Τα παιδιά που τρώνε πρωινό είναι καλύτεροι μαθητές

26-12-2016
Πάντα λέγαμε πως το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Και φαίνεται πως αυτό τώρα επιβεβαιώνεται. Έρευνα Βρετανών επιστημόνων έδειξε πως τα παιδιά που τρώνε πρωινό τα πηγαίνουν πολύ καλύτερα στο σχολείο.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Cardiff στη Βρετανία ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 5.000 παιδιά, εννέα έως 11 ετών, από 100 δημοτικά σχολεία της χώρας.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην  επιστημονική επιθεώρηση Public Health Nutrition, έδειξαν πως τα παιδιά που τρώνε ένα καλό πρωινό πριν πάνε για το σχολείο έχουν καλύτερες επιδόσεις και είναι καλύτεροι μαθητές
 
Όπως εξήγησε η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Χάνα Λίτλκοτ, «η νέα μελέτη παρέχει τις ισχυρότερες έως σήμερα ενδείξεις για τις σχέσεις ανάμεσα στο τι τρώνε οι μαθητές και πόσο καλά τα πάνε στο σχολείο. Υπάρχει ξεκάθαρη συνέργεια ανάμεσα στην υγεία και στην εκπαίδευση. Είναι σαφές ότι η βελτίωση της υγείας των μαθητών επιφέρει και εκπαιδευτικές βελτιώσεις»
 
Σύμφωνα με την έρευνα όσο καλύτερο ποιοτικά ήταν το πρωινό γεύμα του παιδιού, τόσο καλύτερους βαθμούς έτεινε να είχε στα σχολικά μαθήματα.
Η κατανάλωση γλυκών, σνακ και άλλων μη υγιεινών τροφών στο πρωινό δεν επιδρούσε θετικά στη σχολική απόδοση των μαθητών.
 
Τα ευρήματα της έρευνας σχολίασε και ο καθηγητής Κοινωνιολογίας του Ινστιτούτου Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Κρις Μπόνελ, ο οποίος τόνισε πως «η έρευνα έρχεται να προστεθεί σε έναν αυξανόμενο όγκο διεθνών στοιχείων, που δείχνουν ότι η επένδυση πόρων για τη βελτίωση της υγείας των νέων είναι πιθανό να βελτιώσει επίσης τις σχολικές επιδόσεις τους. Τα σχολεία πρέπει να εστιάσουν από κοινού στην υγεία και στην εκπαίδευση των μαθητών ως συμπληρωματικούς στόχους και όχι ως ανταγωνιστικές προτεραιότητες». 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: