Τελεσίγραφο ΕΟΠΥΥ προς Ιδιωτ. Κλινικές για εκκαθάριση τιμολογίων τους

26-12-2016

«Τελεσίγραφο» προς τις ιδιωτικές κλινικές να συνάψουν συμβάσεις με ελεγκτικές εταιρίες για την εκκαθάριση των τιμολογίων τους, απέστειλε την Δευτέρα ο ΕΟΠΥΥ. Ορίζει μάλιστα ως προθεσμία μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου καθώς σε διαφορετική περίπτωση οι πάροχοι υγείας δεν θα εξοφληθούν!

Σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, «η σύναψη συμβάσεων μεταξύ ιδιωτικών κλινικών και ελεγκτικών εταιρειών που θα κάνουν τον κλινικό έλεγχο και την εκκαθάριση των απαιτήσεων προς τον ΕΟΠΥΥ του 2013, αποτελεί υποχρέωση που απορρέει από τον νόμο  4172/2013 και την Υ.Α. Υ9/οικ.85507/2013». 

Ήδη δόθηκε εντολή να αποπληρωθεί ο μήνας Αύγουστος του 2013 μόνο για τις ιδιωτικές κλινικές που έχουν ενημερώσει τον ΕΟΠΥΥ ότι έχουν υπογράψει σύμβαση με ιδιωτική ελεγκτική εταιρεία. «Οι υπόλοιποι πάροχοι υπηρεσιών υγείας θα πληρωθούν τον Αύγουστο με εντολή του Υπουργού Υγείας μόνο και αφού ενημερώσουν τον Οργανισμό ότι έχουν υπογράψει σύμβαση με ιδιωτική ελεγκτική εταιρεία» διευκρινίζει ο ΕΟΠΥΥ.

Τι υποστηρίζουν οι πάροχοι

Από την πλευρά τους οι ιδιωτικοί φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, υποστηρίζουν ότι  «οι ελεγκτικές εταιρείες εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ έχουν συστήσει ολιγοπώλιο με αποτέλεσμα να απαιτούν εξωφρενικές αμοιβές». Σύμφωνα με τους παρόχους πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, οι ελεγκτικές εταιρίες ζητούν ποσοστό 2,5% έως 3,1% επί του συνόλου των τιμολογίων τους όταν για τον έλεγχο των κλινικών έχουν συμφωνήσει αμοιβή που δεν ξεπερνά το 1,25%.