Τα περιττά κιλά γερνάνε τον εγκέφαλο

26-12-2016

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ένας πολύπλοκος μηχανισμός. Η λειτουργία του μπορεί να επηρεαστεί από αμέτρητους παράγοντες. Ένας από αυτούς, όπως λένε τώρα Αμερικανοί και Βρετανοί επιστήμονες είναι το βάρος το οποίο μπορεί να γεράσει πρόωρα τον εγκέφαλο.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Cambrige στη Βρετανία και το Πανεπιστήμιο Yale στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέλυσαν τις μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου 473 εθελοντών ηλικίας 20 ετών και πάνω.
Οι ειδικοί τους χώρισαν σε δύο ομάδες βάσει τους σωματικού βάρους τους, με 246 εθελοντές να ταξινομούνται ως αδύνατοι και 227 ως υπέρβαροι/παχύσαρκοι.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Neurobiology of Aging, έδειξαν πως ο εγκέφαλος των ανθρώπων που διαθέτουν περιττά κιλά μπορεί να γερνάει δέκα χρόνια πριν την ώρα του, σε σύγκριση με τον εγκέφαλο των ανθρώπων με φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Τι κάνει αυτή τη διαφορά; Όπως λένε οι ειδικοί, ο όγκος της λευκής ουσίας είναι σημαντικά συρρικνωμένος στους υπέρβαρους και παχύσαρκους μεσήλικες, χωρίς όμως να επηρεάζει τις νοητικές δεξιότητες σε αυτές τις ηλικίες.
Ο όγκος της αυξάνεται στους νέους αλλά από κάποια στιγμή και μετά αρχίζει να ελαττώνεται προοδευτικά και στην τρίτη ηλικία σχετίζεται με την ανάπτυξη διαφόρων παθήσεων, όπως τα εγκεφαλικά επεισόδια, η νόσος Αλτσχάιμερ και οι άλλες μορφές άνοιας.

Τώρα, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η συρρίκνωση αυτή είναι πολύ ταχύτερη στα άτομα με περιττά κιλά, σε σημείο ώστε ο εγκέφαλός τους να μοιάζει γερασμένος κατά 10 χρόνια.

Από την έρευνα φάνηκε πως στην ηλικία των 37 ετών όταν φυσιολογικά μόλις αρχίζει η συρρίκνωση της λευκής ουσίας, οι υπέρβαροι/παχύσαρκοι εθελοντές είχαν μικρότερο όγκο λευκής ουσίας σε σύγκριση με τους αδύνατους.
Η διαφορά αυτή ήταν ακόμα μεγαλύτερη στην ηλικία των 40 ετών, όταν πια αντιστοιχούσε στην λευκή ουσία που διαθέτουν οι άνθρωποι ηλικίας 50 ετών, ενώ μετά παρέμενε σταθερή.

Όπως τόνισε η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Λίσα Ρόναν «Η παχυσαρκία είναι πολύπλοκο θέμα. Ξέρουμε πολλά γι’ αυτήν αλλά αγνοούμε πολύ περισσότερα, ιδίως όσον αφορά την συσχέτισή της με την λειτουργία του εγκεφάλου. Το μήνυμα της μελέτης μας είναι ότι ο εγκέφαλος βασικά φαίνεται 10 χρόνια γερασμένος στα υπέρβαρα και παχύσαρκα μεσήλικα άτομα, αλλά το αν αυτό σημαίνει και περισσότερα νευροεκφυλιστικά νοσήματα στο μέλλον, πρέπει να διερευνηθεί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Πόσα κιλά πρέπει να χάσω για να βρει ελκυστική;
Γιατί παίρνουμε κιλά όσο μεγαλώνουμε; Οι τρεις λόγοι