Τέλος οι “δωρεάν” θεραπείες λένε οι φυσικοθεραπευτές

26-12-2016

Σε τροχιά κινητοποιήσεων βρίσκονται οι φυσικοθεραπευτές διαμαρτυρόμενοι για τις αναδρομικές εκπτώσεις που επιβάλλει ο ΕΟΠΠΥ, με αποτέλεσμα όπως λένε να κινδυνεύουν με λουκέτο πολλά φυσικοθεραπευτήρια. Σύμφωνα με ανακοίνωση που έβγαλε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, την Παρασκεύη 18 Οκτωβρίου θα προχωρήσουν σε απεργία ενώ προειδοποούν το υπουργείο Υγείας, ότι από τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου εάν δεν εξευρεθεί λύση στο πρόβλημά τους, θα σταματήσουν την παροχή θεραπειών προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών και τα μέλη του, διαμαρτυρόμαστε:

  1. Για την αδιανόητη όσο και κατάφορη απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, να μας στερήσει πάνω από τα μισά φετινά δεδουλευμένα μας, αναιρώντας ΓΡΑΠΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΦΟΡΙΚΕΣ δεσμεύσεις τους, που τοποθετούσαν τον προϋπολογισμό της φυσικοθεραπείας στα 70εκ. €, αξιώνοντας τώρα το ποσό αυτό να κατεβεί στα 49εκ. Αυτό το λογιστικό «τρικ» των ιθυνόντων του ΕΟΠΥΥ θα οδηγήσει σε κλείσιμο εκατοντάδες εργαστήρια φυσικοθεραπείας, αφού τα δεδουλευμένα τους θα περικοπούν σε ποσοστό άνω του 60%.

  1. Για το κόστος της φυσικοθεραπευτικής συνεδρίας, η οποία μετά από περικοπή 38% πέρυσι τον Νοέμβριο, βρίσκεται σήμερα στα 15€. Με τις νέες αποφάσεις του ΕΟΠΥΥ, οι συμβεβλημένοι φυσικοθεραπευτές θα αμειφθούν με 5,6€ την συνεδρία. Στην πράξη, δεν θα πληρωθούν για 6 μήνες του 2013 !

  1. Για τις αντισυνταγματικές και παράλογες ρυθμίσεις του clawback, όπου ζητούν για ατομικές παραβάσεις συλλογική ευθύνη,  τιμωρώντας το σύνολο ενός κλάδου εξαιτίας της αδυναμίας του ΕΟΠΥΥ να ελέγξει παραβατικές συμπεριφορές προκλητής ζήτησης ελάχιστων παρόχων.

  1. Για τις υποχρεωτικές κλιμακωτές εκπτώσεις του rebate, που μειώνουν υποχρεωτικά την τιμή της συνεδρίας από 5% έως και 20%.

Η πολιτική του Υπουργείου Υγείας εξοντώνει τα εργαστήρια φυσικοθεραπείας, «κλείνοντας το μάτι» στις μεγάλες επιχειρήσεις των Κέντρων Αποκατάστασης, ετοιμάζοντας νέους Κανονισμούς Υγείας με στόχο να στέλνουν εκεί τους ασφαλισμένους.

Εάν δεν αλλάξει η πολιτική του υπουργείου Υγείας από τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου, τέρμα οι “δωρεάν” θεραπείες προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ..