Τα συναισθήματα τονώνουν τη μνήμη

26-12-2016
Τα συναισθήματα μας είναι μέρος της καθημερινότητας μας. Η λύπη για κάτι μπορεί να μας χαλάσει όλη την ημέρα ενώ αντίστοιχα όταν είμαστε χαρούμενοι για κάποιο λόγο ολόκληρη η ημέρα μας γίνεται αυτομάτως καλύτερη. Τώρα, Αμερικανοί επιστήμονες λένε πως τα συναισθήματα βοηθούν και τη μνήμη μας.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης λένε πως τα συναισθήματα που μας προκαλούνται από αυτά που τρώμε, βλέπουμε, ακούμε, μυρίζουμε ή καθημερινά είναι πληροφορίες που μπαίνουν στον εγκέφαλο μας. Αυτές οι πληροφορίες μπορεί να φαίνονται άχρηστες αλλά στην πραγματικότητα βοηθούν στο να κρατά τη μνήμη μας δυνατή.
Όπως βρήκαν οι ειδικοί, οι άνθρωποι έχουμε την ικανότητα να ενισχύουμε τις αδύναμες αναμνήσεις με τη βοήθεια των συναισθημάτων και με αποτέλεσμα τα συναισθήματα να τονώνουν τελικά τη μνήμη μας.
 
Όπως είπαν οι επικεφαλής της έρευνας Joseph Dunsmoor και Vishnu Murty στο περιοδικό The Conversation, η μελέτη τους επικεντρώθηκε κυρίως στο πώς ο εγκέφαλος μας θυμάται συναισθηματικά ερεθίσματα αναστάτωσης όπως οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.
 
Συμπέραναν πως τα συναισθήματα μας αυξάνουν την ικανότητά μας να θυμόμαστε, επηρεάζοντας τη δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την επεξεργασία των συναισθημάτων, ιδίως στην αμυγδαλή και το ραβδωτό σώμα, καθώς επίσης και σε περιοχές που σχετίζονται με την κωδικοποίηση νέων εμπειριών, όπως ο ιππόκαμπος.
Τα συναισθήματα αυξάνουν ακόμη τη «δύναμη» της μνήμης στο πέρασμα του χρόνου. Μια διαδικασία που οι ειδικοί ονομάζουν «ενοποίηση».