Τα παιδιά που έχουν γεννηθεί με καισαρική κινδυνεύουν με παχυσαρκία

26-12-2016
Όλο και περισσότερο οι γυναίκες στρέφονται στην καισαρική για να φέρουν στον κόσμο το παιδάκι τους. Αυτό έχει γίνει αντικείμενο μεγάλης συζήτησης και διαφωνίας ακόμα και ανάμεσα στους επιστήμονες. Τώρα, νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως τα παιδιά που γεννήθηκαν με καισαρική κινδυνεύουν περισσότερο να γίνουν παχύσαρκα.
 
Ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέλυσαν στοιχεία για 1.441 τοκετούς.
Θέλησαν να βρουν κατά πόσο ο τρόπος γέννησης των μωρών επηρεάζει την μετέπειτα πορεία της υγείας τους. 
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική έχουν 40% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα, σε σχέση με όσα έχουν γεννηθεί με φυσιολογικό τοκετό.
 
Γιατί γίνεται αυτό; Όπως εξηγούν οι ειδικοί κατά τον φυσιολογικό τοκετό το μωρό τη στιγμή της γέννας παίρνει μικροοργανισμούς από τον μητρικό κόλπο, που ενισχύουν όχι μόνο το ανοσοποιητικό σύστημα αλλά και τον μεταβολισμό του.
 
Όπως τόνισε ο επικεφαλής της έρευνας Νόελ Μιούλερ, ο κίνδυνος το παιδί να αποκτήσει περιττά κιλά σε ηλικία δύο έως οκτώ ετών, είναι μεγαλύτερος αν, εκτός από την καισαρική, η μητέρα ήταν η ίδια υπέρβαρη ή παχύσαρκη, κάτι που δεν συμβαίνει στον ίδιο βαθμό με τον κολπικό τοκετό.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: