Η τέταρτη μεγαλύτερη φαρμακευτική εταιρεία στον κόσμο-AbbVie και Allergan “εις σάρκαν μίαν”

18-10-2020

Είναι μία εξαγορά που συζητιόταν καιρό. Όταν τελικά ολοκληρώθηκε εν μέσω μάλιστα της καραντίνας λόγω κορονοϊού, τάραξε τα νερά της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας και έκανε ένα από αυτά που λέμε, νέο ανακάτεμα της τράπουλας τόσο σε επίπεδο αγοράς, όσο και στο πεδίο το θεραπευτικό και της καινοτομίας των φαρμάκων.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της AbbVie-HELLAS Άκης Αποστολίδης, μιλάει στο Healthview για το τι σηματοδοτεί η  εξαγορά της Allergan από την αμερικανική εταιρεία, που θεωρείται πλέον, ένας από τους κολοσσούς στο φαρμακευτικό χώρο, με έδρα το Σικάγο. Μία εξαγορά ύψους 63 δισ δολάρια η οποία ολοκληρώθηκε το Μάϊο αυτής της χρονιάς , και έχει καταγραφεί, ως η δεύτερη μεγαλύτερη στη φαρμακευτική αγορά, μετά την εξαγορά της Celgene από τη Bristol-Myers Squibb, για 74 δισ δολάρια το 2019, την τελευταία δεκαετία.

1. Μετά την εξαγορά ορόσημο της Allergan από την AbbVie πως διαμορφώνεται η νέα ενοποιημένη εταιρεία και τι αλλαγές θα προκύψουν ξεχωριστά στις προηγούμενες εταιρείες;

Μ’ αυτή τη νέα συνεργασία ξεκινά ένα συναρπαστικό νέο κεφάλαιο για δύο σπουδαίες εταιρείες που διαθέτουν ήδη στιβαρά χαρτοφυλάκια. Έτσι δημιουργείται η τέταρτη μεγαλύτερη φαρμακευτική εταιρεία στον κόσμο βάσει κύκλου εργασιών. Μια συνεργασία αυτής της εμβέλειας αποτελεί μια πρόκληση για όλους τους εμπλεκόμενους όμως ταυτόχρονα δημιουργεί νέες προσδοκίες, ενθουσιασμό και ευκαιρίες για να πετύχουμε ακόμα περισσότερα. Για εμάς είναι μια μεγάλη ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε ακόμα περισσότερες και πιο σημαντικές επενδύσεις για την ανάπτυξη καινοτόμων και αποτελεσματικών φαρμακευτικών σκευασμάτων, για ακόμα περισσότερους ανθρώπους στον κόσμο. Το εύρος των κοινών εμπορικών δραστηριοτήτων μάς επιτρέπει να συνεχίσουμε να αναζητούμε ευκαιρίες για να ισχυροποιήσουμε τη νέα εταιρεία σε βασικούς θεραπευτικούς τομείς που μας ενδιαφέρουν, με το βλέμμα στραμμένο στην μακροπρόθεσμη και βιώσιμη ανάπτυξη.

Η μετάβαση αυτή φέρνει αλλαγές στην επιχειρηματική λειτουργία των δύο εταιρειών καθώς η Allergan είναι πλέον AbbVie και η AbbVie θα χρησιμοποιείται ως επωνυμία εταιρείας και εργοδότη και για τους εργαζόμενους της Allergan. Ο ακριβής χρόνος πλήρους μετάβασης δεν μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς καθώς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως εμπορικούς, επιχειρησιακούς, νομικούς και ρυθμιστικούς και θα χρειαστεί ακόμα χρόνος. Είναι σημαντικό όμως να αναφέρουμε ότι σε συγκεκριμένες περιπτώσεις με ξεχωριστή αξία για τα εξωτερικά κοινά και τους επαγγελματίες υγείας η εμπορική ονομασία Allergan θα διατηρηθεί όπως για την Αισθητική Ιατρική με τη μετάβαση στην «Allergan Aesthetics, μία εταιρεία της AbbVie» καθώς και για το χαρτοφυλάκιο των οφθαλμολογικών προϊόντων και για τη θεραπευτική χρήση της βοτουλινικής τοξίνης τύπου Α με την επωνυμία «Allergan, μία εταιρεία της AbbVie».

