Ταινίες πορνό: Κάνουν τους άντρες να συμπεριφέρονται άσχημα στις γυναίκες

10-01-2017

Υπάρχουν άντρες που χαίρονται να βλέπουν ταινίες πορνό γιατί βρίσκουν πως τους φτιάχνουν την ερωτική διάθεση και τους προετοιμάζουν για μεγάλες ερωτικές περιπέτειες. Πως επηρεάζεται όμως η συμπεριφορά των αντρών από τις ροζ ταινίες πορνογραφικού περιεχομένου; Αρνητικά λένε οι επιστήμονες.

Αμερικανοί ερευνητές μελέτησαν 143 συμμετέχοντες με μέσο όρο ηλικίας τα 19 έτη. Από αυτούς, το 46% ήταν άντρες.
Οι ειδικοί εξέτασαν το πώς το ήπιο πορνογραφικό υλικό που προβάλλεται από την τηλεόραση και το διαδίκτυο θα μπορούσε να επηρεάσει την στάση των αντρών απέναντι στο γυναικείο φύλο και την αποδοχή των μύθων περί βιασμού.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως οι άντρες που κοιτούν συχνά φωτογραφίες με ημίγυμνες γυναίκες κι έρχονται σε επαφή με άλλους τύπους ήπιου πορνογραφικού υλικού, απευαισθητοποιούνται, αποκτούν πιο αρνητικές στάσεις και συμπεριφορές απέναντι στις γυναίκες, ενώ παράλληλα, ενστερνίζονται τους μύθους σχετικά με το βιασμό. Έχουν δηλαδή γενικά λιγότερο θετικές συμπεριφορές απέναντι στις γυναίκες.

Όπως τονίζουν οι ερευνητές, τα άτομα που έρχονται σε επαφή με το πορνό είναι πιο πιθανό να εμπλακούν σε καταστάσεις σεξουαλικής παρενόχλησης και αποκλίνουσας συμπεριφοράς, να είναι πιο δεκτικά στους μύθους περί βιασμού και να έχουν πιο αρνητικές στάσεις και συμπεριφορές στο πλαίσιο μια σχέσης οικειότητας. Οι ερευνητές ωστόσο τονίζουν ότι η έρευνα πάνω στις επιπτώσεις της ήπιας πορνογραφίας στη σκέψη και τη συμπεριφορά είναι πολύ περιορισμένη, παρόλο που τα άτομα εκτίθενται πολύ συχνά σε ήπια πορνογραφία καθώς αυτή περιλαμβάνει, για παράδειγμα, εικόνες των γυναικών που φορούν εσώρουχα για λόγους διαφημιστικούς ή ακόμα και φωτογραφίες ημίγυμνων γυναικών σε εφημερίδες. Η μελέτη τους λοιπόν, ήρθε για να απαντήσει σε αυτή την ανεπάρκεια.

Είναι χαρακτηριστικό πως:
– Στις ΗΠΑ μια στις 5 αναζητήσεις από κινητό τηλέφωνο σχετίζονται με την πορνογραφία.
– 9 στα 10 αγόρια και 6 στα 10 κορίτσια εκτίθενται στην πορνογραφία πριν από την ηλικία των 18.
– Οι άνδρες που έχουν έναν ευτυχισμένο γάμο είναι 61% λιγότερο πιθανό να αναζητούν πορνογραφικό υλικό.

Όπως φάνηκε από την μελέτη, όσοι είχαν συχνότερη έκθεση σε ήπιο πορνογραφικό υλικό ήταν λιγότερο πιθανό να περιγράφουν τις εικόνες ως πορνογραφικές σε σύγκριση με αυτούς που είχαν λιγότερο συχνή έκθεση. Αυτό καταδεικνύει την απευαισθητοποίησή τους σε αυτό το υλικό. Το σημαντικό εύρημα όμως είναι ότι αυτοί που βρέθηκαν πιο απευαισθητοποιημένοι στο πορνογραφικό υλικό, ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν θετικές στάσεις και συμπεριφορές απέναντι στις γυναίκες και πιο πιθανό να ενστερνίζονται του μύθους που συνδέονται με το βιασμό.

Οι ερευνητές παραδέχονται ότι τα ευρήματα τους δεν μπορούν να αποδείξουν μια σχέση αιτίου- αιτιατού και να καταλήξουν με ασφάλεια στο συμπέρασμα ότι η συχνή έκθεση σε ήπια πορνογραφία αλλάζει τη στάση απέναντι στο γυναικείο φύλο. Θα μπορούσε για παράδειγμα να ισχύει το αντίστροφο, δηλαδή τα άτομα που έχουν πιο αρνητικές στάσεις απέναντι στις γυναίκες να αναζητούν συχνότερα πορνογραφικό υλικό.

Υπάρχει ωστόσο μια φανερή σχέση ανάμεσα στη συχνότητα έκθεσης στην ήπια πορνογραφία και τη στάση απέναντι στο γυναικείο φύλο που αποζητά περεταίρω διερεύνηση. Εάν η συσχέτιση επαληθευτεί, τότε ενδεχομένως η ρύθμιση της κυκλοφορίας του ήπιου πορνογραφικού υλικού που περιλαμβάνει εικόνες γυναικών και σε κάποιες περιπτώσεις η απαγόρευση του, θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Σεξ: Πως το διαδικτυακό πορνό επηρεάζει τη σχέση σας
Πορνό: Αυτοί που βλέπουν ροζ ταινίες πηγαίνουν πιο συχνά στην εκκλησία