Τα «βάρη» της νέας κυβέρνησης στην Υγεία

26-12-2016

Είναι κοινό μυστικό ότι, τα τελευταία χρόνια, η Υγεία εξελίσσεται σε «αδύναμο κρίκο» της δημόσιας διοίκησης. Το κόστος συνεχώς αυξάνεται, χωρίς όμως να βελτιώνεται η ποιότητα των υπηρεσιών, που λαμβάνουν οι πολίτες. Μάλιστα, σε οικονομικό επίπεδο δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι το ΕΣΥ αποτελεί δημοσιονομική βόμβα, που απειλεί τα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας.

Οι οφειλές των κρατικών νοσοκομείων σήμερα ξεπερνούν πλέον τα 6 δις ευρώ, ποσό που είναι αστρονομικό, καθώς αντιπροσωπεύει πάνω από 2% επί του ΑΕΠ. Η ιδιότυπη ρύθμιση, που προώθησε η κυβέρνηση με… δανειοδότηση από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο για το 35% των χρεών βρίσκεται στον «αέρα» και πλέον όλοι αναμένουν τι θα πράξει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Προεκλογικά, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε συχνά στις σπατάλες του ΕΣΥ. Μάλιστα, στην ερώτηση «πού θα βρεθούν τα χρήματα για την υλοποίηση του σχεδίου του», συχνά ανέφερε την περιστολή της σπατάλης στα νοσοκομεία. Ωστόσο, σε καμία στιγμή, ο ίδιος δεν εξειδίκευσε τα μέτρα, που σχεδιάζει να λάβει.

Από την άλλη, ο μέχρι πρότινος υπεύθυνος του τομέα Υγείας κ. Γ. Φλωρίδης με δηλώσεις του στοwww.healthview.gr έχει δηλώσει ότι το ΠΑΣΟΚ θα εφαρμόσει:

1.       Νέο, διάφανο και αποκεντρωμένο σύστημα προμηθειών και ταυτόχρονα θα εφαρμόσει άμεσα και υποχρεωτικά, το διπλογραφικό σύστημα και την ενιαία κωδικοποίηση πράξεων, εντύπων και υλικών στον υγειονομικό χώρο.

2.       Σύγχρονη πολιτική για το φάρμακο με τη χρήση ενιαίου τύπου μηχανογραφικό ελεγχόμενης συνταγής για όλα τα Ταμεία, με τον περιορισμό της πολυφαρμακίας, με την κατάρτιση «θετικής λίστας» για τον έλεγχο της δαπάνης και την ενίσχυση πολιτικής των γενοσήμων.

Μένει να δούμε τι απ’ όλα αυτά θα εφαρμοστεί και με ποιο τρόπο. Και φυσικά, ποιος θα είναι ο νέος υπουργός Υγείας. Όσον αφορά στο τελευταίο, τις τελευταίες ημέρες, υπάρχουν πολλές πληροφορίες ότι την θέση θα αναλάβει ο κ. Ηλίας Μόσσιαλος, καθηγητής στο London School of Economics, ο οποίος υπήρξε σύμβουλος του κ. Παπανδρέου επί θεμάτων υγείας και στις εκλογές συμπεριλήφθηκε σε εκλόγιμη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Ίδομεν…