών παθήσεων

Είναι εντυπωσιακά τα δεδομένα που έχουν συσσωρευτεί σχετικά με τα οφέλη της άσκησης στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των καρδιοπαθειών. Τα αποτελέσματα πολλές φορές υπερβαίνουν σημαντικά τα οφέλη από πολλές ιδανικές φαρμακευτικές θεραπείες, ειδικά σε ήπιες και μέτριες μορφές των παθήσεων.

Άσκηση για πρόληψη και αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία επιδημία που προσβάλλει τα οικονομικά αναπτυγμένα κράτη και προβλέπεται ότι στα επόμενα χρόνια θα πάσχει τεράστιο μέρος του πληθυσμού. Η άσκηση μπορεί να προλάβει και να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη.

Άσκηση για γερά πνευμόνια

Φυσιολογικά, οι πνεύμονες σπάνια προσβάλλονται από θανατηφόρες παθήσεις. Στον ανεπτυγμένο κόσμο μπορεί να προσβληθούν μόνο μετά από χρόνια καπνίσματος. Η άσκηση δεν μπορεί να προλάβει την βλάβη που προκαλεί το κάπνισμα στους πνεύμονες, αλλά εφόσον έχει εγκατασταθεί η νόσος έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει σημαντικά τα συμπτώματα και την ποιότητα ζωής.

Άσκηση για γερά κόκαλα

Το μοναδικό φυσιολογικό ερέθισμα για την ενδυνάμωση των οστών προέρχεται από την άσκηση. Η έλλειψη άσκησης δεν δίνει το κατάλληλο ερέθισμα για να γίνουν τα κόκαλα δυνατά και να αποθηκεύσουν ασβέστιο.

Άσκηση για πρόληψη του καρκίνου

Όσο και αν ακούγεται παράξενο, η άσκηση μπορεί να μειώσει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του εντέρου και του μαστού. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να μειώσει την πιθανότητα άλλων μορφών καρκίνων, αλλά μέχρι τώρα αυτές οι μορφές έχουν μελετηθεί και τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά.

Άσκηση για χαμηλή χοληστερίνη

Τα οφέλη της άσκησης στην χοληστερίνη είναι επιβεβαιωμένα εδώ και καιρό, και η άσκηση μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι η καλύτερη «θεραπεία» για καλύτερο προφίλ λιπιδίων.

Άσκηση για λιγότερα κρυώματα

Η άμυνα του οργανισμού βρίσκεται σε ιδανική λειτουργία όταν η άσκηση είναι συχνή. Σε περιπτώσεις απουσίας άσκησης ή υπερβολικής άσκησης (όπως σε επαγγελματίες αθλητές) ή άμυνα του οργανισμού μειώνεται σημαντικά. Καλύτερη άμυνα σημαίνει λιγότερα κρυώματα το χειμώνα και γενικότερα λιγότερες λοιμώξεις.

Άσκηση για ιδανικό βάρος

Οι δίαιτες είναι η μισή αλήθεια για τον σωστό έλεγχο του βάρους και η άλλη μισή είναι η συχνή άσκηση.

Άσκηση για καλό ύπνο

Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού στις χώρες του αναπτυγμένου κόσμου πάσχει από διαταραχές ύπνου. Οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές, αλλά η καλύτερη λύση είναι η συχνή άσκηση. Η άσκηση εξασφαλίζει φυσικά χωρίς «ανεπιθύμητες ενέργειες» σημαντική βελτίωση στην ποιότητα του ύπνου.

Αυτά είναι τα σημαντικότερα οφέλη της άσκησης. Πιθανόν να υπάρχουν κι άλλα που δεν τα έχουμε εξερευνήσει ακόμα. Αλλά, αυτά είναι ήδη αρκετά. Συνολικά η άσκηση εξασφαλίζει μια πολύ καλή ποιότητα ζωής για πολλά και καλά χρόνια.

Έλλη Νάκου