Τέσσερα δωρεάν self test τον μήνα για τον κάθε πολίτη από το φαρμακείο της γειτονιάς

19-03-2021

Μαζικά δωρεάν rapid τεστ Covid 19 από τα φαρμακεία, ένα δωρεάν κάθε βδομάδα για κάθε πολίτη με το ΑΜΚΑ του, άνοιγμα αρχαιολογικών χώρων, επέκταση ωραρίου έως τις 21:00 όλες τις ημέρες και επαναλειτουργία κομμωτηρίων, ήταν ανάμεσα στα μέτρα που ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος ο οποίος συμμετείχε στη σημερινή ενημέρωση για την πανδημία.

Τα συγκεκριμένα τεστ δεν είναι rapid και δεν θα δηλώνονται σε βάση δεδομένων, όπως γίνεται μέχρι σήμερα με τα rapid και τα μοριακά PCR τεστ. Tα συγκεκριμένα self tests χρησιμοποιούνται στη Γερμανία και την Κύπρο, αλλά δεν διατίθενται δωρεάν.

O πολίτης θα μπορεί να προμηθεύεται τα self tests από τα φαρμακεία, μέσω της αύλης συνταγογράφησης. Στη συνέχεια, θα μπορεί ο πολίτης να λαμβάνει δείγμα με το ειδικό στυλεό που υπάρχει στην συσκευασία από τον στοματοφάρυγγα ή ακόμα και το ρινοφάρυγγα και να κάνει μόνος του το τεστ. Το self-testing, μπορεί με εύκολο τρόπο να δείχνει από το σπίτι το αποτέλεσμα μέσα σε λιγότερο από μισή ώρα.

Η συσκευασία περιλαμβάνει ειδικό ανιχνευτή του κορονοϊού, όπου μπορεί κάποιος εύκολα να τοποθετεί το δείγμα εκεί προκειμένου να προκύψει το τελικό αποτέλεσμα, θετικό ή αρνητικό. Το self-testing αναμένεται, σύμφωνα με την κυβέρνηση, να αποτελέσει έναν χρήσιμο οδηγό έγκαιρου περιορισμού των ασυμπτωματικών μελών μιας οικογένειας και της πρόληψης της ενδοοικογενειακής διασποράς, καθώς τα θετικά μέλη της οικογένειας θα εντοπίζονται και θα απομονώνονται άμεσα.

Τα τεστ θα χορηγούνται δωρεάν και στα παιδιά.