ΤΕΡΙ ΓΟΥΟΛΙΣ

Terry Wayne Wallis
11-06-2021

Ο Τέρι Γουέιν Γουόλις (7 Απριλίου 1964 – 29 Μαρτίου 2022) ήταν ένας Αμερικανός από τα Όρη Ozark του Αρκάνσας, ο οποίος, στις 11 Ιουνίου 2003, ανέκτησε τις αισθήσεις του αφού πέρασε 19 χρόνια σε μια κατάσταση ελάχιστης συνείδησης.

Ο Γουόλις γεννήθηκε στις 7 Απριλίου 1964, στη Marianna του Αρκάνσας. Έξι εβδομάδες πριν από το ατύχημά του, ο Γουόλις έγινε πατέρας όταν η σύζυγός του Sandi γέννησε την κόρη τους Amber.

Στις 13 Ιουλίου 1984, ο εικοσάχρονος τότε Γουόλις οδηγούσε το φορτηγό του με δύο επιβάτες όταν έσπασε σε έναν φράκτη κιγκλιδώματος σε μια μικρή γέφυρα κοντά στο Stone County του Αρκάνσας, πέφτοντας από την άκρη. Το φορτηγό βρέθηκε ανάποδα στην ξηρή κοίτη του ποταμού σε βάθος 7,6 μέτρων.
Το δυστύχημα σκότωσε έναν από τους δύο επιβάτες. Ο Γουόλις βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του. Αλλά ανέπνεε και είχε σοβαρά τραύματα. Παρέμεινε κωματώδης και τετραπληγικός και μεταφέρθηκε σε γηροκομείο στο Mountain View.

Μέσα σε ένα χρόνο μετά το ατύχημα, το κώμα σταθεροποιήθηκε σε κατάσταση ελάχιστης συνείδησης, αλλά οι γιατροί πίστευαν ότι η κατάστασή του ήταν μόνιμη.

Το 2003, η Γουόλις ξύπνησε αυθόρμητα και άρχισε να μιλά. όταν μια νοσοκόμα τον ρώτησε ποια ήταν η γυναίκα που πήγαινε προς το μέρος του, εκείνος την αναγνώρισε ως «μαμά». Πίστευε ότι ήταν ακόμη 19 ετών και ότι ήταν ακόμα 1984. Οι μύες του παρέμειναν αδύναμοι, αλλά σταδιακά γνώρισε περιορισμένη ανάκαμψη σε μια τριήμερη «περίοδο αφύπνισης» κατά την οποία ανέκτησε την ικανότητα να ελέγχει ορισμένα μέρη του σώματός του και να μιλάει οι υπολοιποι. Ωστόσο, παρέμεινε ανάπηρος, συμπεριλαμβανομένης της δυσαρθρίας της κινητικής διαταραχής του λόγου.

“Η μητέρα του και όλη η οικογένειά του τον φρόντιζαν ακατάπαυστα κατά τη διάρκεια του κώματος και μετά”, σύμφωνα με το μοιρολόγιό του. “Η οικογένειά του τον έφερνε στο σπίτι εναλλακτικά Σαββατοκύριακα για χρόνια. Οι γιατροί πιστεύουν ότι αυτή η διέγερση συνέβαλε στην περίοδο αφύπνισης.”

Ο Γουόλις ήταν το θέμα της ειδικής εκπομπής BodyShock για το 2005 “The Man Who Slept For 19 Years” που έγινε για το Channel 4 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έδειχνε τη μητέρα και την κόρη του να τον ενθαρρύνουν να μιλήσει με νευρολόγους για να προσπαθήσουν να μάθουν πώς είχε ανακτήσει την ομιλία του μετά από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν αρκετοί εξέχοντες γιατροί, συμπεριλαμβανομένης της Caroline McCagg, της ιατρικής διευθύντριας του Κέντρου JFK για τραυματισμό στο κεφάλι στο New Jersey.
Ο Joe Giacino, ένας νευροψυχολόγος που είπε ότι ο εγκέφαλος του Wallis διατηρούσε πολλές πληροφορίες πριν από το 1984 αλλά λίγο μετά το 1984, επειδή έχασε την ικανότητα να αποθηκεύει νέες αναμνήσεις και επομένως ήταν ουσιαστικά αμνηστικός. και ο Martin Gizzi, ένας νευρολόγος που έδειξε ότι, λόγω βλάβης στους μετωπιαίους λοβούς, ο Γουόλις δεν μπορούσε να επεξεργαστεί τις εμπειρίες σε αναμνήσεις. Στο πρόγραμμα συμμετείχε επίσης ο νευροψυχολόγος Roger Llewellyn Wood.

Χρησιμοποιώντας νέα τεχνολογία, έγιναν σαρώσεις εγκεφάλου στο Γουόλις από τον Nicholas Schiff του Ιατρικού Κολλεγίου Weill Cornell. Η υπόθεση που δημιουργήθηκε από τις μελέτες απεικόνισης είναι ότι ο εγκέφαλος του Wallis επανασύνδεσε νευρώνες που παρέμειναν άθικτοι και σχημάτισαν νέες συνδέσεις για να παρακάμψουν τις κατεστραμμένες περιοχές.

Ο Γουόλις πέθανε στο Searcy του Αρκάνσας, στις 29 Μαρτίου 2022, εννέα ημέρες πριν από τα 58α γενέθλιά του.