Τα προβλήματα στο σπίτι οδηγούν σε παχυσαρκία στους εφήβους

26-12-2016
Ένας θάνατος στην οικογένεια, ένα διαζύγιο των γονιών, κατάθλιψη … όλα αυτά είναι γεγονότα στη ζωή ενός εφήβου που προκαλούν έντονο στρες και μπορούν να επηρεάσουν το βάρος του και να τον οδηγήσουν ακόμα και στην παχυσαρκία. 
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Maryland στις Ηνωμένες Πολιτείες μελέτησαν δεδομένα από 4.700 εφήβους που είχαν γεννηθεί μεταξύ του 1975 και 1990.
Η ειδικοί μελέτησαν την επίδραση του οικογενειακού περιβάλλοντος, που βιώνει ένα παιδί μετά από ένα διαζύγιο, ένα δεύτερο γάμο, μια φυλάκιση ή μετά από ένα βίαιο έγκλημα ή θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου. Μέτρησαν ακόμα ως παράγοντα και το οικονομικό στρες
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στο τεύχος Απριλίου του επιστημονικού περιοδικού Preventive Medicine, έδειξαν πως οι παράγοντες που προκαλούν την παχυσαρκία σχετίζονται και με το φύλο του παιδιού.
Για παράδειγμα, τα έφηβα κορίτσια ήταν πιο πιθανό να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα αν είχαν βιώσει οικονομικό στρες ή διακοπή του οικογενειακού περιβάλλοντος ενώ τα έφηβα αγόρια ήταν πιο ευάλωτα στην κακή κατάσταση της υγείας της μητέρας τους.
 
Όπως είπε στο περιοδικό TIME η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Daphne Hernandez «το οικογενειακό στρες και ειδικότερα μια διακοπή στο οικογενειακό περιβάλλον και το οικονομικό στρες κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, διαπιστώθηκε ότι σχετίζεται με την παχυσαρκία, όταν τα έφηβα κορίτσια γίνονταν 18 ετών» και προσέθεσε πως «ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός, ότι η έρευνά μας διαπίστωσε πως μόνο ένας παράγοντας οικογενειακού στρες –η κακή κατάσταση της υγείας της μητέρας- φάνηκε να επηρεάζει αρνητικά το σωματικό βάρος στα αγόρια εφηβικής ηλικίας, προτού κλείσουν τα 18 τους έτη».
 
«Σε γενικές γραμμές, τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι τα αγόρια και τα κορίτσια εφηβικής ηλικίας ανταποκρίνονται διαφορετικά στις καταστάσεις στρες. Η έρευνα αυτή επεκτείνει την ήδη υπάρχουσα γνώση γύρω από το στρες και την παχυσαρκία, εστιάζοντας στο οικογενειακό περιβάλλον με την πάροδο του χρόνου. Γνωρίζοντας τους στρεσογόνους παράγοντες που επηρεάζουν το σωματικό βάρος στα έφηβα αγόρια και κορίτσια, μπορούμε να προσαρμόσουμε τις κοινωνικές υπηρεσίες, έτσι ώστε να συμπεριληφθούν σε προγράμματα πρόληψης της παχυσαρκίας» κατέληξε η Δρ. Hernandez.