Στις ημέρες μας όλα τα παιδιά, από τη νηπιακή κιόλας ηλικία έχουν την πρώτη τους επαφή με τα smartphones και τα tablets των γονιών τους. Τώρα, νέα έρευνα Αυστραλών επιστημόνων δείχνει πως κάτι τέτοιο ίσως να μην είναι και η καλύτερη ιδεά αφού η υπερβολική ενασχόληση με τα tablet, τα iPad και τις άλλες ψηφιακές συσκευές με οθόνες αφής μπορεί να εμποδίζει την ανάπτυξη των μυών και των οστών στα μικρά παιδιά.
Ερευνητές από τη Σχολή Φυσιοθεραπείας & Επιστήμης της Άσκησης στο Πανεπιστήμιο Κέρτιν, στο Περθ της Αυστραλίας κατέγραφαν τις κινήσεις των άνω άκρων και όλου του σώματος 10 παιδιών ηλικίας 3 και 4 ετών ανά χρονικά διαστήματα διαρκείας 15 λεπτών.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως όταν τα παιδιά παίζουν με κανονικά παιχνίδια κινούν σε διάστημα 15 λεπτών τα χέρια τους έξι φορές περισσότερο απ’ ό,τι όταν βλέπουν τηλεόραση και τρεις φορές περισσότερο απ’ ό,τι όταν παίζουν στο tablet.
Τα παιδιά που παίζουν με παιχνίδια κινούν επίσης ολόκληρο το σώμα τους δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι όταν χρησιμοποιούν το iPad και τρεις φορές περισσότερο απ’ ό,τι όταν βλέπουν τηλεόραση.
Όπως τόνισε ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Λίον Στρέικερ «ανησυχούμε ότι η μειωμένη κινητικότητα που σχετίζεται με το παιχνίδι σε οθόνες αφής εμποδίζει την ομαλή μυοσκελετική ανάπτυξη των παιδιών για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι περνούν περισσότερες ώρες καθισμένα απ’ ό,τι τρέχοντας γύρω-γύρω, χάνοντας το ερέθισμα που παρέχει η συνεχής κίνηση στην ανάπτυξη του σώματος. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι το παιχνίδι σε καθιστή θέση κατά κανόνα συνοδεύεται από κακή στάση σώματος, με ελάχιστη κίνηση του αυχένα, γεγονός που μπορεί να τον καταστήσει ευάλωτο στην ανάπτυξη πόνου».
Ο δρ Στρέικερ τόνισε ότι τα μικρά παιδιά δεν πρέπει να ασχολούνται με ηλεκτρονικά παιχνίδια επί περισσότερο από 15 συνεχόμενα λεπτά και επί περισσότερο από 60 λεπτά διάσπαρτα μέσα στην ημέρα, αλλά αυτού του είδους το παιχνίδι αντενδείκνυται εντελώς στις ηλικίες κάτω των 2 ετών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: