Τα πρόωρα μωρά διατρέχουν κίνδυνο να εμφανίσουν ελλειμματική προσοχή

26-12-2016
Όλοι γνωρίζουμε λίγο πολύ τα προβλήματα που μπορεί να εμφανίσει ένα μωρό που έχει γεννηθεί πρόωρα. Από προβλήματα με τους πνεύμονες που δεν έχουν προλάβει να αναπτυχθούν πλήρως μέχρι και νοητική στέρηση. Τώρα, Φινλανδοί επιστήμονες εντόπισαν άλλο ένα. Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Turku στην Φιλανδία συνέκρινε περισσότερα από 10.000 παιδιά με ΔΕΠΥ, με περισσότερα από 38.000 παιδιά χωρίς την συγκεκριμένη διαταραχή, αλλά με όμοια χαρακτηριστικά ως προς το φύλο, την ημερομηνία και τον τόπο γέννησης.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, που παρουσιάστηκαν στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics, έδειξαν πως όσο πιο πρόωρα γεννιέται ένα παιδί, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να εκδηλώσει διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ).
 
Όπως έδειξε η έρευνα Δρ Μιννα Σακσντορφ και της επιστημονικής της ομάδας, ο κίνδυνος ΔΕΠΥ ήταν αυξημένος για κάθε μια εβδομάδα νωρίτερα που γέννησε κάθε μητέρα. Δηλαδή, τα παιδιά με ΔΕΠΥ είχαν 10πλάσιες πιθανότητες να έχουν γεννηθεί μεταξύ 23ης και 24ης εβδομάδας κυοφορίας, συγκριτικά μετά παιδιά χωρίς τη διαταραχή. Μια πλήρης εγκυμοσύνη διαρκεί 40 εβδομάδες. Επίσης, τα παιδιά με ΔΕΠΥ είχαν τουλάχιστον διπλάσιες πιθανότητες να έχουν γεννηθεί μεταξύ 27ης και 33ης εβδομάδας, συγκριτικά με εκείνα χωρίς ΔΕΠΥ. 
 
Όπως είπε ο Δρ Γκλεν Ελλιοτ, επικεφαλής Ψυχίατρος και Ιατρικός Διευθυντής του Συμβουλίου Υγείας Παίδων στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια, «τα ευρήματα αυτά υπονοούν ότι η εγκεφαλική ανάπτυξη είναι διαφορετική στα παιδιά που δεν έχουν τραφεί σωστά ή έχουν υπερτραφεί σε εμβρυϊκό στάδιο ή όταν έχουν γεννηθεί πρόωρα».
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: