Τα ζευγάρια πρέπει να κοιμούνται και χώρια

26-12-2016
Το πρώτο πράγμα που θα σκεφτόταν κάποιος είναι πως το ζευγάρι πρέπει να κοιμάται πάντα μαζί γιατί αυτό βοηθά στο να τονωθεί η οικειότητα ανάμεσα στους συντρόφους. Κι όμως. Νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων δείχνει πως ο χωριστός ύπνος που και που κάνει καλό στα ζευγάρια.
 
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Surrey στη Βρετανία μελέτησαν 40 ζευγάρια και βρήκαν πως ο ύπνος στο ίδιο κρεβάτι κάθε βράδυ μπορεί και να κάνει κακό στα ζευγάρια. Κάτι το ροχαλητό, κάτι η κουβέρτα την οποία διεκδικούν και οι δυο… ο ύπνος μαζί μπορεί να φέρει γκρίνια και μουρμούρα και να στερήσει και ύπνο στο ζευγάρι.
 
Όπως είπε ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Neil Stanley, ο οποίος κοιμάται ο ίδιος ξεχωριστά από την σύζυγο του, τα ζευγάρια που μοιράζονται το κρεβάτι έχουν κατά 50% περισσότερες διαταραχές ύπνου ενώ ιστορικά, οι άνθρωποι δεν προορίζονταν για να μοιράζονται τα κρεβάτια τους.
 
Σύμφωνα με την έρευνα, η παράδοση του κοινού νυφικού κρεβατιού ξεκίνησε κατά την Βιομηχανική Επανάσταση, όταν οι άνθρωποι μετακόμιζαν στις πόλεις και αναγκάστηκαν να ζουν σε μικρότερους χώρους.
 
Όπως λέει ο Δρ. Stanley «το θέμα είναι τι κάνει έναν άνθρωπο ευτυχισμένο» και προσέθεσε πως «εάν κάποιος κοιμάται ανέφελα με το ταίρι του, δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει κρεβάτι. Αν, όμως, αντιμετωπίζει προβλήματα, δεν πρέπει να φοβάται την αλλαγή. Για τους περισσότερους από εμάς ο κοινός ύπνος σημαίνει στην καλύτερη περίπτωση μια σύντομη αγκαλιά και μετά ο καθένας στην μεριά του. Γιατί, λοιπόν, η μεριά του καθενός να μην είναι ένα ξεχωριστό κρεβάτι;»
 
Τα στοιχεία πάντως λένε πως μόλις το 8% των 40άρηδων και των 50άρηδων κοιμούνται σε χωριστά κρεβάτια από τους συντρόφους τους.