Τεστοστερόνη: Η υπερβολική έκκριση της μπορεί να κλονίσει τις αγορές

26-12-2016
Και παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει πως η υπερβολική έκκριση τεστοστερόνης μπορεί να επηρεάσει την συμπεριφορά των αντρών και να τους κάνει πιο ριψοκίνδυνους. Νέα έρευνα τώρα δείχνει πως αυτό μπορεί να μεταφερθεί και στις χρηματιστηριακές αγορές και να τις επηρεάσει με αποτέλεσμα την αστάθεια.
 
Οι ερευνητές έκαναν δυο πειράματα σε νέους και νέες ενώ ταυτόχρονα μετρούσαν και τα επίπεδα των ορμονών τους.
 
Στο πρώτο πείραμα, οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα των δύο ορμονών σε 142 άνδρες και γυναίκες που έπαιζαν το χρηματιστηριακό παιχνίδι σε ομάδες των 10 ατόμων.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Scientific Reports, έδειξαν πως οι άνδρες που είχαν υψηλά επίπεδα κορτιζόλης ήταν πιθανότερο να ρισκάρουν, με συνέπεια να παρατηρείται αστάθεια στις τιμές των «μετοχών».
Αυτό δεν φάνηκε να ισχύει για τις γυναίκες. Πράγμα που σημαίνει πως «άντρες και γυναίκες αντιδρούν διαφορετικά στο στρες».
 
Στο δεύτερο πείραμα, οι ερευνητές χορήγησαν σε 75 νεαρούς άντρες είτε κορτιζόλη είτε τεστοστερόνη πριν αρχίσουν να παίζουν το ίδιο παιχνίδι, ώστε να δουν τι θα συνέβαινε με την αύξηση των επιπέδων τους στο αίμα τους.
Οι ειδικοί διαπίστωσαν πως τα αυξημένα επίπεδα των ορμονών τους έκαναν πιο ριψοκίνδυνους, με την κορτιζόλη να επηρεάζει απ’ ευθείας τις επιλογές τους στις επενδύσεις και την τεστοστερόνη να τους κάνει να νιώθουν πιο αισιόδοξοι για τις διακυμάνσεις στις τιμές των μετοχών.
 
Όπως λένε οι ειδικοί στην έκθεση τους «τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι αλλαγές τόσο στην κορτιζόλη, όσο και στην τεστοστερόνη, μπορεί να παίζουν αποσταθεροποιητικό ρόλο στις οικονομικές αγορές, μέσω της αύξησης των ριψοκίνδυνων συμπεριφορών».
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: