Τα πολύπλοκα επαγγέλματα κάνουν καλό στη μνήμη

26-12-2016
Τα επαγγέλματα που παρουσιάζουν μια ιδιαίτερη πολυπλοκότητα εξασκούν τη μνήμη με αποτέλεσμα, σε μεγαλύτερη ηλικία να μειώνεται ο κίνδυνος προβλημάτων. Αυτό τουλάχιστον έδειξε νέα βρετανική έρευνα
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και του Heriot-Watt, εξέτασαν 1.066 άτομα με μέσο όρο ηλικίας τα 70 ετών. Αυτά υποβλήθηκαν σε μια σειρά από τεστ (μνήμης, ταχύτητας σκέψης, γενικής νοητικής ικανότητας). Στη συνέχεια οι βαθμολογίες των τεστ τους συσχετίστηκαν με τα επαγγέλματα τους.
 
Ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Άλαν Γκάου και η ομάδα του κατέταξαν τα επαγγέλματα  με σειρά πολυπλοκότητας, βάσει κάποιων κριτηρίων. Για παράδειγμα, πιο πολύπλοκες δουλειές θεωρήθηκαν όσες απαιτούν δημιουργία, συντονισμό και σύνθεση δεδομένων, ενώ πιο απλές όσες περιορίζονται σε αντιγραφή και σύγκριση των στοιχείων.
 
Επίσης πιο πολύπλοκα θεωρούνται τα επαγγέλματα που αφορούν την καθοδήγηση ανθρώπων ή τις διαπραγματεύσεις με τρίτους, ενώ πιο απλά θεωρούνται αυτά στα οποία οι εργαζόμενοι δέχονται οδηγίες. Έτσι, μεγάλης πολυπλοκότητας θεωρούνται επαγγέλματα όπως οι μάνατζερ, οι δικηγόροι, οι γιατροί, οι αρχιτέκτονες, οι μηχανικοί, οι γραφίστες και οι μουσικοί, ενώ χαμηλότερης πολυπλοκότητας θεωρούνται δουλειές όπως οι εργάτες εργοστασίων, οι τηλεφωνητές και οι ελαιοχρωματιστές.
 
Τα αποτελέσματα των ερευνών, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Neurology”» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, έδειξαν πως όσοι έκαναν κάποια πολύπλοκη δουλειά, εμφάνιζαν καλύτερες επιδόσεις στα μνημονικά και νοητικά τεστ στην ηλικία των 70 ετών, όταν ήταν πια συνταξιούχοι. 
 
Φυσικά, μεγάλος παράγοντας είναι και ο δείκτης νοημοσύνης. Οι πιο έξυπνοι άνθρωποι είναι πιθανότερο να κάνουν στη ζωή τους μια πιο πολύπλοκη δουλειά, αυτή η εξ αρχής ανώτερη νοημοσύνη δεν εξηγούσε παρά το 50% περίπου των καλύτερων επιδόσεων στα κατοπινά τεστ που έγιναν στην ηλικία των 70 ετών. Το υπόλοιπο 50% είναι το πρόσθετο πλεονέκτημα που αποκτά κανείς στο μεταξύ, ακριβώς χάρη στο πολύπλοκο επάγγελμά του, το οποίο «γυμνάζει» το μυαλό του.