Τεστοστερόνη: Η παράξενη επίδραση της στις γυναίκες

26-12-2016
Είναι γνωστό πως η τεστοστερόνη στους άντρες αυξάνει την ερωτική τους διάθεση. Αν και αντρική ορμόνη, υπάρχει σε πολύ μικρά επίπεδα και στις γυναίκες. Ποια επίδραση έχει σε αυτές. Έρευνα Αμερικανών επιστημόνων έδειξε πως η αυξημένη τεστοστερόνη στις γυναίκες τις κάνει πιο επιρρεπείς στην αυτοϊκανοποίηση.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες εξέτασαν 196 εθελοντές. Αυτοί ήταν 105 άντρες και 91 γυναίκες που φοιτούσαν στο Πανεπιστήμιο.
Οι ειδικοί τους ζήτησαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια που σκοπό είχαν να προσδιορίσουν την ερωτική και σεξουαλική ικανοποίηση και κατάσταση των συμμετεχόντων με ερωτήσεις σχετικά με το πόσο συχνά αυτοϊκανοποιούνταν.
Στη συνέχεια έδωσαν και δείγμα σάλιου ώστε να βρουν οι ειδικοί τα επίπεδα τεστοστερόνης και κορτιζόλης (ορμόνη του στρες).
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν  στην επιστημονική επιθεώρηση Archives of Sexual Behavior, έδειξε πως τους υγιείς άνδρες η τεστοστερόνη δεν συνδέεται με τη σεξουαλική επιθυμία καθόλου.
Στις υγιείς γυναίκες από την άλλη, φάνηκε πως η αυξημένη τεστοστερόνη τους φέρνει μειωμένο ενδιαφέρον για σεξ με έναν άντρα, αλλά αυξημένη τάση για αυνανισμό.
 
Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές οι συμμετέχουσες με τα χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης (συνολικά 27 γυναίκες από τις 91) δήλωσαν μηδαμινή επιθυμία για αυνανισμό, αντίθετα με εκείνες που είχαν τα υψηλότερα ποσοστά.
Η διαπίστωση αυτή ενισχύει την ιδέα ότι η επιθυμία για σεξ με έναν σύντροφο επηρεάζεται περισσότερο από κοινωνικούς παράγοντες, ενώ η επιθυμία για αυνανισμό είναι περισσότερο έμφυτη στις γυναίκες.
 
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: