Τα ψέματα κάνουν καλό στην κοινωνική ζωή

26-12-2016
Από μικροί μαθαίνουμε πως δεν είναι σωστό να λέμε ψέματα και πως πρέπει πάντα να λέμε την αλήθεια. Κι αν σας λέγαμε πως τα μικρά ψεματάκια που και που κάνουν καλό στην κοινωνική σας ζωή; Νέα έρευνα Φιλανδών επιστημόνων έδειξε πως οι ψεύτες έχουν πιο ικανοποιητική κοινωνική ζωή.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Aalto στη Φιλανδία έφτιαξαν ένα κοινωνικό μαθηματικό μοντέλο με 100 νεαρούς άντρες και γυναίκες.
Σκοπός τους ήταν να διαπιστώσουν τον ρόλο του ψέματος στην καθημερινότητα μας αλλά και στις σχέσεις μας.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Interface, έδειξε πως οι απολύτως ειλικρινείς άνθρωποι που πάντα λένε την αλήθεια στους γύρω τους συχνά βλάπτουν τις σχέσεις τους με την ειλικρίνεια τους.
Αντίθετα, οι ψεύτες πολλές φορές προστατεύουν τις σχέσεις τους με φίλους και γνωστούς με τα ψέματα τους.
 
Βέβαια. όπως σπεύδει να διευκρινίσει ο επικεφαλής της έρευνας, Robin Ian Dunbar μιλάμε για μικρά και αθώα ψέματα κι όχι ψέματα για σημαντικά ζητήματα που θα μπορούσαν να κάνουν κακό στον άλλον.
Μου αρέσει πολύ το φόρεμα σου, σου πέτυχε πολύ το φαγητό, όχι δε νομίζω να πήρες κιλά…. Τέτοια μικρά, αθώα ψέματα φάνηκε να προστατεύουν τις σχέσεις και να βοηθούν τους ανθρώπους να αποφεύγουν ανώφελες συγκρούσεις κι εντάσεις.
 
Οι ειδικοί λένε πως εξαρτάται από τον καθένα μας να ξέρει τα όρια του, να ξέρει τους ανθρώπους του και να κρίνει ποια αλήθεια μπορεί να πικράνει έναν αγαπημένο μας ή ποιο ψέμα μπορεί να τον βοηθήσει να αισθανθεί καλύτερα χωρίς να του κάνει όμως κακό.
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: