Τάση για συνέχιση της απεργίας από τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ

26-12-2016

Στη μία και μισή το μεσημέρι της Παρσκευής συνεδριάζει το ΔΣ της Ολομέλειας της Ομοσπονδίας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να αποφασίσει τη συνέχιση ή όχι της απεργίας. Ήδη η απόφαση του Συλλόγου Αττικής και Θεσαλονίκης είναι υπέρ της συνέχισης της απεργίας, οπότε όλα δείχνουν ότι οι γιατροί είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν την απεργία αλλά και να συμμετάσχουν στο διάλογο, παρά τις κατηγορηματικές δηλώσεις του υπουργού Υγείας ότι δε συζητά με τους γιατρούς όσο αυτοί βρίσκονται σε απεργία. Ήδη έχει ορισθεί για αύριο το μεσημέρι, συνάντηση του υπουργού με εκπροσώπους των γιατρών προκειμένου να διασαφηνιστούν κάποια σημεία σημαντικά για τους γιατρούς, προκειμένου να αποφασίσουν εάν τους συμφέρει να πάνε στο ΕΣΥ ή να διατηρήσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας κο Αποστολόπουλο οι όροι που έθεσε ο κος Γεωργιάδης είναι ασύμφοροι και απαξιωτικοί. Ένας γιατρός 50-55 χρονών σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα 166, που αφορά στο βαθμολόγιο των γιατρών, κανονικά κατά τη μετάβασή του στο ΕΣΥ θα πρέπει να προσληφθεί ως διευθυντής, όμως ο κος Γεωργιάδης δήλωσε ότι η εντάξεις θα γίνουν μετά από κρίσεις.  Σύμφωνα με τον κο Αποστολόπουλο η προτάσεις του υπουργού είναι προσχηματικές με σκοπό οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ να μείνουν “εκτός”. 

Από την άλλη ο κος Γεωργιάδης είπε το πρωί στην εκπομπή “κοινωνία ώρα mega”, ότι «όλη η γη» θέλει να προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις αναφερόμενος στην υψηλή διάσκεψη για την υγεία που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής παρουσία ξένων θεσμικών παραγόντων.

«Για το θέμα του αγοραστή, ο ΕΟΠΥΥ, είπε ο κος Γεωργιάδης, αφού ενοποιούμε τα δυο συστήματα γίνεται ένας εθνικός ασφαλιστικός οργανισμός. Στην πράξη σημαίνει πως ο ασφαλισμένος θα επιλέγει να πηγαίνει είτε στην πρωτοβάθμια υγεία στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα και θα καλύπτονται τα έξοδα. 24ωρου λειτουργίας ιατρεία θα έχουμε, αυτό πάμε να κάνουμε. ΕΣΥ θα υπάρχει μόνο. Πάμε να δώσουμε στον πολίτη 24ωρου λειτουργίας πρωτοβάθμια περίθαλψη. 08.45 είπαμε πως δεν θα απολύσουμε κανένα. Θα διαλέξει ο κάθε γιατρός μας τι θέλει. Θέλει να έρθει στην νέα πρωτοβάθμια υγεία αποδεχόμενος το καθεστώς του καθεστώτος υποδοχής; αυτό σημαίνει πως δεν θα πρέπει να έχει ιατρείο ιδιωτικό. Αν κάποιοι δεν θέλουν να έρθουν στο ΕΣΥ γιατί θέλουν κρατήσουν τα ιατρεία τους θα μπουν ως συμβεβλημένοι γιατροί. Μπορώ να ιδρύω θέσεις, είμαι διατεθειμένος να ιδρύσω 5500 θέσεις αρκεί να μην έχουν ιδιωτικά ιατρεία και να εφημερεύουν. Όλοι οι γιατροί θα απορροφηθούν στο ΕΣΥ αλλά θα κάνουν και εφημερίες.

Σύμφωνα πάντως με τον κο Αποστολόπουλο οι δηλώσεις του υπουργού για προσλήψεις νέων γιατρών στο ΕΣΥ τίθενται «εν αμφιβόλω» αφού υπάρχουν όρια στις προσλήψεις και μάλιστα νέοι γιατροί που έχουν ήδη κριθεί ακόμη περιμένουν να προσληφθούν αφού έχουν παγώσει οι προσλήψεις.