Προστιθέμενη αξία στη συνένωση αυτή αποτελούν οι υπερσύγχρονες παραγωγικές εγκαταστάσεις που διαθέτουν οι δύο εταιρείες και βρίσκονται στους πιο παραγωγικούς κόμβους καινοτομίας στον κόσμο. Χάρη σε αυτές είμαστε στον πυρήνα της πρωτοποριακής έρευνας ενισχύοντας τις δυνατότητές μας να προωθούμε τις καλύτερες ιδέες με ταχύτερους ρυθμούς.

Αυτό που αλλάζει λοιπόν είναι ότι γινόμαστε μεγαλύτεροι σε μέγεθος, πιο ισχυροί, γινόμαστε περισσότεροι ταλαντούχοι και καταρτισμένοι άνθρωποι που εργάζονται ως μια ομάδα για τον ίδιο σκοπό. Για έναν σκοπό που παραμένει αμετάβλητος και σταθερός, να εργαζόμαστε με προσήλωση, να προοδεύουμε για να επιτυγχάνουμε τολμηρά επιστημονικά επιτεύγματα και να συμβάλλουμε θετικά στη ζωή των ασθενών μας.

2. Ποιες θεραπευτικές κατηγορίες θα περιλαμβάνει το νέο χαρτοφυλάκιο και ποιοι είναι οι οικονομικοί στόχοι της νέας εταιρείας;

Οι δύο εταιρείες αλληλοσυμπληρώνονται σε θεραπευτικές επιλογές, φαρμακευτικά σκευάσματα και υπηρεσίες και μετά τη συνένωση η παρουσία μας επεκτείνεται σε περισσότερες από 60 παθήσεις με περισσότερα από 30 brands. Τώρα, εστιάζουμε σε πέντε θεραπευτικές κατηγορίες, την ανοσολογία, την αιματολογία, την οφθαλμολογία, τη νευρολογία και την Αισθητική Ιατρική. Στόχος μας παραμένει να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην ανάπτυξη φαρμάκων με ισχυρές κλινικές επιδόσεις, που προσφέρουν μεγαλύτερο όφελος στους ασθενείς. Ειδική βαρύτητα θα δώσουμε σε θεραπευτικά πεδία που παρουσιάζουν σημαντικά θεραπευτικά κενά στη γαστρεντερολογία και τη γυναικεία υγεία και συγκεκριμένα στην ενδομητρίωση, τα ινομυώματα μήτρας, την κυστική ίνωση, την αναπαραγωγική υγεία, την ελκώδη κολίτιδα και στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Η Allergan με την κληρονομιά της και τα εμβληματικά brands της στην Αισθητική Ιατρική προσθέτει ιδιαίτερη αξία στη νέα εταιρεία που δημιουργείται, ενώ κρίσιμης σημασίας και αξίας για την AbbVie αποτελεί και η προσθήκη των διαχρονικά αναγνωρισμένων σκευασμάτων της Allergan στην οφθαλμολογία και στη νευρολογία με τη βοτουλινική τοξίνη τύπου Α για θεραπευτική χρήση, τα οποία όπως αναφέραμε κρατούν την επωνυμία Allergan, αλλά θα προωθούνται από την AbbVie.
Αυτό το ανανεωμένο, ενισχυμένο και διευρυμένο χαρτοφυλάκιό μας δίνει ώθηση στην υφιστάμενη πλατφόρμα ανάπτυξης της AbbVie, η οποία θα αγγίξει περίπου τα $50 δισεκατομμύρια σε ενοποιημένο κύκλο εργασιών, από $30 δισεκατομμύρια το 2020. Αυτή η οικονομική ευρωστία αναμένεται την επόμενη δεκαετία να προσφέρει βιώσιμη, μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης και ανακάλυψης νέων καινοτόμων θεραπειών. Θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε στο ανώτατο επίπεδο της φαρμακευτικής βιομηχανίας, με ισχυρή κερδοφορία και σημαντικές ταμειακές ροές παγκοσμίως που ενισχύουν περαιτέρω τις νέες επενδύσεις.

3. Πως οδηγήθηκε η AbbVie στην απόφαση της εξαγοράς της Allergan; Ποια είναι τα κοινά σημεία των δύο εταιρειών και πως σχετίζεται η απόφαση με τη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου;

Οι διεργασίες και η διαδρομή που διάνυσαν και οι δύο εταιρείες έως την επιτυχημένη συμφωνία συνεργασίας στις 8 Μαΐου, ήρθε κατόπιν ενδελεχούς στρατηγικού σχεδιασμού και ανάλυσης και φυσικά κατόπιν σκληρής και μεθοδικής εργασίας από ομάδες συναδέλφων που εργάστηκαν μήνες για να μπορούμε σήμερα να μιλάμε με ενθουσιασμό για την τέταρτη μεγαλύτερη φαρμακευτική εταιρεία στον κόσμο!

Ορμώμενοι από την κινητήριο δύναμή μας η οποία είναι να βελτιώνουμε την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων, δεν σταματάμε ποτέ να αναζητούμε νέες λύσεις και νέους δρόμους ξεκλειδώνοντας δυνατότητες που μας οδηγούν σε νέους ορίζοντες. Έχουμε ανήσυχο πνεύμα και ισχυρό κίνητρο ώστε να εξελισσόμαστε, να μετασχηματιζόμαστε και να προσαρμοζόμαστε σε νέα δεδομένα και συνθήκες, για να εμπνέουμε ελπίδα και να αλλάζουμε προς το καλύτερο τις ζωές των ανθρώπων. Η συνένωση με την Allergan είναι μέρος της φιλοσοφίας αυτής και είμαστε εξαιρετικά αισιόδοξοι ότι το κοινό μας μέλλον επιφυλάσσει πολλές ευκαιρίες μακροπρόθεσμης ανάπτυξης, βιωσιμότητας αλλά κυρίως περισσότερες θεραπείες για πολλές σοβαρές ασθένειες, για περισσότερους ανθρώπους, παγκοσμίως. Αυτή είναι η προσδοκία μας, αυτός είναι ο σχεδιασμός μας και γι’ αυτό θα εργαστούμε όλοι μαζί ως μια συμπαγής ομάδα για να εκπληρώσουμε τους στόχους μας και να είμαστε πραγματικά χρήσιμοι ώστε να ζήσουν οι ασθενείς μια καλύτερη ζωή όπως την ονειρεύονται. Είμαστε ενθουσιασμένοι που όλα όσα πρεσβεύει η AbbVie ταυτίζονται με τις αρχές, τις αξίες και τις πρακτικές της Allergan οι οποίες μετουσιώνονται στο να υπηρετούμε τις ανάγκες των ασθενών και να τους αντιμετωπίζουμε με σεβασμό.

4. Η AbbVie είναι ηγέτης στην Ανοσολογία. Ποιες θεραπευτικές εξελίξεις μπορούμε να αναμένουμε από εσάς το επόμενο διάστημα;

Το τέλος του 2019 σηματοδότησε μια νέα αρχή στον τομέα της ανοσολογίας για την AbbVie. Eδώ και δύο δεκαετίες έχουμε καταφέρει να επαναπροσδιορίσουμε και να βελτιώσουμε θεαματικά το επίπεδο φροντίδας των ασθενών με αυτοάνοσα νοσήματα ανοσολογικής αρχής με 14 εγκεκριμένες ενδείξεις σε τέσσερις θεραπευτικές κατηγορίες, Ρευματολογία, Γαστρεντερολογία, Δερματολογία και Οφθαλμολογία. Είμαστε πραγματικά περήφανοι γιατί έχουμε συμβάλλει καταλυτικά ώστε πολλοί συνάνθρωποί μας να απολαμβάνουν απλές καθημερινές συνήθειες, να εργάζονται, να πηγαίνουν βόλτα να παίζουν με τα παιδιά τους και να αντιμετωπίζουν τη ζωή με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία! Όμως δεν επαναπαυόμαστε. Εργαζόμαστε εντατικά ώστε να ανακαλύπτουμε και να προσφέρουμε απρόσκοπτη πρόσβαση στους ασθενείς σε ακόμα πιο καινοτόμες και αποτελεσματικές θεραπείες. Χάρη στην εντατική εργασία εκατοντάδων επιστημόνων της AbbVie πετύχαμε να αναπτύξουμε μια πραγματικά καινοτόμα θεραπεία για τη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα για την οποία λάβαμε έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. H νέα θεραπεία θα είναι διαθέσιμη και στην Ελλάδα για ενήλικες ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή ενεργό ρευματοειδή αρθρίτιδα η οποία αντιμετωπίζει ανάγκες οι οποίες μέχρι σήμερα δεν καλύπτονται αποτελεσματικά.

Αισιόδοξο προμηνύεται και το επόμενο χρονικό διάστημα για άλλες παθήσεις καθώς σε εξέλιξη βρίσκονται μελέτες Φάσης 3 για την ψωριασική αρθρίτιδα, τη νόσο του Crohn, την ατοπική δερματίτιδα, την ελκώδη κολίτιδα και τη γιγαντοκυτταρική αρτηρίτιδα και για τη θεραπεία της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας. Παράλληλα, είμαστε πολύ αισιόδοξοι για ένα ακόμα καινοτόμο σκεύασμα για τους ασθενείς με ψωρίαση καθώς είναι πολύ ενθαρρυντικά τα νέα δεδομένα Φάσης 3b που καταδεικνύουν υψηλότερα ποσοστά κάθαρσης του δέρματος για ασθενείς που πάσχουν από μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση κατά πλάκας.

Το 2021 αναμένεται μια ακόμα χρονιά γεμάτη από δημιουργικές προκλήσεις στις οποίες είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε καθώς αντιλαμβανόμαστε την ευθύνη που έχουμε απέναντι στους ασθενείς μας!

5. Σε τι ύψος έχουν πλέον διαμορφωθεί οι αυτόματες επιστροφές προς την πολιτεία; Εξακολουθεί η πολιτεία να αιφνιδιάζει τη φαρμακοβιομηχανία;

Η υπέρβαση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης δυστυχώς αυξάνει ανεξέλεγκτα χρόνο με το χρόνο με αποτέλεσμα η ιδιωτική φαρμακευτική δαπάνη να είναι πλέον το 50% του συνόλου. Η εικόνα αυτή, δεν είναι αποτέλεσμα αστοχίας. Είναι, πλέον, απολύτως σαφές, ακόμα και στον πιο δύσπιστο, ότι η φαρμακευτική πολιτική έχει δομικά προβλήματα τα οποία δεν λύνονται με σημειακές παρεμβάσεις.
Για να είμαι δίκαιος, βέβαια, θα σας πω ότι εκτιμώ την κατά τη γνώμη μου ειλικρινή προσπάθεια της Κυβέρνησης να περιορίσει το πρόβλημα με πρωτοβουλίες όπως η εξαίρεση των εμβολίων από τη φαρμακευτική δαπάνη και τις διαπραγματεύσεις τιμών που διεξάγει η αρμόδια επιτροπή. Τα νούμερα, όμως, παραμένουν αμείλικτα. Προ λίγων ημερών ενημερωθήκαμε για νέα αύξηση της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης, από την 5η τροποποίηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, αφού το πρώτο εξάμηνο του 2020 η επιβάρυνση των φαρμακευτικών επιχειρήσεων σε clawback είναι αυξημένη κατά 28% σε σχέση με το περσινό αντίστοιχο διάστημα.

Όσο, λοιπόν, δεν προχωρά η υπογραφή του τριετούς μνημονίου συνεργασίας μεταξύ πολιτείας και φαρμακευτικών επιχειρήσεων, τότε μόνο αιφνιδιασμούς θα έχουμε να περιμένουμε. Και κάτι που πολλές φορές μας διαφεύγει είναι ότι οι αιφνιδιασμοί αυτοί, είτε είναι ευχάριστοι, είτε δυσάρεστοι, δεν βοηθούν στη διαμόρφωση ενός σταθερού επιχειρηματικού περιβάλλοντος που είναι το Α και το Ω για την προσέλκυση επενδύσεων.

Εμείς κα Κεκάτου γνωρίζετε ότι δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα από την ίδρυσή μας το 2013, με τη λειτουργία Διεθνούς Κόμβου Κλινικών Μελετών στην Αθήνα. Τα επτά αυτά χρόνια έχουμε επενδύσει πολλά εκατομμύρια ευρώ σε κλινικές μελέτες, συμβάλλοντας τόσο στην αύξηση του ΑΕΠ και την προσπάθεια αναστροφής του brain drain, όσο και στην ταχύτερη πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες που βρίσκονται στο στάδιο Έρευνας & Ανάπτυξης. Στόχος μας είναι να διευρύνουμε περαιτέρω το επενδυτικό μας αποτύπωμα – και γιατί όχι – να διευρύνουμε και το hub στο οποίο η χώρα μας αποτελεί την αιχμή του δόρατος 14 χωρών σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική. Για να το καταφέρουμε, όμως, αυτό πρέπει να μπορούμε κατ’ ελάχιστο να γνωρίζουμε το ύψος των υποχρεωτικών επιστροφών που θα πρέπει να καταβάλλουμε σε ορίζοντα τουλάχιστον τριετίας. Διαφορετικά, το επιχειρηματικό ρίσκο είναι απαγορευτικό για οποιαδήποτε τέτοιου είδους απόφαση.

6. Πως εξελίσσεται (τώρα που το ενδιαφέρον πλέον είναι εστιασμένο στην πανδημία του covid-19), η αξιολόγηση των υπηρεσιών υγείας και δη των καινοτόμων φαρμάκων;

Η πανδημία του COVID-19 θύμισε σε όλους με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι η Υγεία και η Οικονομία αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.
Στην πραγματικότητα δεν μπορείς να έχεις σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς ισχυρό και αξιόπιστο σύστημα υγείας, όπως δεν μπορείς να συντηρείς ένα ποιοτικό σύστημα υγείας αν δεν έχεις ισχυρή οικονομία.
Αυτό που δυστυχώς μέχρι στιγμής μας διαφεύγει είναι ότι η φαρμακευτική καινοτομία αποτελεί τον κρίσιμο παράγοντα διατήρησης αυτής της εξαιρετικά κρίσιμης ισορροπίας.
Χωρίς τα νέα καινοτόμα εμβόλια δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματικό σύστημα πρόληψης – όχι μόνο για τον κορωνοϊό αλλά για οποιαδήποτε ασθένεια – δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας χωρίς τα νέα καινοτόμα φάρμακα που μειώνουν τις ανάγκες νοσηλείας των ασθενών και φυσικά δεν μπορεί να υπάρξει επαρκής νοσοκομειακή περίθαλψη χωρίς τις νέες πρωτοποριακές θεραπείες που συμβάλλουν στη μείωση του χρόνου νοσηλείας, στην αποσυμφόρηση των χειρουργείων και στην αποδοτικότερη αξιοποίηση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.
Δυστυχώς, στον τομέα αυτό πάσχουμε ως χώρα και πάσχουμε σοβαρά. Και το ακόμα πιο σοβαρό είναι ότι στις πρόσφατες ανακοινώσεις της Κυβέρνησης για τον κλάδο του φαρμάκου δεν ακούσαμε τίποτα για τις τεράστιες καθυστερήσεις με τις οποίες έρχονται τα φάρμακα στην ελληνική αγορά, αφού εδώ και δύο χρόνια οι νέες θεραπείες βρίσκονται ‘κολλημένες’ στις Επιτροπές Αξιολόγησης και Διαπραγμάτευσης, χωρίς κανείς να γνωρίζει το πότε τελικά θα καταστούν διαθέσιμες στους Έλληνες ασθενείς.
Και εδώ, λοιπόν, κρίσιμος παράγοντας είναι η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μέσα από το οποίο θα μπορέσουμε να βρούμε ολιστικές λύσεις για να μπορούν να ολοκληρώνονται οι σχετικές διαδικασίες στις 180 ημέρες που προβλέπει ο νόμος. Καλές πρακτικές στην κατεύθυνση αυτή υπάρχουν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Η δημιουργία Ταμείου Φαρμακευτικής Καινοτομίας το οποίο θα υποστηρίζεται από μια διαδικασία Σάρωσης Ορίζοντα είναι μία από αυτές και μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όχι μόνο στην ταχύτητα των σχετικών εγκρίσεων αλλά και στη δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων για μια αγορά φαρμάκου που θα λειτουργεί ορθολογικά, τεκμηριωμένα και προβλέψιμα, χωρίς ανεξέλεγκτες και άδικες επιβαρύνσεις. Έχουμε μπροστά μας την ευκαιρία του Recovery Fund ώστε να εφαρμόσουμε τέτοιου είδους τομές, τέτοιου είδους δομικές μεταρρυθμίσεις με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο. Αν δεν την εκμεταλλευτούμε, τότε δεν μπορώ να φανταστώ με ποιο τρόπο θα βγούμε από το σημερινό αδιέξοδο.

7. H AbbVie συμμετέχει στην «επιστημονική αποστολή» του αιώνα για την ανακάλυψη αποτελεσματικών θεραπειών κατά του νέου κορωνοϊού;

Η επιστημονική εμπειρογνωσία της AbbVie, ειδικά στην ιολογία, αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα στις προσπάθειές μας να βοηθήσουμε κι εμείς στην καταπολέμηση της μεγαλύτερης υγειονομικής κρίσης των τελευταίων ετών λόγω της νόσου του COVID-19. Οι ομάδες Έρευνας & Ανάπτυξης μας έχουν εξετάσει ενδελεχώς τα ήδη υπάρχοντα σκευάσματά μας και αυτά που είναι σε ανάπτυξη ώστε να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητά τους ως πιθανές θεραπείες και να επιταχύνουν όποιες ερευνητικές προσπάθειες εμφανίζουν ελπιδοφόρα αποτελεσματικότητα. Συνεργαζόμαστε με τις παγκόσμιες Αρχές υγείας, αξιωματούχους υγείας ανά τον κόσμο, πανεπιστήμια, ακαδημαϊκά ιδρύματα και άλλες βιοφαρμακευτικές εταιρείες ώστε να βοηθήσουμε ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των ιατρικών επιπτώσεων του κορωνοϊού στον πληθυσμό.

Μέσω των εσωτερικών μας διαδικασιών έρευνας και των συνεργασιών μας με εξωτερικά ακαδημαϊκά ιδρύματα, εστιάζουμε στην ανάπτυξη ευρέως αδρανοποιητικών αντισωμάτων κατά της νόσου COVID-19 και μικρών αντιικών μορίων, με τη διενέργεια κλινικών μελετών.

Χαρακτηριστική είναι η συνεργασία μας με το Πανεπιστήμιο του Harvard προκειμένου να στηρίξουμε το ερευνητικό του έργο για τον κορωνοϊό με την τεχνογνωσία μας και με συνεργατική έρευνα για την ανάπτυξη νέων σκευασμάτων σε πρώιμο στάδιο. Στο πεδίο αυτό συμπεριλαμβάνονται αντισώματα και μικρά μόρια κατά του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί τη νόσο COVID-19, καθώς και της οικογένειας του κορωνοϊού από την οποία προέρχεται. Άλλες συνεργασίες περιλαμβάνουν τη συνεργασία με την εταιρεία βιοτεχνολογίας Harbour BioMed με στόχο την ανάπτυξη ενός νέου αντισώματος για την πρόληψη και θεραπεία της νόσου COVID-19.

Επίσης, η AbbVie συνεργάζεται με τις φαρμακευτικές εταιρείες Amgen και Takeda για την πραγματοποίηση κλινικών δοκιμών σε ασθενείς προκειμένου να διαπιστώσουν ταχύτερα εάν κάποιο ήδη υπάρχον φάρμακο από την κάθε εταιρεία μπορεί να αξιοποιηθεί κατά της νόσου Covid-19.

Καθώς πρωταρχικό μας μέλημα είναι να βοηθήσουμε ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε και να υποστηρίζουμε όσες ερευνητικές προσπάθειες δυνητικών θεραπειών κρίνουμε αξιόλογες ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι επαγγελματίες υγείας θα έχουν σύντομα στη διάθεσή τους αποτελεσματικές, ασφαλείς και προσβάσιμες θεραπείες για τους ασθενείς τους.

 

Βάννα Κεκάτου