Τα πρόωρα μωρά έχουν περισσότερα προβλήματα υγείας ως ενήλικες

26-12-2016
Ξέρουμε ήδη πως πολλά από τα μωρά που έχουν γεννηθεί πολύ πρόωρα δεν καταφέρουν να επιβιώσουν. Τώρα, έρευνα Αυστραλών επιστημόνων δείχνει πως ακόμα και αυτά που καταφέρνουν να ζήσουν έχουν περισσότερα προβλήματα υγείας αργότερα στη ζωή τους.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μελβρούρνης στην Αυστραλία έκαναν δυο ξεχωριστές μελέτες. Στην πρώτη διαπίστωσαν πως τα μωρά που έρχονται στη ζωή όχι πέρα από την 28η εβδομάδα κύησης ανήκουν σε μια ομάδα πολύ ευάλωτων πρόωρων.
Όπως βρήκαν οι ειδικοί, τα περισσότερα από τα μισά θα έχουν στη ζωή τους μέτρια ως σοβαρά γνωστικά ελλείμματα ενώ, οι ακαδημαϊκές βαθμολογίες τους στα τεστ θα είναι συνήθως κάτω από τον Μέσο Όρο.
 
Στη δεύτερη μελέτη οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στα μωρά που γεννιούνται πριν από την 32η εβδομάδα κύησης και παρακολούθησαν πώς έφτασαν στην εφηβεία και την ενήλικη ζωή.
Από αυτή την έρευνα φάνηκε πως αυτά τα μωρά είχαν περισσότερες πιθανότητες σε σχέση με τα συνομήλικα τους παιδιά που είχαν γεννηθεί τελειόμηνα, να παρουσιάσουν προβλήματα υγείας και μειωμένη ποιότητα ζωής.
 
Όπως εξήγησε η ειδική νεογνολογος Dr. Margaret L. Kern υπάρχουν ακριβή αίτια για τα οποία παρατηρείται αυτή η ελλειμματική απόδοση των ατόμων που έχουν γεννηθεί εξαιρετικά πρόωρα. Τόνισε μάλιστα πως βιολογικά υπάρχει μια πολύ σημαντική εξέλιξη που λαμβάνει χώρα σε όλη τη διάρκεια του κύκλου της κύησης και, όταν αυτή διακόπτεται πολύ νωρίς, δεν υπάρχει αρκετός χρόνος ολοκλήρωσης της βιολογικής ανάπτυξης και τότε αυξάνεται ο κίνδυνος να παρουσιαστούν προβλήματα. Είναι, όπως είπε χαρακτηριστικά σαν ένα άψητο κέικ, όταν δηλαδή το βγάζουμε από το φούρνο πριν ακόμα ολοκληρωθεί το ψήσιμο.
 
Η ειδικός επεσήμανε όμως πως υπάρχει μια ολόκληρη σειρά από συναφή θέματα τα οποία εμπλέκονται στην ανάπτυξη του βρέφους στην ενήλικη ζωή του εκτός της πρόωρης γέννησης του, για να αξιολογήσουμε τη συμπεριφορά της υγείας του. Μερικά από αυτά είναι η εκπαίδευση από την μητέρα και τον πατέρα, εφόσον συμμετέχουν στην ζωή του, επίσης οι γνώσεις που θα λάβει το άτομο αυτό, η διατροφή του κ.λπ. έτσι ώστε να μπορεί να κοστολογηθεί συνολικά η το θέμα της υγείας του.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: