“Τα προβλήματα των εργοθεραπευτών απαιτούν κοινωνική ευαισθησία” – Συνέντευξη με τους Κυριακή Κεραμιώτου και Παναγιώτη Μπούρο

26-11-2019

Την 1η Δεκεμβρίου 2019 θα πραγματοποιηθούν εκλογές στον Πανελλήνιο Σύλλογο Εργοθεραπευτών – Π.Σ.Ε. Ν.Π.Δ.Δ. για την ανάδειξη των Αντιπροσώπων των Περιφερειακών Τμημάτων, του Διοικητικού Συμβουλίου, της Εξελεγκτικής Επιτροπής του Διοικητικού Συμβουλίου, των Περιφερειακών Συμβουλίων και των Εξελεγκτικών Επιτροπών των Περιφερειακών Συμβουλίων του Π.Σ.Ε.. Με την ευκαιρία αυτή, το healthview.gr πραγματοποίησε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη για τα θέματα που απασχολούν τον χώρο της ειδικής αγωγής, αλλά και την υγεία στην Ελλάδα γενικότερα, με την πρόεδρο της προσωρινής διοικούσας επιτροπής του Π.Σ.Ε. κα Κυριακή Κεραμιώτου και τον γενικό γραμματέα Παναγιώτη Μπούρο.

 

Συνέντευξη στον ΒΑΣΙΛΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟ

 

κα Κεραμιώτου, μετά από ένα χρονικό διάστημα 5 περίπου μηνών, πως κρίνετε τη νέα κυβέρνηση στα θέματα υγείας;

Μετά από εννιά χρόνια σκληρού μνημονίου, με βαρύ αντίκτυπο στην ποιότητα υπηρεσιών υγείας, πιστεύαμε ότι ήλθε επιτέλους η ώρα να σταματήσει η αντιμετώπιση των σοβαρότατων προβλημάτων του χώρου εκ μέρους της Πολιτείας με αυστηρά οικονομοτεχνικά κριτήρια και χωρίς κοινωνική ευαισθησία. Δυστυχώς όμως φαίνεται ότι και η νέα κυβέρνηση συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε η προηγούμενη και η δήλωση του υπουργού Υγείας την ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του «Πρώτα ο πολίτης», έγινε για αυστηρά επικοινωνιακούς λόγους και χωρίς ουσία.

Τρανό παράδειγμα για τον ευαίσθητο χώρο της ειδικής αγωγής αποτελεί η πρόσφατη ακατανόητη και άδικη απόφαση του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ να μην αποζημιώνει από 1/1/2020 τις καταβαλλόμενες δαπάνες φυσικοθεραπείας στα παιδιά της ειδικής αγωγής, όταν πραγματοποιούνται εκτός δικτύου συμβεβλημένων φυσικοθεραπευτών. Για μια δαπάνη δηλαδή, που μετά βίας αγγίζει ετησίως τα 6 εκ. € και αφορά παιδιά που έχουν κυρίως έντονα κινητικά προβλήματα, ο ΕΟΠΥΥ αποφασίζει να τους αναγκάσει είτε να πληρώνουν από την τσέπη τους, είτε να αλλάξουν φυσικοθεραπευτή – πράγμα καθόλου εύκολο για αυτά – εάν και εφόσον υπάρχει συμβεβλημένος στην περιοχή τους. Το συγκεκριμένο παράδειγμα καταδεικνύει και τις σκέψεις της Κυβέρνησης για την ειδική αγωγή γενικότερα.

Παράλληλα, διαπιστώνουμε ότι, παρά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για μεταρρυθμίσεις, δεν υπάρχει η πρόθεση εκ μέρους του υπουργείου Υγείας για κάτι τέτοιο, καθώς τα προβλήματα που υπάρχουν συνεχίζουν «να κρύβονται κάτω από το χαλί». Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το θέμα των vouchers. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αποφασίσει την ένταξη της ειδικής αγωγής στον θεσμό των vouchers, χωρίς να έχει προηγηθεί καμιά μελέτη ή διαβούλευση. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα απίστευτο αλαλούμ, με τους ασφαλισμένους να βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας, σε σημείο τέτοιο που η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αναγκαστεί άρον – άρον να εκδώσει απόφαση αναστολής της εφαρμογής της επίμαχης διάταξης, που έληξε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η νέα κυβέρνηση τώρα, αντί να ενσκύψει πάνω στο πρόβλημα αντιμετωπίζοντάς το ριζικά και παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας, δεν έχει κάνει καμιά ενέργεια, ούτε καν έχει εκδώσει απόφαση παράτασης της αναστολής ισχύος, κλοτσώντας ουσιαστικά το τενεκεδάκι παρακάτω. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι γονείς να μην μπορούν από την 1η Οκτωβρίου και εντεύθεν να αποζημιωθούν για τις θεραπείες που έχουν κάνει τα παιδιά τους.

κ. Μπούρο, ποιά – κατά τη γνώμη σας – είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της ειδικής αγωγής στη χώρα μας σήμερα;

Πιστεύω ότι το μείζον πρόβλημα είναι ότι, όλες οι κατά καιρούς κυβερνήσεις της χώρας, αντιμετωπίζουν την ειδική αγωγή ως ιατρική υπηρεσία Β’ κατηγορίας. Το αποτέλεσμα αυτού του φαινομένου είναι βέβαια ότι, εκτός από τους επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με την Ειδική Αγωγή και οι Έλληνες πολίτες που χρήζουν Ειδικής Αγωγής να αντιμετωπίζονται σαν πολίτες Β’ κατηγορίας. Νομίζω ότι τα παραδείγματα που ανέφερε η κα Κεραμιώτου το καθιστούν σαφές.

Από εκεί και πέρα και δεδομένου ότι η χώρα μας βρίσκεται επίσημα εκτός μνημονίων, το πάγιο αίτημα όλων όσων υπηρετούν την Ειδική Αγωγή είναι η αύξηση των κλειστών προϋπολογισμών του ΕΟΠΥΥ για τον συγκεκριμένο τομέα, καθώς, αφενός μεν οι κλειστοί αυτοί προϋπολογισμοί ήταν αποτέλεσμα ομφαλοσκόπησης και όχι επιδημιολογικών μελετών, αφετέρου δε τα προϋπολογιζόμενα ποσά δεν αντανακλούν σε καμιά περίπτωση τις πραγματικές ανάγκες, κάτι που αποδεικνύεται από τα δυσθεώρητα ποσά του claw-back. Θα πρέπει να τονιστεί εδώ ότι οι επαγγελματίες της ειδικής αγωγής δεν είναι και αυτοί που τη συνταγογραφούν και ως εκ τούτου δεν μπορεί να ισχύει εδώ το επιχείρημα της τεχνητής ζήτησης.

Ως μείζον ζήτημα θεωρώ επίσης αυτό της αναθεώρηση του άρθρου 14 του ΕΚΠΥ, που αφορά τους ενήλικες ασθενείς που χρήζουν εργοθεραπείας, αλλά και του άρθρου 45 που αφορά την  Ειδική Αγωγή. Οι αναθεωρήσεις αυτές θα πρέπει να γίνουν στη βάση των αποτελεσμάτων επιστημονικής – και μόνο – επιτροπής, που θα νομοθετήσει πραγματικά θεραπευτικά πρωτόκολλα για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, που θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού.

Εμείς γενικότερα ως Π.Σ.Ε., πιστεύουμε μάλιστα ότι ο ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να αναθεωρηθεί συνολικά, καθώς δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες ων πολιτών, ενώ μιλώντας για ηλεκτρονική συνταγογράφηση, υπάρχουν και εκεί μεγάλα προβλήματα, καθώς π.χ. δεν μπορούν να συνταγογραφηθούν εργοθεραπευτικές συνεδρίες για ενήλικες στα δημόσια νοσοκομεία.

κα. Κεραμιώτου, ως Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών, ποια είναι τα προβλήματα που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε για τον κλάδο συνολικά;

Λόγω του ότι ο Π.Σ.Ε. ΝΠΔΔ  ιδρύθηκε μόλις το Μάρτιο του 2017 , τόσο ο κ. Μπούρος όσο και εγώ αλλά και τα υπόλοιπα μέλη που διοικούν αυτή τη στιγμή τον Σύλλογο, είμαστε μέλη της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής  – Π.Δ.Ε. του και η εκλεγμένη διοίκηση του ΝΠΔΔ  θα προκύψει μετά τις εκλογές του Συλλόγου, που έχουν προγραμματιστεί για την 1η Δεκεμβρίου 2019.

Όπως αντιλαμβάνεστε λοιπόν, είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συσπείρωση στα όργανα του συλλόγου, ειδικά στην πρώτη εκλογική διαδικασία σαν ΝΠΔΔ, καθορίζοντας έτσι τις διεκδικήσεις του Π.Σ.Ε. για τα επόμενα χρόνια.  Ο Π.Σ.Ε. αριθμεί λίγα χρόνια ζωής, αλλά κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε μια σειρά από θέματα, τα οποία προέκυψαν κατά τη διάρκεια της θητείας της Π.Δ.Ε..

Πλην αυτών λοιπόν που αναφέρθηκαν παραπάνω, μεγάλο θέμα για τον Σύλλογο, αλλά και για τη Δημόσια Υγεία γενικότερα, είναι αυτό της πιστοποίησης όλων των εργοθεραπευτών που ασκούν το επάγγελμα, με οποιαδήποτε εργασιακή  ιδιότητα. Έτσι θα αποτρέψουμε κάθε προσπάθεια για αντιποίηση του επαγγέλματος, κάτι που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μάστιγα και θα διασφαλίσουμε ότι η εργοθεραπεία στην Ελλάδα θα ασκείται μόνο από μέλη του Π.Σ.Ε. ΝΠΔΔ, όπως προβλέπει και ο ιδρυτικός νόμος του συλλόγου μας.

Από εκεί και πέρα, η Π.Δ.Ε. του Π.Σ.Ε. ΝΠΔΔ κατόρθωσε:

  • να αυξήσει την τιμολόγηση της συνεδρίας εργοθεραπείας από 1,23 € (!) στα 15 € πάγιο αίτημα εδώ και δεκαετίες,
  • να θέσει τις βάσεις για τα θέματα αδειοδότησης επαγγελματικών χώρων εργοθεραπείας,
  • να προχωρήσει σε ενέργειες καταπολέμησης της αντιποίησης επαγγέλματος,

ενώ βρίσκεται εν εξελίξει και το θέμα της ένταξης του επαγγέλματος του εργοθεραπευτή  στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

κ. Μπούρο, παρατηρούμε τελευταία ότι υπάρχει μεγάλη αναταραχή στο χώρο της εργοθεραπείας, για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης. Μπορείτε να μας εξηγήσετε τι ακριβώς συμβαίνει;

Η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε μια πρωτοφανή μεθόδευση για την αναγνώριση των ιδιωτικών κολλεγίων, κυριολεκτικά από την πίσω πόρτα. Στην εφαρμογή μιας κοινοτικής οδηγίας που αφορά αποκλειστικά και μόνο την ελεύθερη διακίνηση εργαζόμενων στις χώρες της Ε.Ε. (Ευρωπαϊκή Οδηγία 36/2005) και συγκεκριμένα για τα πτυχία που απέκτησαν σε Α.Ε.Ι. των χωρών αυτών, η κυβέρνηση επαναφέρει τον κατάπτυστο και ελληνικής έμπνευσης όρο «επαγγελματική ισοδυναμία», μια έννοια που δεν συναντάται στη νομοθεσία κανενός άλλου κράτους-μέλους της Ε.Ε., με μοναδικό σκοπό να αναγνωριστούν τα πτυχία των κέντρων μεταλυκειακής εκπαίδευσης που λειτουργούν στην Ελλάδα και έχουν συμφωνία δικαιόχρησης με κάποια εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού. Το μέγεθος της μεθόδευσης δε καθίσταται φανερό από το γεγονός ότι, για να καλυφθεί το ενδεχόμενο του Brexit, το υπουργείο Παιδείας στις ρυθμίσεις που κατέθεσε επιτρέπει την αναγνώριση ακόμα και τίτλων που αποκτήθηκαν από ΑΕΙ τρίτων (εκτός Ε.Ε.) χωρών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ρύθμιση αυτή έχει δημιουργήσει μεγάλες αντιδράσεις σε ολόκληρη την Ε.Ε., καθώς θα επηρεάσει όλες τις χώρες που ανήκουν σε αυτήν. Η μεθόδευση αυτή παρακάμπτει το άρθρο 16 του Συντάγματος, καθώς δεν εξασφαλίζεται η ακαδημαϊκή ισοδυναμία, ενώ ταυτόχρονα τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία στην Ελλάδα από επαγγελματίες αμφισβητούμενων προσόντων.

Σύσσωμος λοιπόν ο κλάδος των εργοθεραπευτών αντιτίθεται σφόδρα σε αυτές τις μεθοδεύσεις, έχοντας μαζί του τόσο την Ακαδημαϊκή κοινότητα όσο και του φοιτητικούς συλλόγους των ΑΕΙ, ενώ – καθώς οι ρυθμίσεις αυτές θίγουν και άλλα νομοθετικώς ρυθμιζόμενα επαγγέλματα υγείας – έχουν προκαλέσει και την αγανακτισμένη αντίδραση και άλλων συναφών με εμάς κλάδων.

κα. Κεραμιώτου, μας είπατε ότι οι εκλογές του Συλλόγου θα γίνουν την 1η Δεκεμβρίου. Μπορείτε να μας δώσετε κάποιες λεπτομέρειες για αυτές;

Πράγματι, προχωράμε σε εκλογές την 1η Δεκεμβρίου, με δικαίωμα ψήφου όλων των οικονομικά ενήμερων μελών του Π.Σ.Ε., δηλαδή όσων έχουν πληρώσει και την ετήσια συνδρομή του 2019. Αξίζει εδώ να αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με το νόμο 4461/2017 όποιος δεν έχει εγγραφεί στο σύλλογο, δεν έχει το δικαίωμα να εργάζεται σαν εργοθεραπευτής στη χώρα. Θα υπάρχουν 3 εκλογικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα).

Από όλα όσα αναφέραμε παραπάνω καταλαβαίνετε όλοι πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή όλων των εργοθεραπευτών στην εκλογική διαδικασία, αλλά και στα όργανα διοίκησης του Π.Σ.Ε. ΝΠΔΔ και για το λόγο αυτό η Π.Δ.Ε. του Π.Σ.Ε. απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους συναδέλφους για μαζική συμμετοχή. Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο www.pse.org.gr/ekloges.