Τα πολλά αναψυκτικά μπορεί να προκαλέσουν υπατική νόσο

26-12-2016
Όλοι, ιδίως τώρα το καλοκαίρι, θα πιούμε κι ένα αναψυκτικό παραπάνω. Αυτό όμως ίσως θα έπρεπε να το ξανασκεφτούμε. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων, η υψηλή κατανάλωση ανθρακούχων αναψυκτικών αυξάνει τον κίνδυνο ηπατικής νόσου.
 
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Tufts μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν 2.634 μεσήλικες άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι είχαν δηλώσει την ποσότητα καφεϊνούχων ή σακχαρωδών ροφημάτων, όπως τα αναψυκτικά, ανθρακούχα και μη, σε ημερήσια βάση.
Πριν τις εξετάσεις, οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε αξονική τομογραφία ώστε να μετρηθεί η ποσότητα του λίπους επί του ήπατος. Μερικοί εξ αυτών διαπιστώθηκε ότι έπασχαν από μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος. 
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Hepatology, έδειξαν πως δυο αναψυκτικά την ημέρα είναι αρκετά για να αυξήσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης ηπατικής νόσου. Ασθένειες όπως μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος.
Το ενδιαφέρον στοιχείο που προέκυψε από την έρευνα είναι πως τα αναψυκτικά διαίτης δεν έχουν  την ίδια αρνητικά επίπτωση στο ήπαρ. 
 
Όπως είπε ο επικεφαλής της έρευνας,  Δρ Τζιαντάο Μα «η μελέτη παρέχει επιπλέον στοιχεία ότι τα πλούσια σε ζάχαρη ανθρακούχα και μη αναψυκτικά προδιαθέτουν στην εκδήλωση μη αλκοολικής λιπώδους ηπατοπάθειας και άλλων χρόνιων παθήσεων, όπως ο διαβήτης και η καρδιαγγειακή νόσος. Χρειάζονται ωστόσο περαιτέρω μελέτες για τη καλύτερη μελέτη του συσχετισμού, καθώς και της επίπτωσης στον οργανισμό από την κατανάλωση των διαιτητικών εκδοχών των αναψυκτικών».