Ταραμάς: το άλφα και το ωμέγα στο τραπέζι της Σαρακοστής

26-12-2016

Ανήκει στην κατηγορία εκείνη των παραδοσιακών υλικών που ενώ μας αρέσουν πολύ τα καταναλώνουμε μόνο μερικές φορές το χρόνο. O ταραμάς δεν είναι τίποτα άλλο από αυγά ψαριού τα οποία έχουν ωριμάσει μέσα σε αλάτι. Τον παίρνουμε κυρίως από τον μπακαλιάρο, ενώ λιγότερο συχνά χρησιμοποιούνται τα αυγά του κυπρίνου ή των κεφαλόπουλων. Η θέση που κατέχει το εκλεκτό έδεσμα στο τραπέζι της σαρακοστής είναι ξεχωριστή και φυσικά όχι άδικα. Πέραν της ιδιαίτερη γεύσης του, ο ταραμάς αποτελεί ένα εξαιρετικά θρεπτικό φαγητό & αξίζει να τον προτιμήσετε την ερχόμενη Καθαρά Δευτέρα!

Ο ταραμάς της καρδιάς μας: Ο ταραμάς αποτελεί μία από τις φυσικότερες φυσικές τροφές πλούσιες σε καλά ωμέγα 3 λιπαρά οξέα. Σίγουρα μόλις ακούτε για καλά λιπαρά το μυαλό σας θα πηγαίνει αυτόματα σε ψάρια όπως είναι ο σολομός. Κι όμως μία κουταλιά ταραμά περιέχει την ίδια περίπου ποσότητα ωμέγα 3 όσο μία μπουκιά κάποιου λιπαρού ψαριού. Η συγκεκριμένη ομάδα λιπαρών είναι απαραίτητη:

  • για να ρίξει τη χοληστερίνη και ως εκ τούτου να θωρακίσει την καρδιά
  • για να λειτουργήσει σωστά ο εγκέφαλος
  • για να θυμηθείτε καλύτερα
  • για να θωρακίσει την όρασή σας και
  • για να αντιμετωπίσει την ύπαρξη φλεγμονών στο σώμα.

 

O ταραμάς και οι βιταμίνες του: Ποιός θα φανταζόταν όμως πως εκτός των καρδιοπροστατευτικών καλών λιπαρών, ο ταραμάς θα περιείχε και ένα σύνολο άλλων βιταμινών με σημαντικότερη τη Β12. Το σώμα μας χρειάζεται τη βιταμίνη αυτή:

  • για να λειτουργήσει το νευρικό σύστημα και
  • για να μεταφερθεί το οξυγόνο στα κύτταρά μέσω των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Ο ταραμάς περιέχει επίσης μικρή ποσότητα άλλων βιταμινών Β, Α, σεληνίου και ιωδίου.

Τέσσερις τρόποι για να μαγειρέψετε τον ταραμά στο επόμενο σαρακοστιανό σας τραπέζι:

  1. Η παραδοσιακή ταραμοσαλάτα μπορεί να πάρει Βορειοελλαδίτικο άρωμα, εάν το ψωμί ή η πατάτα αντικατασταθούν με αμυγδαλόπαστα. Το trick αυτό θα προκαλέσει γευστικά τον ουρανίσκο σας, θα σας γλυτώσει θερμίδες και θα σας δώσει ακόμη περισσότερα καλά λιπαρά. Προσοχή θέλει να μην το παρακάνετε και με το λάδι.
  2. Οι σούπες με όσπρια αποτελούν ιδανικό ταίρι για τον ταραμά σας. Δοκιμάστε να ανακατέψετε την παραδοσιακή ταραμοσαλάτα μέσα σε μία ρεβυθόσουπα ή μία φασολάδα.
  3. Τολμήστε φέτος την Καθαρή Δευτέρα να σερβίρετε μία νηστίσιμη μακαρονάδα με ταραμά, λάδι, σκόρδο και πιπεριές τσίλι.
  4. Εάν σας περισσέψει  ταραμάς από το τραπέζι της σαρακοστής σκεφτείτε να τον γαρνίρετε επάνω σε φρυγανισμένες φέτες ψωμιού και scrambled eggs.

 

Συνίσταται προσοχή στην κατανάλωση ταραμά για όσα άτομα πάσχουν από υπέρταση, καθώς το τρόφιμο αυτό περιέχει μεγάλη ποσότητα αλατιού.

Αποφύγετε τις τηγανητές εκδοχές του ταραμά, καθώς και άλλων φαγητών την Καθαρή Δευτέρα. Δώστε έμφαση στα όσπρια, αλλά και σε ψητά ή παστά θαλασσινά.

Ήβη Παπαϊωάννου

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com