Τα τροχαία που σχετίζονται με το αλκοόλ, πρώτη αιτία θανάτου σε νέους από 16-25 ετών

26-12-2016

«Θερίζουν» τα τροχαία στις ηλικίες 15-29 ετών καθώς αποτελούν την 1η αιτία θανάτου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Αντίστοιχα, τα τροχαία δυστυχήματα αποτελούν την δεύτερη αιτία θανάτου στις ηλικίες 5 – 14 ετών και την τρίτη για ηλικίες 30 – 44 ετών. Επίσης, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ETSC  (European Transport  Safety Council)  τα τροχαία δυστυχήματα που σχετίζονται  με κατανάλωση αλκοόλ είναι η κύρια αιτία θανάτου στην ηλικιακή ομάδα 16 – 25 ετών. 

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», με αφορμή την εκδήλωση  «Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα». Η δράση αυτή διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο για 9η  συνεχή χρονιά, ταυτόχρονα με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες παρουσιάζοντας στους νέους ότι το αλκοόλ και η οδήγηση δεν πάνε μαζί. 

Περίπου 2.500 νέοι συμμετείχαν στη δράση και συμφώνησαν να φορέσουν το αναγνωριστικό βραχιολάκι, σημάδι της δέσμευσής τους να μην πιούν. Το 30% ήταν γυναίκες, ενώ η πλειοψηφία άνδρες, και το ηλικιακό φάσμα μεταξύ 20 – 45 ετών. Το 73% από αυτούς προέβη σε φιλικό αλκοτέστ (πραγματοποιήθηκαν περίπου 1.500 λήψεις). Από αυτούς, το 77% κράτησαν την υπόσχεσή τους να μείνουν κάτω από το νόμιμο όριο του 0.25 που ορίζει ο ΚΟΚ, δηλαδή  1 στους 5.  

Ποιες πόλεις «πίνουν» 

Οι πόλεις που σημείωσαν την πιο αυξημένη κατανάλωση σε αλκοόλ ήταν οι: Πάτρα, Χαλκίδα, Θεσσαλονίκη, Ορεστιάδα, Μέγαρα, και Κέρκυρα. Αντίθετα, τις πιο ασφαλείς επιδόσεις κατέγραψαν οι: Σέρρες, Αθήνα, Καλαμάτα, Αμαλιάδα, Άμφισσα και Κόρινθος. Αξίζει όμως να σημειωθεί πως το Ινστιτούτο διαπιστώνει την υιοθέτηση όλο και πιο υγιών και ασφαλών συμπεριφορών από τους συμπολίτες μας, οι οποίοι είτε επιλέγουν να μην παίρνουν το όχημά τους στην έξοδό τους για διασκέδαση, είτε προτιμούν να παραμένουν σε ασφαλή για όλους όρια πριν οδηγήσουν.