Τέταρτη δόση εμβολίου: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα emvolio.gov.gr για τα άτομα ηλικίας 60-69 ετών

γυναίκα κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού
15-04-2022

Ανοίγει σήμερα 15 Απριλίου η πλατφόρμα emvolio.gov.gr για την τέταρτη δόση εμβολίου κατά covid19 για τα άτομα ηλικίας 60-69 ετών. Πλέον πρόσβαση στην 4η δόση εμβολίου έχουν όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών καθώς προηγήθακαν οι οι ηλικίες 80 και άνω, καθώς και 70-79 ετών.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει την 4η δόση ή 2η αναμνηστική δόση στα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω στο διάστημα μετά από 4 μήνες από την πρώτη αναμνηστική.

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και τα άτομα με ανοσοκαταστολή, βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο και επιπλοκές. Οι ομάδες αυτές των ατόμων μπορεί να εμφανίζουν εξαρχής χαμηλότερη ανοσολογική απάντηση μετά τον εμβολιασμό, η οποία φαίνεται ότι εξασθενεί και συντομότερα.

Παράλληλα, λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας της παραλλαγής «Όμικρον» και ιδιαίτερα της υποπαραλλαγής «Όμικρον 2», της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων καθώς και της συνακόλουθης μεταβολής της συμπεριφοράς των πολιτών, οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή των πολιτών.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εκτιμά ότι το πιθανό σχετικό όφελος από την τέταρτη δόση, αναμένεται να είναι μεγαλύτερο σε άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω, καθώς και σε όσα διαμένουν σε Μονάδες Φιλοξενίας Ηλικιωμένων. Επιπλέον, σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, ιδιαίτερα εκείνα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Η δεύτερη αυτή αναμνηστική δόση αναμένεται να μειώσει την πιθανότητα νοσηλείας. Για τις παραπάνω ομάδες πληθυσμού η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών προτείνει τη χορήγηση της 2ης αναμνηστικής δόσης με mRNA εμβόλιο σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 4 μηνών μετά τον εμβολιασμό με την 1η αναμνηστική δόση.

Σε σχέση με τα αριθμητικά στοιχεία της πρώτης αναμνηστικής δόσης, τη στιγμή αυτή οι δικαιούχοι είναι 6.858.000, ποσοστό 90,4% των ολοκληρωμένων εμβολιασμών. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 5.695.000 εμβολιασμοί, ποσοστό 83% των δικαιούχων, και ακόμη 100.000 συμπολίτες μας έχουν προγραμματισμένο ραντεβού. Συνολικά δηλαδή περίπου 85%.

Από τα 5.942.000 πολίτες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, 7 μήνες για τα διδοσικά και τρεις μήνες για το μονοδοσικό της Johnson & Johnson, εμβολιάστηκε με αναμνηστική δόση το 91,6% που αντιστοιχεί σε 5.443.117 πολίτες και μόνο ένα 8,4% δεν έχει πραγματοποιήσει την αναμνηστική δόση.